Открийте ни и в

Lifestyle

Международно биенале на стъклото 2017 представи артисти от над 30 държави в четири български града

Avatar

публикувано

на

Международно биенале на стъклото 2017 представи артисти от над 30 държави в четири български града 151

снимка: ПР

Първото Международно биенале на стъклото в България беше открито на 27 септември 2017 г. в Музея за история на София. Събитието събра голяма част от артистите и любителите на изящното изкуство.

Официалната церемония, която даде началото на биеналето бе дирижирана от телевизионния водещ Васил Василев–Зуека. Подготвената специална музикална програма бе изпълнена от Габриела Ликова, Сребрина Минева, Ермила Швайцер, Симо Лазаров, Юли Анков и Росица Бечева.

Гостите и участниците бяха поздравени от проф. Иван Маразов, от зам.-посланика на Република Чехия Ярослав Камас, зам.-директора на Музея за история на София инж. Борис Чилев и от един от специалните гости на биеналето – Натали Енгълс от САЩ. Аудиторията бе приветствана и от доц. д-р Константин Вълчев, творчески директор на биеналето и Габриела Тончева, асистент директор.

В периода от 27 септември до 3 октомври, Международното биенале на стъклото 2017 се проведе в четири града и срещна българската публика с артисти от над 30 държави. Всяка една от дванайсетте изложби, които бяха част от програмата, имаше своя атмосфера и дух. Те доближиха посетителите до разнообразното мистично естество на художественото стъкло, като събраха под един покрив разнородни артисти, подбрани със специална селекция.

Една от много интересните изложби бе на „Ателието по художествено стъкло на UNArte“, Букурещ. Студентите от престижния университет за изкуства пристигнаха в България, заедно с техния преподавател и ментор проф. Дан Попович. Младите таланти представиха работата и визията си за материята на стъклото в галерия „Евдокия Арт Глас”, а със специална презентация – своя университет и възможностите, които предлага в галерия „УниАрт“.

Международно биенале на стъклото 2017 представи артисти от над 30 държави в четири български града 152

снимка: ПР

Първото издание на МБС 2017 показа категорично, че има високи цели с разнообразието и качеството на своята програма. В България пристигнаха автори от Чехия, САЩ, Канада, Румъния, Мексико и Испания, които показаха своята работа и споделиха част от творческите си тънкости и тайни. Жителите и гостите на София, Велико Търново, Варна и Белослав имаха възможност да станат част от творчески ателиета, лекции и презентации, водени от ключови артисти в сферата на художественото стъкло, носители на множество отличия, сред които Дана Замечникова, Хектор М. Флорес, Рафа Абдон и други.

Документалната програма на биеналето бе не по-малко оживена и интересна, а кулминацията бе специално подготвена видео-лекция, представяща световно известния Музей на стъклото Корнинг в Ню Йорк. Друг акцент на програмата беше и първата изложба на проекти в България на колаборативната двойка Станислав Либенски и Ярослава Брихтова. Тя включи документални кадри от техни монументални работи и една от най-ранните пластики, изпълнена от артистите.

В морската ни столица ценителите имаха възможност да се насладят на изложби в градската художествена галерия „Борис Георгиев” и в галериите ИНХОМ и „Буларт“.

Завод ИНХОМ в Белослав също  стана домакин на творчески ателиета и демонстрации за работа с горещо стъкло по няколко различни метода. Бяха реализирани и проекти от един от най-големите майстори на ръчно издуханото стъкло от Чехия – Ондрей Стрнадел.

По това време в София художникът и скулптор Зденек Лхотски представи свои произведения в самостоятелна изложба в Чешкия културен център. Ключови места в програмата бяха още галерия „Червената точка“, Национална гимназия по приложни изкуства „Св. Лука“ и др. Седмицата завърши с откриването на изложбата „Проекти | Либенски и Брихтова” в галерия „УниАрт” на Нов български университет..

Една от приятните изненади на първото издание на фестивала е, че част от художниците-участници в изложбите дариха своите творби на биеналето. Така веднага след откриването си, Международното биенале на стъклото постави началото на своята колекция от стъклени произведения на изкуството. Някои от авторите, които дариха част от своето изкуство са Андреа де Понте (Аржентина), Ива Колоренцова (Чехия), Чен Мин Фан (Тайван), Сини Маружи (Финландия), Дайнис Гудовскис (Латвия), Елина Билоус (Украйна), Фатма Чифтчи (Турция), Албена Димитрова (България) и др.

Международно биенале на стъклото 2017 представи артисти от над 30 държави в четири български града 153

снимка: ПР

Екипът на биеналето вече работи по следващото му издание през 2019 г. и работата кипи с пълна сила, като до тогава форумът ще поддържа своята дейност, за да продължава да радва почитателите на изкуството. Още на 23-ти ноември предстои да се открие изложбата „Стъклен полет“ в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново. На нея ще бъдат показани резултатите от биеналето и представени Нов български университет, Великотърновския университет и Националната академия по изкуства – Букурещ. Ден преди откриването, ще се проведе сесия научни доклади в рамките на биеналето от студентите на трите университета.

Организаторите на събитието, доц. д-р Константин Вълчев-преподавател в НБУ и неговият асистент Габриела Тончева-докторант в НБУ, създадоха наистина една уникална платформа. Те  са категорични, че следващото издание ще бъде разширено и обогатено, но ще остане отражение на своя център – художественото стъкло в неговата многоликост, изящност и чистота.

За актуалните новини и предстоящи събития на Международно биенале на стъклото, може да следите в социалната мрежа Facebook: @InternationalBiennaleGlass

 

Реклама