Открийте ни и в

Култура

Мелина Маркета с нов роман на български

Avatar

публикувано

на

Мелина Маркета с нов роман на български 141

Новият роман на австралийската знаменитост Мелина Маркета “Добри дни, лоши дни” вече е на пазара

Как мъката от загубата на близък човек може да разруши живота на близките му и как намираме сили да съберем парчетата отново. Това е централната тема на романа “Добри дни, лоши дни” на Мелина Маркета, който от 20-и октомври вече е на българския пазар.

Това е второто заглавие на прочутата съвременна австралийска писателка, тиражирано от издателство “Милениум” в рамките на година. Миналата есен излезе книгата й “Спасяването на Франческа”, която се превърна в хит сред тийнейджърската публика и не само.

“Добри дни, лоши дни” е своеобразно продължение на “Спасяването на Франческа”, но се чете и като абсолютно самостоятелна книга. Просто в нея присъстват героите от предишната история. Делят ги пет години, в които гимназистите са вече на по 20-21 години, повечето са се пръснали по света, учат или работят. Франческа фигурира и тук, но в центъра застава друг герой, едно от момчетата в нейната компания. Това е Том Макий. Том е човекът, който трябва да бъде спасен този път – да се спаси сам или отново – с помощта на приятелите.

Душата, семейството и животът на младежа са разбити след като любимият му чичо Джо загива при терористичен бомбен атентат. Той просто сякаш се изпарява от света една сутрин на път за работа, в центъра на Лондон. Това за австралиеца Том е “на другия край на света” и прави загубата още по-мъчителна. Чичо му е заминал, за да търси по-добра реализация, отлетял е далеч, а след това близките му просто разбират, че той никога повече няма да се върне.

Родителите на момчето давят мъката с алкохол и го изоставят. Самият Том се оттегля от приятелския си кръг. Напуска университета и работата си. Отблъсква момичето, което обича, макар да страда дълбоко по тази изгубена любов. Единственият човек, който остава до Том е 42-годишната му леля Джорджи. Бременна и незнаеща дали и как да върне до себе си бащата на нероденото си дете, тя също търси спасение. И Джорджи като Том носи белезите на непреодоляна болка от тежка загуба. Когато е била дете, нейният баща е изчезнал безследно по време на войната във Виетнам и тялото му никога не е върнато на семейството. Това я е дамгосало с трагичен белег.

Джорджи и Том ще извървят заедно пътя обратно към нормалността, към стабилността и към обществото. Наркотиците, алкохолът, депресията са част от ада на преживяването на дъното, преди да могат да се оттласнат от ада.

Историята е изключително тъжна, вълнуваща и трогваща до сълзи. Но също така и забавна, изпълнена с диалози, реалистична и вдъхновяваща. Написана е с дълбок психологизъм, талант и проникновение.

“Добри дни, лоши дни” е номиниран за наградата „Роман на годината“ от Съвета за детски книги на Австралия, но не може да бъде жанрово определен като тийн роман. Това е книга, която ще докосне сърцата на читателите на всяка възраст и няма да остави никого безразличен.

Реклама