Connect with us

Култура

Мелтем Йълмаз и романа „Сорая“ ще се срещнат с българските читатели в клуб „Перото“

Avatar

Публикувано

на

Meltem Yilmaz

Мелтем Йълмаз, снимка: ПР

По покана на издателство СОФТПРЕС в България гостува турската писателка и журналистка Мелтем Йълмаз, чийто дебютен роман „Сорая“ е базиран на журналистически разследвания от бежанските лагери в Турция.

Двайсетгодишната Сорая бяга от войната в Сирия, където градовете миришат на гняв и кръв, и се подслонява в Турция с надеждата за ново бъдеще. Война, лагер, робство и многоженство – темите на романа повдигат редица неудобни въпроси не само за политиката, но и за човечността.

„Докато правих тези репортажи в бежанските лагери, в пограничните градове и дори по нощните улици, разбрах колко ужасно травмиращо е преживяването да бягаш от войната и да се опиташ да оцелееш в чужда страна, особено ако си жена. Разбира се, тук не става дума да се противопоставя страданието на сирийските бежанци в Турция. Жените бежанци са продавани в нощни клубове, децата просят милостиня по улиците, а мъжете работят по 14 часа дневно за дребни суми. Всички тези истории, които чух от тях, ме провокираха да направя нещо повече. Това „нещо повече“ беше романът.“

Мелтем Йълмаз е работила за опозиционните вестници „Джумхюриет“ и „Биргюн“. Журналистическите ѝ интереси се фокусират върху непривилегированите – живеещи на улицата хора, изоставени деца, бежанци, подложени на насилие жени и други. За работата си получава наградата за най-добър репортаж на Съюза на съвременните журналисти. „Сорая“ е сред 11-те селектирани и представени книги на Berlinale Film Festival 2016 като най-подходящи за филмиране.

Медиен партньор на събитието е Аз чета – AzCheta.com

Advertisement

[media-credit id=1 align=“aligncenter“ width=“626″]Soraya bgcover[/media-credit]

Continue Reading
Advertisement