Connect with us

Култура

Милан Кундера разкрива „Непосилната лекота на битието“

Avatar

Публикувано

на

Neposilnata lekota na bitieto

Neposilnata-lekota-na-bitietoИздателство „Колибри“ ни поднася един невероятен роман с тематика, която е изключително актуална за нашето време – „Непосилната лекота на битието“ на Милан Кундера(превод: Анжелина Пенчева, стр. 360, цена: 20 лв., твърди корици). Още от първите страници попадаме в една стилизирана имагнетична  вселена, подчинена на цената на страстта и политиката, изневярата и идеалите. Между комедията и трагедията, повествованието осветява всички аспекти на човешкия опит.

„Непосилната лекота на битието“ може да послужи за започването на разговор за близкото минало у нас (1944- 1989), което обществото у нас, за последните 25 години се оказа безпомощно да проведе. Отправна точка на романа са събитията в Чехословакия след десанта на войските на Варшавския договор от 21.08.1968г. в Чехословакия. Достатъчно е да се фокусираме върху съдбата и изпитанията на хирурга Томаш, битието на неговата приятелка и съпруга Тереза и нейната история. Събитията от Пражката пролет и влиянието им върху съдбите на героите. Не е безинтересен и животът на Сабина и нейният приятел универистетския преподавател Франц. Разказите за методите на милицията, кой знае знащо преведена на български като полицията. Постановките на доносниците върху свободните граждани омерзяват с перфидностите, низостите си…

Но книгата е не само това. Тя предлага още много неща, които читателят може и сам да открие. Написана изключително интересно и интелигентно, тя може да стане книга, с която читателят да започне своя път на самостоятелно израстване в мисленето си и изграждането на собствената си култура на свободен гражданин. Ще споменем, че книгата може да послужи за подтик да се прочетат и всичките преведени книги на автора на български език в последните пет години.

Continue Reading
Advertisement