Connect with us

Култура

Мира Добрева с първи роман

Avatar

Публикувано

на

Телевизионната водеща, журналист и продуцент Мира Добрева издаде първия си роман – „Светулки зад решетките“. От днес книгата се разпространява по книжарниците с логото на издателство Книгомания и с дизайна на Тодор Манолов. Сюжетът разглежда съдбата на две жени, белязани от поглъщащата ума и тялото алкохолна зависимост. Това е една пределно болезнена и реалистична книга за упадъка на ценностите, духовната празнота и отчуждението, до които води пристрастяването. Но същевременно нейната мисия е да предупреди и да даде гласност колко трудна е борбата с този проблем както от човешка гледна точка, така и на институционално ниво. „Роман като болка, като рана, като белег. Като спасение“ разказва анотацията на корицата. Алкохолизмът е зависимост, от която страда не само конкретният човек, но въвлича във водовъртеж и неговите близки.

За да напише този роман, Мира Добрева се позовава на действителни случаи, проучва немалко специализирана литература, посещава здравни заведения за хора, страдащи от зависимости. Покрай работата по ръкописа провежда консултации със специалисти като д-р Цветеслава Гълъбова, директор на психиатрична болница „Св. Йоан Рилски“, а за редакторската работа намира съмишленик от страна на писателя Владимир Зарев.

Темата за пагубните зависимости е дълго проучвана от Мира Добрева и намира израз в продуцирания от нея филм „Въртележка“, излъчен през юни 2023 г. в документалната поредица „В кадър“ по БНТ. Тогава тя представи чрез потърпевши пет случая на различни зависимости и по-точно как зависимите хора са възприемани в обществото, има ли път за преодоляването на болестта им и каква е ролята на човешката воля. През ноември 2023 г. филмът печели специалната награда в раздел „Документално кино“ на наградите „Сърце и слово срещу наркотиците“ в памет на ирландската журналистка Вероника Герин.

Неслучайно и една от главите в романа също се казва „Въртележка“. „Светулки зад решетките“ интерпретира нарушените взаимоотношения в семействата на двете героини Валма и Къдрина, преминали през омагьосания кръг на няколко зависимости. Съдбите им се преплитат, когато попадат на две съседни легла в психиатричната болница. Никоя от тях обаче не подозира за духовната връзка, която ще се създаде помежду им. Ще успеят ли да превъзмогнат болестта на душите си? Ще се породи ли спасително приятелство? Колко опустошителна може да бъде човешката пустота?

„Светулки зад решетките“ е топла, човечна и много реалистична книга. Преживяванията на алкохолно зависимите са предадени много точно, задълбочено и емоционално“, коментира д-р Цветеслава Гълъбова като един от първите читатели на книгата.

Advertisement

Мрачните епизоди, тежките съдби на героите и опустошаващите диалози в „Светулки зад решетките“ създават усещанията за липса на надежда и за страх, че смисълът да живееш е загубен. Но всъщност това е една светла книга за болестта като начин на израстване; за прошката като себепознание и надмогване на егото; за вярата, че утрешният ден обещава нещо по-добро.

„Светът на Мира Добрева е пределно драматичен, изпълнен е с дълбинното познание за болката и страданието на човека. Така всеки истински писател доизмисля и досътворява човека, благородството и мерзостта на човека, низостта и величието на човека, безкрайността на човека. Персонажите ѝ са обзети от усилията си да бъдат различни, обладани са от своите безумия и зависимости, които привидно им дават, но всъщност отнемат свободата им. „Светулки зад решетките“ е прекрасен психологически роман за борбата на човека с алкохола и дрогата, всъщност за борбата на човека със себе си!“, споделя впечатленията си и Владимир Зарев.

Официалното представяне на книгата „Светулки зад решетките“ ще се състои на 28.02. (сряда) 2024 г. от 18:30 ч. в Литературен клуб „Перото“ (НДК). Водещ на събитието ще бъде Боряна Граматикова, тв журналист. Специални гости ще бъдат д-р Цветеслава Гълъбова, директор на психиатрична болница „Св. Иван Рилски“, журналистите Мариана Векилска и Георги Милков и актрисата Люба Пашова. С няколко думи от сцената ще се включи и Владимир Зарев, редактор на романа.

Continue Reading
Advertisement