Открийте ни и в

Общество

Мистериите на кралските убийства

MIKA

публикувано

на

От 27 юли, в кървавите четвъртъци на VIASAT HISTORY от 22:00

Впуснете се в изследване на тъмната страна на историята с “Мистериите на кралските убийства”. Завладяващата поредица в 6 части разкрива истината зад някои от най-известните нерешени убийства в кралските семейства на Русия, Германия, Кения и Великобритания.

Жертви и злодеи ще дефилират още веднъж на сцената на историята и увлекателните възстановки ще пренесат зрителите в пъстрия свят на величествени замъци, смели рицари, кралици-деви и могъщи крале, всеки от които крие своите тайни. Във всеки епизод експерти ще съчетават историческия контекст с модерни техники за разследване на престъпления, за да разгадаят тайните на тези древни случаи.

В първите три епизода – на 27 юли, на 3 август и на 10 август, от 22:00 с повторение в събота след 18:00 ще видите:

Загадката на Романови

В ранните часове на 17 юли 1918 г.,Цар Николай II е отведен и повален в мазето на къщата в Екатерининбург от отряд болшевики.

Тези, за които се смята, че са умрели в същата сутрин заедно с царя, са Царина Александра Фьодоровна, синът й Алексей Николаевич и четирите й дъщери, Олга, Татяна, Мария и Анастасия.

Има други теории, обаче, според които Анастасия може да не е била убита тогава. Според тази изумителна теза, тя може да е успяла да избяга, а ДНК-то, което тогава доказва, че е била убита, да е било неистинско. Това изследваме и разкриваме тук.

Дали злощастно известната Ана Андерсън е казвала истината? Какво се е случило с Анастасия в действителност? Дали семейството е било тайно подменено по силата на съветско – германски пакт в края на Първата световна война?

Задава се пленяващо – и обезпокояващо – разследване… На 27 юли, в „кървав четвъртък“ по Viasat HISTORY от 22:00.

Принц Албърт Виктор и Изкормвача

Принц Албърт Виктор – внук на кралица Виктория – със сигурност е бил впечатляващ мъж. Слухове, предположения и скандали съпътствали постоянно краткия живот на „Еди“, както бил известен, а посмъртно същото сполетява и паметта му.

Глупав бил, казват. Разхайтен. Бидейки хомосексулен, той успява да се забърка в скандала от Кливланд стрийт, който го обрисува като редовен посетител на гей бордея.

Но най-лошото от всичко, е понататъшната му слава на заподозрян за убийствата на „Джак Изкормвача“ от късния 19-ти век.

Това, че е невинен относно фактическо извършване на убийство, не е било трудно да се докаже, но си остава смайващ факта, че човек, някога втори по ред наследник на британския трон, изобщо изпада в положение да бъде заподозрян за такова! Какви са подробностите около живота му, който Виктория нарича „безпътен“?

Най-пленителният от всички тези детайли – наистина ли е баща на дете от проститутка от Ийст Енд, което налага устата на майката да бъде затворена? Дали убийствата на Изкормвача наистина са били организирана инсценировка, с която да се замаскира намесата на кралското семейство? Или това са си деяния на луд човек, а убийството на една конкретна проститутка е било пришито на Изкормвача?

Това е впечатляващ нов поглед към целия епизод с Изкормвача, който продължава да очарова и до ден днешен. Екипът ни от историци, бивши полицаи и съдебни експерти се захващат да открият истината.

Крал Джордж V  – Милост или убийство?

Пет минути преди полунощ на 20 януари 1936 година, крал Джордж V на Англия е обявен за мъртъв. Официалната причина за смъртта – бронхит, потвърдена от личния лекар на краля, лорд Бертранд Доусън.

Като признание за грижите му за краля в последните му дни, лорд Доусън е произведен във виконт. Доусън продължава шеметната си кариера като лекар чак до смъртта си през 1945 година, на 80-годишна възраст. Кралското семейство, цялата политическа класа и медиите оплакват кончината му.

Дотук всичко изглежда нормално. Но Доусън отнася в гроба си тъмна тайна. Крал Джордж V не умира от бронхит. Доусън е причинил смъртта му. Това стряскащо признание е направено в личния му дневник, отворен през 1986 година.

“В около 11 часа стана ясно, че последният етап може да продължи много часове, което не бе известно на пациента, но напълно не съответстваше на достойнството и спокойствието, с които той толкова много се гордееше и които диктуваха бърз свършек. Часове очакване на механичния край, при положение, че истинският живец си бе отишъл, само изтощаваха околните и не им позволяваха да се отдадат на усамотение за размисъл, разговор с Бога или молитва. Ето защо реших да предизвикам края и инжектирах (лично) морфиа 3/4 грам и веднага след това кокаин 1 грам в разширената югуларна вена.”

 Оказва, че се Доусън действително е инжектирал летална доза морфин и хероин и на практика е умъртвил властващия британски монарх.

Но защо?

Освен желанието да облекчи страданията и на краля, и на семейството му, изглежда Доусън има и по-прозаични професионални съображения. Едното от тях е да осъществи собствената си прогнонза, че кралят ще умре в този ден – много удобен кариерен ход и доста добре дошло за практиката му на Харли стрийт. Другото е смъртта на краля в 11:55 вечерта да бъде обявена в сутрешното издание на в. Times вместо в “по-неуместните… вечерни издания”. Доусън дори кара жена си да се обади на Times да ги предупреди за съобщението.

Начинът, по който кралят умира, се пази в тайна 50 години.

Има и още един детайл в тази изключителна история.

Само две години след смъртта на краля, сестра му, кралица Мод на Норвегия, посещава Англия. Тя се чувства напълно добре, когато пристига, но в рамките само на месец, рязко се влошава. Претърпява коремна операция на 16 ноември 1938 година, която преживява, но умира от сърдечна недостатъчност само четири дни по-късно. 

На времето всичко това не е никак необичайно, в онзи период, когато хирургическите намеси са далеч по-опасни.

С изключение на факта, че лекуващ лекар на Мод е Бертранд Доусън.  В писмо до норвежкия лекар на Мод, той пише: “Като четете това, ще се съгласите, че внезапната смърт на кралицата е обрекчение, което й спестява тези последни етапи на болестта, с които само ние с Вас сме така добре запознати.”

Извършил ли е Доусън двойно кралско убийство? „Тайните на кралските убийства“ ще разнищят това.

Вижте по VIASAT HISTORY от 27 юли, всеки четвъртък от 22:00 с повторение в събота след 18:00

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Култура

„Разгневеният бог“ от Л. Дж. Шен – любовта в изкуството и изкуството на любовта

MIKA

публикувано

на

от

Нова книга от Л. Дж. Шен проследява историята на една гневна и невъзможна, но същевременно страстна и неизбежна любов.

По книжарниците вече можете да откриете „Разгневеният бог“ от Л. Дж. Шен („Крадецът на целувки“, „В случай на чудо“, „Спароу“) – трета част от трилогията „Ол Сейнтс“, която започна с „Красиво безразсъдство“ и продължи с „Раненият рицар“. Двама герои, които вече бегло познаваме от предишните две книги – мистериозният и мрачен Вон Спенсър и талантливата Ленора Асталис – най-накрая излизат от сенките, за да разкажат собствената си пламенна и оцветена в кървави краски история.

Всяко момиче в „Ол Сейнтс“ познава Вон Спенсър. Красавецът, който дружи с Найт Коул и с никого друг. Недостъпният принц, който се забива с различно момиче всеки уикенд и често е готов да остави нечий нос разкървавен по пътя. А сега е най-обещаващият студент на гениалния художник и изкуствовед Асталис, директор на академията за бъдещи творци.

Но Вон има тъмна тайна – момичетата не го вълнуват. Не сексуално – в крайна сметка това са просто нужди, които той задоволява. Никоя не е успявала да пробие бронята и да достигне до кухото място, където би трябвало да е сърцето му.

Или почти никоя. И когато тя се появява, съдбата си отмъщава за всички разбити сърца, които Вон е оставил по пътя си.

Ленора е негова състудентка. Скулпторка, която дори не осъзнава размерите на собствения си талант. Свободна и неудържима. Негов съперник. Дъщеря на ментора му. И най-големият му враг.

Както художниците знаят, когато смесваш масло с вода, резултатът е несполучлива трагедия. Всички момичета, които Вон е срещал досега, са били като спокойно езеро. Но Ленора е огън. А когато хвърлиш запалена клечка в маслото, околните е най-добре да се скрият някъде, за да не бъдат наранени.

„Разгневеният бог“ от Л. Дж. Шен слага край на една от най-популярните ѝ и обичани поредици по цял свят. От срещата на две счупени души, които търсят изцеление в „Красиво безразсъдство“, през кротката нежност на „Раненият рицар“, „Разгневеният бог“ отвежда читателя в най-мрачната и неочаквана посока досега.

Продължете понататък

Tехнологии

Нов 4K UHD монитор Philips впечатлява със своите цветове и скорост на прехвърляне на данни

MIKA

публикувано

на

от

Новият монитор Philips 288E2UAE (28″/71,1 см), със своите 1,07 милиарда цвята, USB 3.2 SuperSpeed трансфер на данни и тънък, атрактивен дизайн, е перфектният избор за потребители, търсещи стилна външност и представяне на професионално ниво. Новият монитор Philips е идеалното решение за много различни ситуации и настройки, благодарение на набора от функции, които се асоциират обикновено с бизнес средата и отвеждат работата в домашни условия на следващото ниво.

Живот в цвят

Когато става дума за висока резолюция, детайли и изображения, няма допустим компромис. Потребителите очакват най-доброто преживяване от всеки дисплей, независимо дали е на смартфон или телевизор. Когато времето пред екрана на компютъра е значително, това става още по-важно в ежедневието. Новият монитор  Philips 288E2UAE предлага UltraClear, 4K UHD (3840 x 2160) изображения и UltraWide технология с 1,07 милиарда цвята. Всеки цвят оживява и всеки детайл е подчертан при обработката на снимки, видеа и електронни таблици. Новият 28” дисплей използва IPS LED технология с широки ъгли на видимост и SmartContrast за дълбоки черни детайли, които осигуряват удовлетворяващото зрително преживяване, очаквано от потребителите на Philips. Когато задачите са много и сложни, потребителите могат да разчитат на технологията MultiView за едновременно свързване на две устройства, като например PC и преносим компютър.

Бързо и лесно

За работа, забавление или която и да е задача потребителите изискват скорост и лекота. Новият монитор Philips предлага USB 3.2 SuperSpeed технология с един USB към компютъра и четири гнезда за свързване на устройства, така че потребителите могат да свържат тяхната клавиатура и мишка към монитора. Един USB порт поддържа бързо зареждане и отговаря на стандарта USB-IF Battery Charging (BC1.2) като позволява на ползвателите да зареждат техните съвместими смартфони. Като още опции за връзка мониторът предлага HDMI и DisplayPort. Всички конектори са разположени на хоризонталната лента на гърба на монитора, а системата за управление на кабелите помага за поддържане на работното място подредено. Бутонът EasySelect представлява джойстик, който позволява бърз достъп до менюто на монитора и улеснява настройките. Всеки детайл е проектиран така, че да запази предната рамка изчистена и да спомогне за поддържане на подредена работна среда.

Дизайн и удобства

Мониторите Philips са известни със своя елегантен дизайн и комфортни функции, и Philips 288E2UAE остава верен на тези обещания. Моделът е с ултра тънки рамки, по-тънък страничен профил и елегантна стойка, което го прави идеален избор за домашния интериор. Настройващата се стойка може да бъде накланяна (-5/20 градуса) и позиционирана на оптималната височина, благодарение на функцията за повдигане със 100 мм. Щадящ очите, Philips 288E2UAE разполага с екран против отблясъци, EasyRead режим за четене като от хартия и Flicker-free технология, както и LowBlue режим за комфортно използване.

Този монитор Philips се отличава и с устойчивите си характеристики. Съответстващ на стандарта RoHS, той има сертификати EnergyStar 8.0 и TCO, не включва живак и олово и използва 100% рециклируема опаковка.

Philips 288E2UAE ще е наличен от февруари на препоръчителна крайноклиентска цена от 645 лв. с ДДС.

Повече информация за мониторите Philips: https://www.philips.co.uk/c-m-pc/monitors

Продължете понататък
Lifestyleпреди 17 часа

Невен Дилков стана председател на Борда на ecta

Културапреди 18 часа

„Разгневеният бог“ от Л. Дж. Шен – любовта в изкуството и изкуството на любовта

Tехнологиипреди 20 часа

Нов 4K UHD монитор Philips впечатлява със своите цветове и скорост на прехвърляне на данни

Кинопреди 20 часа

Награждаваният турски сериал „Вътрешен човек“ с премиера по TDC

Lifestyleпреди 21 часа

В „Нощта на шампионите“ общо 28 българи ще получат отличия

Lifestyleпреди 22 часа

София през погледа на „Софиянци“ – в нова документална поредица по Bulgaria ON AIR 

Lifestyleпреди 2 дни

TouchMenu навлезе и в сегмента на приложенията за хотели

Музикапреди 2 дни

Соня Йончева и Пласидо Доминго с Гала концерт в сърцето на София

Обществопреди 2 дни

Тони гостуват в „Музика, музика“ по БНТ 1

Обществопреди 2 дни

Българин спечели „Оскар” за военна история, негова книга в Amazon струва 579 долара

Горещо