Открийте ни и в

Общество

Мистериите на кралските убийства

MIKA

публикувано

на

От 27 юли, в кървавите четвъртъци на VIASAT HISTORY от 22:00

Впуснете се в изследване на тъмната страна на историята с “Мистериите на кралските убийства”. Завладяващата поредица в 6 части разкрива истината зад някои от най-известните нерешени убийства в кралските семейства на Русия, Германия, Кения и Великобритания.

Жертви и злодеи ще дефилират още веднъж на сцената на историята и увлекателните възстановки ще пренесат зрителите в пъстрия свят на величествени замъци, смели рицари, кралици-деви и могъщи крале, всеки от които крие своите тайни. Във всеки епизод експерти ще съчетават историческия контекст с модерни техники за разследване на престъпления, за да разгадаят тайните на тези древни случаи.

В първите три епизода – на 27 юли, на 3 август и на 10 август, от 22:00 с повторение в събота след 18:00 ще видите:

Загадката на Романови

В ранните часове на 17 юли 1918 г.,Цар Николай II е отведен и повален в мазето на къщата в Екатерининбург от отряд болшевики.

Тези, за които се смята, че са умрели в същата сутрин заедно с царя, са Царина Александра Фьодоровна, синът й Алексей Николаевич и четирите й дъщери, Олга, Татяна, Мария и Анастасия.

Има други теории, обаче, според които Анастасия може да не е била убита тогава. Според тази изумителна теза, тя може да е успяла да избяга, а ДНК-то, което тогава доказва, че е била убита, да е било неистинско. Това изследваме и разкриваме тук.

Дали злощастно известната Ана Андерсън е казвала истината? Какво се е случило с Анастасия в действителност? Дали семейството е било тайно подменено по силата на съветско – германски пакт в края на Първата световна война?

Задава се пленяващо – и обезпокояващо – разследване… На 27 юли, в „кървав четвъртък“ по Viasat HISTORY от 22:00.

Принц Албърт Виктор и Изкормвача

Принц Албърт Виктор – внук на кралица Виктория – със сигурност е бил впечатляващ мъж. Слухове, предположения и скандали съпътствали постоянно краткия живот на „Еди“, както бил известен, а посмъртно същото сполетява и паметта му.

Глупав бил, казват. Разхайтен. Бидейки хомосексулен, той успява да се забърка в скандала от Кливланд стрийт, който го обрисува като редовен посетител на гей бордея.

Но най-лошото от всичко, е понататъшната му слава на заподозрян за убийствата на „Джак Изкормвача“ от късния 19-ти век.

Това, че е невинен относно фактическо извършване на убийство, не е било трудно да се докаже, но си остава смайващ факта, че човек, някога втори по ред наследник на британския трон, изобщо изпада в положение да бъде заподозрян за такова! Какви са подробностите около живота му, който Виктория нарича „безпътен“?

Най-пленителният от всички тези детайли – наистина ли е баща на дете от проститутка от Ийст Енд, което налага устата на майката да бъде затворена? Дали убийствата на Изкормвача наистина са били организирана инсценировка, с която да се замаскира намесата на кралското семейство? Или това са си деяния на луд човек, а убийството на една конкретна проститутка е било пришито на Изкормвача?

Това е впечатляващ нов поглед към целия епизод с Изкормвача, който продължава да очарова и до ден днешен. Екипът ни от историци, бивши полицаи и съдебни експерти се захващат да открият истината.

Крал Джордж V  – Милост или убийство?

Пет минути преди полунощ на 20 януари 1936 година, крал Джордж V на Англия е обявен за мъртъв. Официалната причина за смъртта – бронхит, потвърдена от личния лекар на краля, лорд Бертранд Доусън.

Като признание за грижите му за краля в последните му дни, лорд Доусън е произведен във виконт. Доусън продължава шеметната си кариера като лекар чак до смъртта си през 1945 година, на 80-годишна възраст. Кралското семейство, цялата политическа класа и медиите оплакват кончината му.

Дотук всичко изглежда нормално. Но Доусън отнася в гроба си тъмна тайна. Крал Джордж V не умира от бронхит. Доусън е причинил смъртта му. Това стряскащо признание е направено в личния му дневник, отворен през 1986 година.

“В около 11 часа стана ясно, че последният етап може да продължи много часове, което не бе известно на пациента, но напълно не съответстваше на достойнството и спокойствието, с които той толкова много се гордееше и които диктуваха бърз свършек. Часове очакване на механичния край, при положение, че истинският живец си бе отишъл, само изтощаваха околните и не им позволяваха да се отдадат на усамотение за размисъл, разговор с Бога или молитва. Ето защо реших да предизвикам края и инжектирах (лично) морфиа 3/4 грам и веднага след това кокаин 1 грам в разширената югуларна вена.”

 Оказва, че се Доусън действително е инжектирал летална доза морфин и хероин и на практика е умъртвил властващия британски монарх.

Но защо?

Освен желанието да облекчи страданията и на краля, и на семейството му, изглежда Доусън има и по-прозаични професионални съображения. Едното от тях е да осъществи собствената си прогнонза, че кралят ще умре в този ден – много удобен кариерен ход и доста добре дошло за практиката му на Харли стрийт. Другото е смъртта на краля в 11:55 вечерта да бъде обявена в сутрешното издание на в. Times вместо в “по-неуместните… вечерни издания”. Доусън дори кара жена си да се обади на Times да ги предупреди за съобщението.

Начинът, по който кралят умира, се пази в тайна 50 години.

Има и още един детайл в тази изключителна история.

Само две години след смъртта на краля, сестра му, кралица Мод на Норвегия, посещава Англия. Тя се чувства напълно добре, когато пристига, но в рамките само на месец, рязко се влошава. Претърпява коремна операция на 16 ноември 1938 година, която преживява, но умира от сърдечна недостатъчност само четири дни по-късно. 

На времето всичко това не е никак необичайно, в онзи период, когато хирургическите намеси са далеч по-опасни.

С изключение на факта, че лекуващ лекар на Мод е Бертранд Доусън.  В писмо до норвежкия лекар на Мод, той пише: “Като четете това, ще се съгласите, че внезапната смърт на кралицата е обрекчение, което й спестява тези последни етапи на болестта, с които само ние с Вас сме така добре запознати.”

Извършил ли е Доусън двойно кралско убийство? „Тайните на кралските убийства“ ще разнищят това.

Вижте по VIASAT HISTORY от 27 юли, всеки четвъртък от 22:00 с повторение в събота след 18:00

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама https://www.facebook.com/events/448503252871986

Lifestyle

Значението на аминокиселините за нашето физическо и психическо здраве

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Кои са най-добрите хранителни източници, с които да си осигурим допълнителен прием на аминокиселини?

Стресът, забързаното ежедневие и прекаленото психическо и физическо натоварване обикновено засягат цялото ни тяло, ставаме напрегнати и нервни, започваме да имаме проблеми с концентрацията, а в дългосрочен план енергийните и минералните ни запаси се изчерпват по-рано. Въпреки това, с балансирана диета, допълнителен прием на аминокиселини, необходими за изграждане на мускулите, и с достатъчно почивка, можем бързо да попълним запасите си. 

Когато става дума за физическо и психическо здраве, аминокиселините се споменават рядко, въпреки че тези органични съединения са градивните елементи на нашето тяло. Знаете ли, че цели 20% от тялото ни е изградено от протеини? 

Аминокиселините са в основата на изграждането на протеините и са най-разпространените компоненти на човешките мускули и други тъкани след водата. Има аминокиселини, които тялото ни може да създаде само при определени условия.

Такава аминокиселина е L-аргинин, чиято основна функция е да увеличи произвеждането на азотен оксид. Тъй като азотният оксид има съдоразширяващ ефект, L-аргининът подобрява кръвообращението, както и достигането на кислород, хранителни вещества, течности и хормони до клетките, освен че ускорява зарастването на рани в случай на наранявания.

Друго такова хранително вещество, производно на аминокиселина, е ацетил L-карнитин, който помага на клетките да се метаболизират. Множество проучвания показват неговите многобройни ползи за физическото и психическото ни здраве. Той има положителен ефект върху функциите на мозъка, стимулира паметта, подпомага активното мислене и намалява чувството на умора. Благодарение на неговата роля в процеса на разграждане на мазнините, той е смятан за изключително полезен помощник в борбата с излишните мазнини и се предлага и като хранителна добавка.

Въпреки че L-аргининът и ацетил L-карнитинът се произвеждат в нашата „вътрешна кухня“, тоест от нашето тяло, е важно да знаем, че физическият и психически стрес, динамичният начин на живот и интензивните тренировки могат да намалят тяхното произвеждане и дори да доведат до дефицит. Затова е важно да си подсигурим и допълнителен прием.

Знаете ли с кои напитки и храни можете да си набавяте допълнително аминокиселини в ежедневието си? 

Доказано е, че когато се приема от храна или напитка, се усвоява по-добре от организма, отколкото като хранителна добавка. Ацетил L-карнитинът се съдържа главно в червените меса и рибата, както и в яйца и някои млечни продукти, докато естественият източник на L-аргинин са орехите, слънчогледът, кафявият ориз и овесът, но и двете аминокиселини се намират също и в някои качествени енергийни напитки например. Приемът от външни източници е особено важен за активните спортисти, но също се препоръчва и при дейности, било то работа или хоби, които изискват дългосрочна, относително ниско интензивна физическа активност, и постоянна концентрация, като работа в офиса или компютърни игри.

Продължете понататък

Общество

8m/s с нов сингъл

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Metalcore/hardcore формацията 8 M/S представи своят нов сингъл. Песента идва седмица след като групата обяви своя нов вокалист.
Парчето носи името “LEECH” и е част от предстоящия сплит на групата със софийската beatdown група NEVER PREY.

Продължете понататък

Горещо