Открийте ни и в

Интервю

Михаил Заимов: ”6 часа под вода и 4 000 снимки е едно от най-трудните ми изпитания в подводната фотография.”

Avatar

публикувано

на

Михаил Заимов: ”6 часа под вода и 4 000 снимки е едно от най-трудните ми изпитания в подводната фотография.” 141

снимка: PR

Ревностният изследовател на морското дъно влезе в ролята на ментор на млади таланти в областта на визуалните изкуства. Радина Йорданова, Стиляна Станкова и Мария Цветкова са сред отличените в областта на изобразителното изкуство и фотографията. Те получиха своите стипендии на специална церемония в рамките на Празниците на изкуствата Аполония през август тази година. Победителките, освен грамотите и стипендиите, имат възможността да участват в поредица от менторски сесии с именити майстори на обектива. Първата от тях бе с Михаил Заимов. Най-важният съвет, който получиха от него беше, че академичното образование е важно и те трябва да го усвоят качествено. Това, на което той наблегна няколко пъти през цялото събеседване беше идеята, че инструментите на изкуството – композиция, перспектива и светлосянка, помагат и в търсенето на истинската картина, независимо от избора на изразното средство.

Актрисата Марта Вачкова подкрепи своя приятел Михаил Заимов и не скри вълнението си от срещата на младите стипендианти с именития учен и фотограф. Любимката на зрителите е изучавала фотография и не веднъж е признавала, че от сърце обича това изкуство. Водена от любопитство, самата тя задаваше въпроси, свързани с преживяванията на родния Понт.
“Фотографията е кражба на миг от вечността ”, сподели Заимов и допълни: „Трябва да имаш научна подготовка, добро оборудване, търпение и желание, за да постигнеш гениалния кадър.” Именитият фотограф беше впечатлен от черно-белите снимки на младата Мария. Според него “скучната цветна снимка, понякога, не може да постигне драматизма и емоцията на черното-бялото изображение.”

[media-credit name=“снимка: PR“ align=“aligncenter“ width=“650″]foto2[/media-credit]

Преди да започне своята презентация, с която даде ценни напътствия за тънкостите във фотографското и визуалното майсторство, Заимов се запозна лично с младите дами, видя техни проекти и вдъхна кураж на всяка една за бъдещите им творчески изяви. През 2012-та година той представи своя фото-албум “Светът на спокойствието”, съпътстван от изложба. Черноморските му портрети са запечатали отдавна потънали кораби, феерични корали, скали с неповторими цветове, риби и подводни същества като излезли от митологичен разказ. Фотографът сподели фотосите с участниците в менторската сесия, като подчерта, че търсенето на различната гледна точка, необичания подход, познанието и опита са му дали възможността да прибави към колекцията си уникални изображения. Пред любопитните стипендианти, Заимов разкри и тайните на техническото си оборудване.

Стилияна, Мария и Радина са отличнички в програмата за насърчаване на млади дарования “Евробет талант”. Тя е създадена през 2014 г. като резултат от успешното сътрудничество между „Евробет”, Фондациите „Аполония” и „Помощ за благотворителността в България”. Програмата има за цел да насърчава младежи между 18 и 25 години в областта на музикалните и визуалните изкуства. Следващата менторска среща в Литературен клуб Перото в Двореца на културата е на 5-ти декември от 12.00 часа. Тогава стипендиантите в раздел изпълнителско изкуство ще събеседват със своя ментор Ангел Заберски. Новата сесия за набиране на кандидатури ще бъде отворена края на април, началото на май 2016-та.

Реклама