Открийте ни и в

Култура

„Мозъкът лекува” – напук на скептиците

MIKA

публикувано

на

Те мислеха, че мозъкът
е твърде сложен.

Оказа се, че именно неговата комплексност
може да бъде в основата на нов вид лечение.

Благодарение на вашия мозък прочетохте това. Благодарение на него можете сега да повдигнете ръката си, да раздвижите пръста си, да мигнете нервно и да напуснете тази страница. Но можете и да направите друго – да прочетете текста до края. Нищо чудно да се окаже важен.

Преди 7 години в книгата „Невероятният мозък” (изд. Изток-Запад) Норман Дойджи (психиатър, психоаналитик и изследовател) представи на света идеята за невропластичността – способността на мозъка да променя собствената си структура. Тази му способност не само осигурява по-пълноценен начин на живот на мнозина, но успява да излекува мозъчни заболявания, досега смятани за нелечими. Ако се чудите дали материята нe е твърде сложна и академична – не се тревожете. Не са нужни специални познания, за да прочетете и разберете новата книга на Дойджи – „Мозъкът лекува”. Той пише достъпно, въпреки че нито за миг не профанизира и не подценява науката. Единственото, което Ви е нужно в началото, е да си спомните, че мозъкът е генералът във Вашето тяло. Той е този, който раздава команди, приема оплаквания, разпуска за почивка. Но също така и зависи от своите подчинени – ако те го саботират, няма как да се осъществи успешна акция. Оказва се , че не само мозъкът влияе върху тялото, а и тялото влияе върху мозъка. Необходима е двупосочна комуникация за успешно лечение.

За съжаление понякога генералите биват ранени: инсулт, Паркинсон, аутизъм, тумори, множествена склероза, умствено увреждане – хората, получили тези диагнози обикновено се сбогуват с надеждата. Според конвенционалната медицина подобни болести са нелечими. Скептично се гледа на всяко твърдение, че мозъкът може да се променя. В „Мозъкът лекува” Дойджи събира множество доказателства, че това е възможно. Той обикаля света и търси учени-експериментатори в сферата на невропластичността, които лекуват чрез енергията – светлина, звук, вибрация, екетричество или движение. В книгата са разказани истински истории за подобрението и дори за изцелението на пациенти с изброените по-горе фатални диагнози.

Чудото е възможно!

Ян – жена с хронична болка. Джон – мъж с Паркинсон. Уил – дете с аутизъм. Габриел – жена с мозъчно увреждане. Тези хора живеят на страниците на „Мозъкът лекува”, защото са имали късмета да не се поддадат на отчаянието, а напротив – потърсили са алтернативно лечение. В момента Ян не взима никакви болкоуспокоителни. Джон може да измине 8 киломерта на ден. В рамките на година Уил започва да съставя изречения. Габриел може да шофира и да се движи сама. Тези промени са възможни чрез неинвазивни методи като звукова и светлинна терапия, мозъчна гимнастика, електрически импулси и други, които целят да пробудят самоизцелителния капацитет на мозъка. Подобни открития са повече от значими във време, в което честотата на мозъчните заболявания се увеличава. От аутизъм например преди петдесет години е страдал един човек на 5000. Днес шокиращата статистика казва: един на 68.

Дойджи знае, че това може да се промени. Той потвърждава, че процесите, случили се в мозъка, са обратими, но същевременно напомня:

Да заявиш, че мозъкът може да се лекува, очевидно не отговаря на твърдението, че той винаги може да се излекува. Това, което твърдя аз, е, че мозъкът е много по-податлив на лечение, отколкото се смяташе досега.

Принципите на невропластичността могат да бъдат използвани от всекиго – както за лечение, така и профилактично. При мозъка работи правилото „ползваш, или губиш”, затова се грижете за него – не му позволявайте да закърнява. Ако сте дочели този текст, значи мозъкът ви е поработил добре. Следователно нищо не сте загубили.

А прочетете ли цялата книга, гарантирано ще излезете на печалба!

*Документалният филм, който разказва за откритията на Норман Дойджи, описани в първата му книга „Невероятният мозък”, гледайте тук.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Култура

Документалните фаворити на Sofia MENAR

MIKA

публикувано

на

от

Всички заглавия от фестивала са достъпни онлайн на Neterra TV+ още 10 дни

Тазгодишното издание на фестивала Sofia MENAR продължава с изключителен успех на платформата Neterra TV+. До 31 януари почитателите на киното от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка ще имат възможността да се насладят на 30 пълнометражни и 12 късометражни филма, включени в програмата му.

Сред акцентите в документалната селекция на фестивала са филмите на Ян Артюс-Бертран „Човек”, „Алжир отвисоко” и „Земя”, които са специално избрани по повод предстоящия 75-годишен юбилей на прочутия фотограф. През 2016 г. Бертран лично дойде в София, за да представи режисьорската версия на „Човек” и до ден днешен е един от верните приятели на фестивала, чиито филми винаги намират място в селекцията на Sofia MENAR.

Като един от фаворитите на зрителите до момента се очертава „Крилете на Киргизстан” на Софи Диа Пегръм и Джен Милър, които прекарват повече от година сред безкрайната шир на Киргизстан, изследвайки живота на номадите и техните най-добри приятели – конете.

Друг любим на зрителите филм от тазгодишната селекция е „Между стената и света” на режисьора Самир Кумсие, който решава да приеме предизвикателството да обиколи света с един от най-ограничаващите паспорти – палестинския. За период от три години и след безброй издадени визи, той поема от Палестина към Европа и оттам към джунглата на Амазонка. По пътя си среща десетки интересни личности, които му помагат да премине през стените, които съвременното общество издига пред жителите на определени райони по света.

Най-провокативният филм в документалната селекция на Sofia MENAR тази година е „Пънк завинаги” на французойката Доминик Кобе, която изследва пънк сцената в Мароко. В продължение на 8 години тя е плътно до своя главен герой Стоф, едно от лицата на ъндърграунд културата в Казабланка. Снима го навсякъде: от музикалните фестивали, през срещите му с приятели и чак до посещенията в затвора, след като Стоф е осъден по време на снимките на филма.

Освен на документалните заглавия в тазгодишното издание на фестивала, до 31 януари може да се насладите и на специалните акценти, включващи най-доброто от иранското и турското кино.

Домакин на Sofia MENAR тази година е Neterra TV+ където могат да бъдат гледани всички филми от селекцията. Зрителите имат възможността да изберат между три варианта за достъп: 3 филма за 10 лв., 10 филма за 20 лв. или абонамент от 30 лв., с който могат да се гледат всички филми от фестивала.

Абонаментите са налични на: https://neterra.tv/festival/menarfest

Neterra TV+ е нова българска онлайн платформа, в която всички киномани могат да наемат или да закупят за гледане най-новите и качествени български филми, чужди заглавия, събития на живо и друго авторско съдържание. Платформата е част от Neterra.TV, която вече 15 години предоставя на сънародниците в чужбина достъп до най-гледаните български телевизионни канали, филми, предавания и музикални клипове във високо качество за целия свят. Каталогът на https://neterra.tv/plus е достъпен без необходимост от абонамент и се обновява непрекъснато.

Sofia MENAR Film Festival се организира от “Позор” и запознава българската публика с културата и традициите на ислямския свят. Програмата на Sofia MENAR Film Festival представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка, като традиционно включва и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи, които обитават земите им. Фестивалът е основан през 2009 година.

Продължете понататък

Култура

„Майкини и другите” от Иво Сиромахов – историята продължава

MIKA

публикувано

на

от

Популярният български сценарист, драматург и писател с втора част на безмилостно смешната сатира, посветена на българската народопсихология.

След шеметния успех на разгромяващия сатиричен роман „У майкини“ обичаният български писател, журналист, сценарист и драматург Иво Сиромахов ще зарадва почитателите си с не по-малко смайващото продължение „Майкини и другите”!

С вечния въпрос „Ракията или компотите?” започва нов сблъсък между Майкини и Вуйнини. Настанало е време за война, която няма да подмине никого. Война, която ще заплашва да завладее дори Холивудските хълмове, когато едно писмо до Леонардо Ди Каприо  е на прага да противопостави двама от най-сексапилните американски актьори в безмилостна надпревара за сърцето на българската мома Радка Папазова.

Фалшивите новини, тролските атаки в социалните мрежи, астрологията, диетите, революционните модни тенденции, политическите интриги, антиваксърството и конспиративните теории се конкурират с любовта към чушкопека, лютеницата и напомпания национализъм.

Героите на романа се мразят и обичат, размахват юмруци, замерват се с буркани, завиждат си, злословят, губят приятели, но най-вече се конкурират един с друг. Защото ако печелят, всички останали трябва да загубят.

В „Майкини и другитеви очакват шест месеца, изпъстрени с цял куп драми, възторзи и абсурдни приключения от действителността такава, каквато е, колкото и да не ни се иска.

Иво Сиромахов е сред популярните лица на българската книжна сцена. Автор е на романите „Моят таен любовен живот“, „Българско радио”,  „Скарлет + Иво = ВНЛ“, „Уважаеми зрители“ и „7 жени“, сборниците „Дневници и нощници“, „Български работи“ и „Очила“, както и на редица пиеси, публикувани в изданията „Българско криминале“ и „Любовни истории“.

Продължете понататък

Горещо