Connect with us

Lifestyle

Момче от с. Хърлец разработи “Наръчник против скука”

Avatar

Публикувано

на

Narychnik protiv skuka thumbnail fb
Елиан Монов е на 18 години, от с. Хърлец – малко селце до атомната столица на България – град Козлодуй. Той е участник в Международната награда на херцога на Единбург – България, програма за личностно развитие, която подготвя младите хора за бързо развиващия се свят, като им осигурява балансирана рамка, в която имат възможност да развиват своите умения, да доброволстват и да спортуват. Чрез изпитаната ѝ методология те изградат своя индивидуална програма, която следват в продължение на месеци. Днес в предизвикателната среда на физическа дистанция те адаптират целите и дейностите си в синхрон с ограниченията, запазвайки ги и същевременно предизвикателни и развиващи.
Елиан участва в Наградата на ниво Бронз и във връзка с главната си цел в направление “Умения” изготвя „Наръчник против скука – възможности ONline и OFFline“, за младежи, които имат свободно време след дистанционното училище и искат да го инвестират в нещо полезно за себе си, но нямат идея с какво да го оплътнят.
В началото на септември 2019 г. Елиан пожелава да стане участник в Международната награда на херцога на Единбург и в рамките на 6 месеца да постигне ниво Бронз, което е първото от трите нива на програмата. Той споделя, че обмисля своята цел дълго, за да извлече максимума от направлението. Започва активно участие и работа по дейностите през декември 2019 г. Главната му цел е след 3 месеца да организира интерактивна среща с минимум 6 участници, чиято цел е да обобщи резултатите от провеждането на “19-та Национална среща на младежките парламенти, април 2020 г., в град Козлодуй“.
“Понякога се случват събития, които променят нашите планове и е необходимо да направим промяна, за да останат валидни, както моята главна цел в Наградата. Това предизвикателство ме мотивира да се променя и адаптирам към успешно реализиране спрямо условията, в които съм. Да погледнем от добрата страна на ситуацията – природата ни дава шанс да се пренасочим в правилната посока, сега имаме време за всичко, което сме отлагали!” – споделя Елиан.
След като разбира за въведеното на 13 март извънредно положение планираната интерактивната среща няма как да се проведе физически, заради епидемичната обстановка в страната. Обмисля различни варианти и така му хрумва идеята – да организира видео разговор на тема „Възможности от вкъщи – #ЩеСеСправимЗаедно“, в който да представя „Наръчник против скука – възможности ONline и OFFline“ за младежите, които имат свободно време след дистанционното училище и искат да го инвестират в нещо полезно за себе си.
Сега целта му е да сподели събраните интерактивни дейности от наръчника и да ги направи достъпни за все повече младежи в България!
Ако можем да обобщим, освен че Елиан създава полезност за други свои връстници чрез наръчника, през тази си дейност се научaва както да постига целта си, така и ако ситуацията го налага, да се адаптира и променя, така че да е адекватен, полезен както за себе си, така и за другите.

Изтегли “Наръчника против скука” от тук. 

Continue Reading
Advertisement