Открийте ни и в

Класическа

Музикални пейзажи на славянската душа тази вечер в Градската галерия

MIKA

публикувано

на

С посвещение на 60-годишнината на Красимир Тасков е днешният концерт от фестивала „Варненско лято“. Тази вечер, 17.07.,  в Градската художествена галерия уважаваният пианист и композитор ще представи заедно с виолончелистката Лора Маринов програма, пресъздаваща музикалната чувствителност на славянския натюрел. Събрана под мотото „Пейзажи на славянската душа“, тя включва Адажио и Пролетен валс из Балетна сюита № 2 на Шостакович, Соната за виолончело и пиано № 2 на Мартину и Соната за виолончело и пиано сол минор оп.19 на Рахманинов.

Концертът във Варна, който е част от фестивалния модул „Музикална лаборатория“, ще даде премиерна сцена за новата творба на Красимир Тасков „Съновидение“.

Утре отново в галерията пред варненската публика ще излезе с пиано рецитал Юлиян Горус, който е подготвил една приятна програма от популярни произведения – Фантазия до минор KV 475 от Моцарт, Соната № 21 оп.53 Валдщайн от Бетовен, Des pas sur la neige (Стъпки по снега) и La fille aux cheveux de lin (Момичето с ленените коси) от Дебюси, и Соната № 2 си бемол минор от Шопен.

Началото на концертите днес и утре в Градската галерия е от 19:00.

Билетите са на цени от 5 лв., със специални намаления за ученици, студенти и пенсионери, и могат да се купят от касата на Градската художествена галерия.

ИЗПЪЛНИТЕЛИТЕ

Красимир Тасков, пиано

Красимир Тасков (1955) завършва ДМА „П.Владигеров” София с композиция и пиано. Посещава курсовете по композиция на проф. Тон де Леув и проф. Тео Ловенди в Холандия и на проф. Анатол Виеру от Румъния.

Носител е на национални и международни награди от конкурси по пиано – Сантандер – Испания, „П.И.Чайковски” – Москва, и композиция – Токио 1991, 1995, 1999 – І награда, 2002 за дуо пиано; Пловдив – І награда на националния конкурс за Концерт за кларинет и оркестър в 7/8, I награда на националния конкурс “Елиас Канети” за оркестровата му творба “Мнимият оратор”, има призови награди от международни конкурси у нас и чужбина за камерни и хорови творби и др.
През 1984 г. неговият клавирен цикъл „Архаични картини” е сред препоръчаните творби на Международната трибуна на композитора на ЮНЕСКО в Париж.

Автор е на редица симфонични творби, сред които са Концерти за пиано, за цигулка, за обой, ”Преображение IV”, “Празненство” и др., камерни, вокални, хорови творби, на операта-бурлеска “Царе на белите”, често изпълнявани както у нас, така и в чужбина на престижни музикални фестивали в Япония, Русия, Словения, Италия, Франция, Холандия,САЩ и др. Има редица издадени творби, както и осъществени многобройни студийни и CD записи (Фантазии за дуо пиано, Б. Мартину – Пиеси и цикли за чело и пиано, авторски CD).

Солист е на наши симфонични оркестри, както и активно концертиращ камерен изпълнител. Бил е член на жури на национални и международни конкурси за пианисти. Красимир Тасков е преподавател, професор в НМА “П.Владигеров” София по композиция и пиано (завеждащ катедрата по композиция).

Лора Маринова, виолончело

Българската виолончелистка Лора Маринова е наградена с пълна стипендия за целия курс на обучение в Guildhall School of Music and Drama – Лондон, в класа на проф. Стефан Попов.

Завършва с отличие бакалавърска  и магистърска степен за изпълнителско майсторство.

Изнася многобройни самостоятелни и камерни концерти в Royal Albert Hall, Wigmore Hall, St. Martin-in-the-Fields (Лондон), Victoria Hall (Щвейцария).

Участва на международните фестивали “Casalmaggiore”- Италия, Лондонски фестивал на българската култура, “Дни на камерната музика” – Габрово, ММФ “Варненско лято”, “Аполония”, Новогодишен музикален фестивал – София.

През 2013 г. Лора е поканена да участва в “Международната музикална академия Менухин”, Гщаад (Щвейцария), където свири с “Camerata” ансамбъл и получава уроци от Максим Венгеров.

Сред многобройните й отличия са първите награди от конкурсите “Светослав Обретенов”, “Немска и австрийска музика”, “Чешка музика”, Международен фестивал “Надежди, таланти, майстори” и др. Лауреат е на конкурсите Premio Citta’Di Padova, Premio “Francesco Geminiani” – Италия. Печели награди на London Philharmonia Orchestra / Martin Musical Scholarship Fund и Sydney Perry Foundation – Лондон.

През 2009 г. Лора е приета с конкурс в Southbank Sinfonia Оркестър (Лондон), където работи като водач при съвместни проекти в Английския национален театър, Кралската опера, Queen Elizabeth Hall. Двукратно награждавана с годишната стипендия за класическа музика на фондация “Райна Кабаиванска”.

Лора е солист на Варненския симфоничен оркестър, West London Sinfonia оркестър – Лондон. Записва за БНТ, БНР, BBC-Radio 3, Classic FM – Лондон и е редовно канена да свири с “All Souls” оркестър като първо чело в Royal Albert Hall – Лондон.

Юлиан Горус, пиано

Юлиан Горус е роден през 1978 г. във Варна. Завършва пиано в консерваторията Петер Корнелиус в Майнц при проф. Шамшула.През 2003 г. той пробива на музикалната сцена, след като в рамките на един месец печели два международни конкурса: межднародния пиано конкурс в Бремен и няколко седмици по-късно конкурса „Ференц Лист” във Ваймар. Допълненително Юлиан Горус печели и наградите на публиката,  както и призовете за най-добри изпълнения на задължителните пиеси, изисквани от конкурсите.

Юлиан Горус  учи в родния си град Варна при Елисавета Стоянова. След завършването на обучението си в Майнц, той получи значителна подкрепа и насърчаване от Николас Лахузен в Бремен и Андраш Хамари във Вюрцбург. Взема участие в майсторските класове, водени от Гюнтер Лудвиг (Германия), Пoл Ван Нес (САЩ), Жермен Муние (Франция), Джеръм Роуз (САЩ), Лилия Силбeрщайн (Русия) и Лесли Хауърд (Великобритания), черпи опит и от унгарския пианист Ференц Радош.

През декември 2008 г. той се дипломира с отличие във Висшето музикално училище „Ференц Лист” във Ваймар, като негов учител е пианистът и ректор Ролф-Дитер Аренс.

През октомври 2009 г. и 2012 г. Юлиан Горус е член на журито на конкурса в Бремен, а през 2012 г. е в журито и на пиано конкурса в Гюмюшлюк, Турция. Ръководи майсторски класове в Германия, Турция и Англия.

Юлиан Горус има концерти в рамките на Бетовеновия фестивал в Бон, Джина Бахауер фестивал в Сoлт Лейк Сити, на ММФ “Варненско лято”, „Европейско Лист турне“ със спирки в Утрехт, Будапеща, Париж и Ваймар, прави рецитал на прочутата “Пиано пролет” в Дойчландсберг, Австрия, както и концерти с утвърдени оркестри и диригенти.

През май 2011 г. излиза негов компакт диск с целия цикъл “Ане де Пелеринаж” от Лист.

От 2010 г. Юлиан Горус е ръководител на катедрата по пиано в Музикалното училище “Фердинанд Фогел” в околия Щендал.

Подробности за програмата на фестивала могат да се открият в сайта на ММФ „Варненско лято“

ММФ „Варненско лято“ е основан през 1926 г. Член е на Европейската асоциация на фестивалите. Организира се от Община Варна – дирекция „Култура и духовно развитие“ и e под патронажа на кмета на Варна. Фестивалът се провежда с подкрепата на Министерство на културата и с партньорството на Гьоте Институт, НУИ „Добри Христов”, Solvay Sodi, хотел Капитол, хотел Черно море, M Tel , Летище Варна, ресторант Бодега, верига Happy, клуб Mentol, минерална вода Бачково. Медийни партньори на фестивала са БНР, БНТ, Радио Варна, РТВЦ Варна.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Класическа

METALLICA & SAN FRANCISCO SYMPHONY с продължение “S&M2”

MIKA

публикувано

на

от

Съвместните концерти S&M2 на Metallica и San Francisco Symphony от 6-ти и 8-ми септември, 2019 г. са исторически на много нива: с тях се случва грандиозното откриване на San Francisco Chase Center, което отново обединява бандата и Симфоничния оркестър за първи път от 1999 г. след удостоения с ГРАМИ техен общ проект – албумът S&M, и представят за първи път първите симфонични версии на оригинални песни, написани и издадени след това.

Разпродадените концерти се радват на 40,000 фенове от близо 70 страни, както и на изключително медийно внимание. Rolling Stone: “групата доказа, че всичко е възможно”; Variety: “атмосфера, пълна с вълнение”; Mercury News: “концерт, за който феновете ще говорят десетилетия напред”; Consequence of Sound:“истински празник на Metallica и тяхната музикална доблест.” 

На 28-ми август, емоцията от концертите S&M2 ще бъде овековечена в албума на Metallica и San Francisco Symphony: S&M2. Изданието S&M2 ще излезе в разнообразни формати – от дигитална версия във всички водещи стрийминг платформи, до 4LP, 2CD, DVD и Blu-ray, лимитирани цветни винили 4LP + 2CD + Blu-ray Deluxe Box с включени ноти, китарни листове, плакати и много други ексклузивни материали. С този дългоочкван релийз, емоцията, наречена S&M2, може да бъде напълно преживяна и от тези, които не са успяли да присъстват на онези 2 незабравими вечери в Chase Center.

S&M2 е забележителен проект в дискографията на Metallica, и в музикален, и във визуален аспект. Продуциран от Greg Fidelman заедно с James Hetfield и Lars Ulrich, концертният албум S&M2 улавя повече от 2 часа и половина, в които James, Lars, Kirk Hammett и Robert Trujillo обединяват сили с близо 80 музиканти от Симфоничния оркестър на Сан Франциско, под ръководството на легендарния музикален директор на оркестъра Michael Tilson Thomas и диригента Edwin Outwater. Концертният филм излиза в чисто нов вариант, дело на Joe Hutching (Through The Never), и аудио-визуалната продукция е пренесена на друго ниво след октомври, 2019-та с над 3,700 кино прожекции в цял свят.

Фотокредит: Brett Murray

Албумът S&M2 от днес е наличен за предварителни поръчки, предшестван от S&M2 версиите на “All Within My Hands” и “Nothing Else Matters,” достъпни за стрийминг и даунлоуд в дигиталните платформи.

Продължете понататък

Класическа

Сузана Клинчарова с концерт в залата на ЮНЕСКО в Париж

MIKA

публикувано

на

от

Снимка на проф. Клинчарова: Косьо Хаджигенчев

Почетният професор на Нов български университет и известна арфистка Сузана Клинчарова ще представи концерт в залата на ЮНЕСКО в Париж. Концертът със заглавие „Ангелско присъствие“ е съвместна инициатива между Нов български университет и Национален исторически музей. Престижното музикално събитие ще се състои на 16-ти декември в залата на ЮНЕСКО в Париж под диригентството на Мартин Георгиев и с Академичния оркестър „Камерата орфика“ на НБУ.

Проектът има за цел да създаде една синкретична форма, която да постави акцент върху уникалното сътрудничество между различните департаменти в НБУ в случая департамент „Музика“, департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ и департамент „Антропология“. Концертът ще бъде придружен от изложба за Боянската църква, създадена от доц. д-р Васил Гарнизов – антрополог и член на Настоятелството в НБУ.

Част от концерта ще бъде и кратък документален филм-импресия, създаден от проф. Людмил Христов и неговия екип. На концерта в Париж ще се състои френска премиера на пиеса за арфа и струнен оркестър от доц. д-р Георги Арнаудов. Програмата включва и творби на Клод Дебюси, Албер Русел,  Марин Големинов, Марсел Турние, Стефан Икономов и Мартин Георгиев.

Концертът, изложбата и документалната импресия отбелязват 760 години от обновяването на Боянската църква от севастократор Калоян, 40 години от включването на паметника в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и 140-ата годишнина на френско българските дипломатически отношения.

Сузана Клинчарова е музикант със световна слава и професор по арфа в консерваторията в Ньои, Париж. Води ежегоден майсторски клас по арфа в НБУ от 2010 година. Разностранната международна концертна дейност на професор Kлинчарова я отвежда до най-известните световни сцени: Карнеги Хол, Симфони Спейс, Гаво, Радио Франс, Токио Бунка Кайкан, RAI, Бозар. Тя е солист на оркестри от световна величина. Звукозаписната й дейност я нарежда между арфистите с най-богата дискография. Нейни изпълнения, интервюта и късометражни филми са включени в колекцията на BNF (Националната библиотека на Франция), както и в архивите на INA (Националния Институт за аудиовизия във Франция). Записите й са част от Златния фонд на БНР и се съхраняват в архива на БНТ.  Най-новият й албум „Класически шедьоври“ е реализиран със съдействието на Sony Classical.

Проектът е реализиран със съдействието на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ, Министерство на външните работи, Посолството на България във Франция, Фондация Минко Балкански, Национален исторически музей и филиал Боянска църква.

Продължете понататък

Горещо