Connect with us

Култура

„Мъртви души“ – представлението без думи в Топлоцентрала

Avatar

Публикувано

на

Мъртви души, фотограф: Васил Танев

Може ли Гогол да бъде поставен без думи? Танцовият спектакъл на Гергана Димитрова “Мъртви души” по едноименния му поема-роман е мултижанрова компилация от танц, театър, съвременен цирк, опера и фотография. Той ще бъде показан премиерно за София на голямата сцена в ТОПЛОЦЕНТРАЛА на 7 и 8 юни. Представлението бе посрещнато с овации от публиката и висока оценка от критиката на One Dance Week в Пловдив преди по-малко от месец.

На 7 и 8 юни от 19:30 ч., премиерно за София, на голямата сцена в РЦСИ Топлоцентрала ще бъде показан танцовият спектакъл „Мъртви души” по идея, хореография, драматургия и режисура на Гергана Димитрова, копродукция на 36 маймуни, One Dance week и РЦСИ Топлоцентрала. “Мъртви души” е вдъхновен от едноименния роман-поема на Гогол и е посветен на нашето съвремие и въздействието, което настоящата война в Украйна оказва върху всички нас. Спектакълът съчетава в себе си танц, театър, съвременен цирк, опера и фотография. Без помощта на думи, всяко едно от тези изкуства се превръща в изразно средство, търсейки същността на човешката душа.

Кога умира душата? Кои души са мъртви? Тези, чиито тела са убити или умрели или душите могат да умират преди телата? Умирането на душата еднократен и еднопосочен акт ли е? Ако убиеш или навредиш на някого, това наранява ли душата ти? Може ли да се родиш без душа?

Отговорите на тези въпроси поставя Гогол преди повече от век и половина. Днес спектакълът  “Мъртви души” изследва езика на телата по време на война, опитвайки се да разбере какво се случва с душата в тази екстремна ситуация.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement