Connect with us

Култура

„Място за щастие“ -победител в категория „Романтика“ на наградите на Goodreads

Avatar

Публикувано

на

Happy cover

Победител на наградите Goodreads в категория „Романтика“ и една от най-позитивните книги на годината според The Washington Post – „Място за щастие“ от Емили Хенри е история за приятелите, които чувстваме като семейство, за страховете и вълненията при започване на нова глава, за любовта като дом, към който винаги се връщаш.

Хариет и Уин са перфектната двойка още от колежа. Неразделни като сол и пипер, като мляко и мед, като омари и Мейн… Докато един ден не слагат край на връзката си. Изминали са пет месеца, откакто не са заедно, но все още не са казали на никого за раздялата, в това число и на най-добрите си приятели. Не могат да го направят ― не и сега, когато всички отново се събират в любимата вила, където от години прекарват своите ваканции. За една седмица през лятото шестимата загърбват ежедневието и се отдават на вино, морска храна и блажени разговори с хората, които ги разбират най-добре. Само че тази година Хариет и Уин са прекалено заети да се преструват, че все още са заедно, и да обръщат гръб на факта, че продължават да се желаят отчаяно. Не могат да кажат истината – нито когато пристигат, нито по-късно, когато научават, че вилата ще има нов собственик и по тази причина двама от най-близките им приятели са избрали да сключат брак именно на това място. Мястото, където всички се чувстват щастливи. Последната ваканция трябва да е перфектна, затова Хариет и Уин са принудени да изиграят ролята на идеалната двойка. Онази, която никога не спори, винаги намира решение на проблемите и изглежда така, сякаш има отговор на всеки въпрос. След като години наред са били влюбени, колко трудно може да е да се преструват само за седмица? И по-важното, какво пък толкова може да се промени за седем дни? Отговорът варира от нищо към всичко.

За трета поредна година Емили Хенри превръща свой роман в литературна сензация и печели масово одобрението на читателите по света. „Място за щастие“ носи характерния почерк на авторката и на пръв поглед разказва една остроумна романтична история, в която много двойки биха се припознали. История, в която любовта получава втори шанс и двама души намират отново път един към друг. Лекотата, с която Емили Хенри борави с думите, както и склонността ѝ да създава персонажи, които владеят отлично изкуството на сарказма, създава илюзията, че в ръцете си читателят държи неангажиращо четиво. Но реалността е съвсем различна, тъй като авторката многократно надскача жанровите си ограничения и създава роман за приятелството, за хората, които сам избираш за свое семейство, за кръстопътищата на живота и връзките, които създаваш или разплиташ, за порастването и отговорностите, за загубите, разделите, но и за новите начала. Сърцата и трогателна, „Място за щастие“ е книга, която не се опитва да дефинира щастието. Защото за всеки читател то има характерен аромат, собствен адрес и лице, което никога няма да забрави.

Continue Reading
Advertisement