Connect with us

Култура

Навръх гостуването на Иржи Менцел излиза книгата му „Капризни години”

Avatar

Публикувано

на

Cover Kaprizni godini

На 14 октомври, навръх гостуването на именития чешки режисьор Иржи Менцел по покана на CineLibri, излиза от печат „Капризни години”.

„Ако на места моят текст ви се стори песимистичен, не го приемайте на сериозно. Това е естествено и ще споходи всекиго, който не иска да споделя само онова, което се очаква от него.”

С това мъдро предупреждение започва „Капризни години” (превод: Васил Самоковлиев, 480 стр., 25 лв.), една завладяваща книга със спомени на големия чешки творец. Иржи Менцел описва детството си и формиралата го културна среда в Прага; следването си във ФАМУ и причините да се посвети на киното, въпреки че първата му любов е театърът; реализацията на най-известните му филми като „Строго охранявани влакове” и „Капризно лято” в годинитe на славната чехословашка нова вълна. За първия от тях Менцел печели „Оскар“ и се превръща в един от мъжете на Пражката пролет от 1968 г. Спомените стигат до 1988 г. – възстановяването на свободата и демокрацията в Чехословакия. Менцел си спомня и общуването си с ярки личности на чехословашкото кино, любимия си писател Бохумил Храбал, приятели, колеги и актьори.

Иржи Менцел е една от най-ярките звезди в съвременната кинематография. В световната енциклопедия на киното името му блести редом с имената на Милош Форман, Вера Хитилова и Яромир Иреш, но той получава признание и като един от най-големите майстори на комедийното изкуство на ХХ век. Екранизацията на „Строго охранявани влакове“ под неговата изкусна режисура печели „Оскар” за чуждоезичен филм. Менцел е носител на „Златна мечка“ от 1990 г. за филма си „Чучулиги на конец“, има номинация за „Оскар“ за „Селце мое централно“, а за хумористичната творба „Обслужвал съм английския крал“, екранизация по романа на един от колосите в литературата на миналия век, печели наградата на ФИПРЕССИ и номинация за „Златна мечка“.

Не пропускайте възможността  за среща с живата легенда на чешкото кино на 14 и 15 октомври в София! Билетите за всички предстоящи прожекции на „Обслужвал съм английския крал” са в продажба на касите на съответните киносалони и на ticketportal.bg.

Прожекции в столицата:

Advertisement

13 октомври, четвъртък, Евро Синема, 18.30 ч.

14 октомври, кино „Люмиер“, 18:15 ч., в присъствието на Иржи Менцел и Иван Бърнев

15 октомври, кино „Одеон“, 19:00 ч., в присъствието на Иржи Менцел и Иван Бърнев

16 октомври, неделя, Kултурен център Г8, 18:30 ч.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement