Открийте ни и в

Музика

Над 250 музиканти и балетисти пристигат в Банско за шестото издание на Банско Опера Фест

публикувано

на

Над 250 музиканти и балетисти пристигат в Банско за шестото издание на Банско Опера Фест 141

За шеста поредна година Банско става домакин на един от най-мащабните класически форуми в България – Банско Опера Фест. Фестивалът се открива днес (27-ми август – четвъртък), с балета “Дон Кихот”, който е сред най-ярките и непреходни балетни творби по музика на австрийския композитор Лудвиг Минкус и хореография на Мариус Петипа. Големият майстор на танца създава ярък спектакъл, изпълнен с радост и веселие и завинаги го записва в графата на шедьоврите на балетната класика. За гостите и жителите на Банско балетният спектакъл на Държавна опера Русе е само началото на големия оперен празник, който с всяка поредна година става все по-мащабен, а почитателите му запълват всеки сантиметър от централния площад на курортния град, притихнали пред магията на класическата музика.

Организаторите на културния форум община Банско, Кемпински Хотел Гранд Арена Банско и музикална компания Монте Мюзик работят върху програмата и организацията от началото на годината. По тяхна покана в Банско пристигат над 250 класически музиканти и балетисти от оперните театри в Русе и Варна, както и едни от най-изявените български солисти – Даниела Дякова, Иван Момиров, Мария Цветкова, Александър Мутафчийски, Марчо Апостолов, диригентите Найден Тодоров и Светослав Борисов. Сцената вече се строи, а тировете с декори са в Банско, за да ни пренесат в атмосферата на произведенията, на които ще се насладим.

Втората вечер (28-ми август – петък), е посветена на най-блестящото френско оперно произведение – “Кармен” на Жорж Бизе. Една от най-красивите в музикално, драматургично и визуално отношение опери ще събере публиката под открито небе в петък вечер. Постановката е на Държавна опера Варна, която за първи път участва във фестивала, но с “Кармен” е покорила много сцени в България и по света.

Превърналите се в любими на Банско хор, оркестър и балет на Държавна опера Русе, отново няма да разочароват. По идея на диригента и директор на операта Найден Тодоров фестивалът ще бъде закрит с оперетата на Имре Калман “Царицата на Чардаша” (29-ти август – събота). Финалът на един от малкото фестивали с вход свободен ще е весел и емоционален и ще ни изпълни с очаквания за следващото лято и изненадите, които Банско Опера Фест ни подговя за 2016 г.

Даниела Дякова

Реклама