Connect with us

Кино

Налегалната армия, разбивачи на кодове и бомбардировачи по VIASAT HISTORY 

Avatar

Публикувано

на

снимка: Woodcut Media

От 8 октомври по Viasat History „Нелегалната армия“ – сериал в четири части – ще разказва невероятната история на най-голямата група антихитлерски партизани в окупирана Европа. От 17 октомври, пък, поредица в шест части ще представи оръжието, променило не само бойното поле, но и самата война – „Бомбардировачът: страшилището на Втората световна война“. 

На 6 октомври дебютира провокативната поредица в шест части „Разбивачи на кодове“, а сред първите теми са: кодът на мафията, кодът на серийния убиец „Зодиак“ и японския суперкод от Втората световна война. 

Разбивачи на кодове

Премиера от четвъртък 6 октомври в 22:00 ч.

Advertisement

Брой епизоди: 8 x 60 мин.

Жанр: Документален/ исторически/ научен/ мистерии

Оригинално заглавие: Cracking The Code

Година: 2021

Кодове и шифри – от странни древни маркировки до произволни числа и букви – са били използвани от хилядолетия за изпращане на тайни съобщения, скриване на самоличности и незаконни действия. 

Advertisement

Разгадаването на тези кодове може да отключи военни тайни, да демаскира смъртоносни врагове и дори да декодира изгубени цивилизации; този сериал представя някои от най-известните – и скандални – зашифровани материали в света и разкрива как са били разшифровани, брилянтните умове, които са разбили кодовете, и мистериозните тайни, които са криели.

Разбивачи на кодове (Series 1): Кодът на мафията (Episode 1)

Този епизод разкрива историята на жената, която е разбила кодовете, сринали мафията, спасила е безброй животи през Втората световна война и дори е предотвратила нацистко нашествие в САЩ. [60 мин.]

Разбивачи на кодове (Series 1): Кодът на убиеца (Episode 2)

Разкриваме отчаяните опити за залавяне на най-мистериозния сериен убиец в САЩ; дали декодирането на сложните му кодирани съобщения ще разкрие най-накрая Зодиакалния убиец и ще доведе до залавянето му? [60 мин.]

Advertisement

Разбивачи на кодове (Series 1): Японският суперкод (Episode 3)

Представяме американските разшифровчици, разбили привидно неразбиваемия код на Япония от Втората световна война и обърнали хода на войната в Тихия океан в полза на Америка. [60 мин.]

Разбивачи на кодове (Series 1): Изгубената цивилизация (Episode 4)

Изследваме монументалното предизвикателство да се разшифрира мистериозен древен език; разкриването на неговите тайни е 50-годишно завладяващо пътуване, което пренаписва историята. [50 мин.]

снимка: Woodcut Media

Advertisement

Нелегалната армия

Премиера от събота 8 октомври в 22:00 ч.

Брой епизоди: 4 x 60 мин.

Жанр: Документален/ исторически/ военен

Оригинално заглавие: The Underground Army

Advertisement

Година: 2021

Сериал в четири части, който разказва невероятната история на полската нелегална държава, най-голямата група антихитлерски партизани в окупирана Европа. Заснет на място в Полша, той разкрива решаващата роля, която нелегалното движение е изиграло в събирането на разузнавателна информация, комуникацията със съюзниците и разрушаването на германската военна машина. Сериалът използва архивни кадри за илюстрация – някои от които се показват за първи път извън Полша – както и записи и писмени разкази от първо лице, експертни мнения от известни историци, включително Павел Укелски, заместник-директор на Музея на Варшавското въстание, и професор Рафал Внук от Института по история на Полската академия на науките. Сериалът разкрива също как участниците в полското нелегално движение са показали невероятна издръжливост пред лицето на нацистките зверства и как действията им са променили хода на Втората световна война.

Бомбардировачът: страшилището на Втората световна война

Премиера от понеделник 17 октомври в 22:00 ч.

Брой епизоди: 6 x 60 мин.

Advertisement

Жанр: Документален/ исторически/ военен/ технология

Оригинално заглавие: Bomber: Terror of WWII

Година: 2022

Във военната история има каталог на изобретенията, които са променили начина, по който се водят битките – катапултът, дългият лък, оръдието, картечницата – но едно оръжие е променило не само бойното поле, но и самата война. То разширява обхвата на военния конфликт и отприщва ужас, какъвто светът никога не е познавал – това оръжие е бомбардировачът. 

Той се появява в началото на двадесети век като най-мощният символ на съвременната война и поражда образи, които определят Втората световна война – бомбите, падащи от недрата на B-24, разрушените сгради и ядрената гъба. В нито едно оръжие или оръжейна система не са влагани толкова много инвестиции, работна сила или иновации и никое не е било толкова разрушително. 

Advertisement

Разглеждаме стратегиите, технологиите, въздействието върху човечеството и променящите играта самолети, разработени през Втората световна война.

Continue Reading
Advertisement