Connect with us

Събития

Народен театър „Иван Вазов“ представя „Нора“ и дигиталният свят на Тимофей Кулябин

Avatar

Публикувано

на

снимка: Стефан Н. Щерев | Stefan N. Shterev

Премиерата на спектакъла „Нора“ на руския режисьор Тимофей Кулябин беше на 2, 3 и 4 декември и изненада зрителите с нестандартна постановка.

Актьорите в главните роли – Радина Кърджилова, Иван Юруков, Дарин Ангелов и Ана Пападопулу комуникират помежду си на сцената чрез своите телефони, изпращайки си съобщения в реално време, а публиката става свидетел на всичко, което се случва на техните екрани.
Повече от век и половина пиесата на Хенрик Ибсен „Нора“ („Куклен дом“) е сред най-поставяните произведения на световната сцена.

Режисьорът Тимофей Кулябин разказва тази драматична семейна история на езика на нашия днешен живот, в който виртуалното общуване много често измества реалното, защото днес по-често си пишем, отколкото се срещаме или си звъним по телефона – така е по-просто, няма контакт и затова е по-безопасно. Това стана неизменна част от всекидневния бит и живот.

Социалните мрежи се преврънаха не само в средство за общуване, но и организатор, и средство за манипулация, и регулатор на настроенията на обществото, и политическа трибуна. Променя се светът, променя речта, променя се езикът, променя се комуникацията между хората.
А променя ли се човекът? Как се променя психологическият портрет на съвременния човек? И дали може да се види нещо повече от този портрет, освен екрана на мобилния му телефон?

Advertisement

Всичко това става ясно в „Нора“, която можете да гледате на 15 и 31 декември, също на 13, 14 и 15 януари.

В спектакъла участват още актьорите Илиана Коджабашева, Зафир Раджаб, Василена Винченцо, Жаклин Даскалова, Благовест Благоев и Димитър Николов.

Повече информация и билети ТУК

Continue Reading
Advertisement