Connect with us

Общество

Народният театър отново е домакин на събитие от платформата ПроТекст

Avatar

Публикувано

на

ProText13 RadoslavCh New 1920x1005 scaled

За втора поредна година Народен театър „Иван Вазов“ е партньор на платформата за популяризация на съвременна драматургия и нови театрални практики ПроТекст, която ще представи пърформанс-четения на непоказвани досега български пиеси, селектирани от българския комитет към международната мрежа за съвременна драматургия и превод EURODRAM `24. На 21 юни от 19:30 ч. на Сцена „Апостол Карамитев“ ще се състои пърформанс-четенето на пиесата на Радослав Чичев – „Голямото чудовище“.

Тринадесетото издание на ПроТекст през месец юни ще предложи вълнуваща първа среща с нови драматургични текстове и техните автори. Театралната форма, наложена от ПроТекст, днес е „утвърдена марка“ на алтернативния софийски театър и „обетована територия“ за креативна среща на млади професионалисти от различни области на изкуството.

„Голямото чудовище“ на Радослав Чичев, която ще бъде представена на Сцена „Апостол Карамитев“, е радиопиеса със сатиричен поглед към настоящето, в което технологиите и човешкото тяло се сливат. Въпросът, който текстът задава, е доколко сме зависими от машините и как живеем чрез тях.

Радослав Чичев е водещ на предавания по програма „Христо Ботев“ на БНР. Той е и един от авторите в подкаста „Градски детектив“. През 2010 г. пиесата му „Колекционерката“ печели първа награда на конкурса за камерна пиеса „Славка Славова“ на Театър 199, а през 2011 г. излиза първата му стихосбирка – „От прашинката на деня“, за която през 2012 г. е отличен с бронзов „Пегас“ на конкурса „Южна пролет“ в Хасково.

Билети за събитието се продават на касите на Народния театър, както и онлайн: https://bit.ly/3xcpZxZ.

Advertisement

Пълната програма на събитията от ПроТекст 13 можете да видите тук: https://www.36monkeys.org/protext/

Continue Reading
Advertisement