Connect with us

Култура

Нашумялата Есмахан Айкол е сред гостите на СМЛФ

Avatar

Публикувано

на

Cover Hotel Bosphor 1

Четвъртото издание на Софийския международен литературен фестивал ще срещне публиката с близо 50 чуждестранни и български автори, а фокус на събитието тази година е турската литература.

Имаме удоволствието да отбележим, че сред гостите е талантливата Есмахан Айкол, авторка на романа „Хотел БОСФОР”, който излиза на български в навечерието на Коледния панаир на книгата. Срещата с нея ще се състои на на 15 декември от 17:00 ч. в Мраморно фоайе, ет. 2, НДК.

 „Хотел БОСФОР” отрежда на Есмахан Айкол място в обществото на елитните плетачки на криминални пъзели, каквито са Агата Кристи, Патриша Хайсмит, Вал Макдърмид и Дж. К. Роулинг (макар и под псевдонима Робърт Галбрейт). Преведената от Розия Самуилова книга е първи том от поредицата за Кати Хиршел и първи роман на Айкол, който излиза на български език.

Хиршел е собственичка на единствената книжарница в Истанбул, специализирана в продажба на криминална литература. Благодарение на нея тя познава всеки запален читател на детективски романи в града. Един от първите й клиенти е Мик Джагър и Кати Хиршел с нищо не подсказва, че го е разпознала, за да не го смущава. Но страстта й към разследвания веднага навява мисълта, че я чака бъдеще на книжар детектив и консултант по убийства. Финалът на романа притежава любопитна особеност – той остава отворен като недоразгадана енигма, която превръща читателя в активно разследващо лице.

Есмахан Айкол е родена през 1970 г. в Одрин в емигрантско семейство със смесено потекло – баща й е от Македония, баба й е българка. Понастоящем живее в два мегаполиса – Истанбул и Берлин, а книгите й събират овации в Германия, Франция, Испания, Англия, Гърция и Унгария.

Advertisement

Не пропускайте срещата с Есмахан Айкол на 15 декември от 17:00 ч. в Мраморно фоайе, ет. 2, НДК, в рамките на Софийския международен литературен фестивал. Модератор: Боряна Дукова.   

Книгата на Айкол и всички останали заглавия на издателство „Колибри” ще се предлагат на цена със специална панаирна отстъпка на щанд 315 всеки ден между 10:00 и 20:00 часа.

Continue Reading
Advertisement