Connect with us

Галерия

На 14 септември SOHO представя дебютната фотографска изложба на Жана Йорданова – „Памет за тишината“

Avatar

Публикувано

на

poster

След шума на лятото SOHO ви кани да се потопите в тиха прелюдия към есента, в една липса на шум или доброволна пауза на обекта, обградил се с тишина чрез настройка към околната среда. Избoрът да ви представят фотографиите на Жана Йорданова e именно поради този уникален момент във времето и пространството, които авторката така фино успява да улови – празнината, оставена между две мисли.

zy18-looking-for-some-chanterelle-(emilie)

В процесa на търсенията й природата заема съществено място, поради освобождаващата си сила oткъм перманентно зашеметяващите ни очаквания и влияния, идващи от неестественaта среда, наситенa с изкуствени шумове и хипермедиaтизaция. Творбите й са заснети с естествена светлина, в резултат на което възникват щампи, близки до интимната й памет, с полъх oт сънищата и детските й летни спомени за топла светлина и мечти, сякаш идваща от приказките, създавайки поглед, в който всичко изглежда с вплетена скрита тайна.

Домакините от зелената къща са изключително горди с успеха си да привлекат авторката да се завърне след дълги години в България и да покаже за първи път пред публика цялостен проект. Желанието им е да споделят творчеството на този изключителен творец със софийската публика и в деня на откриването да ви запознаят лично и със самата Жана.

zy5---talking-about-the-liquid-states-(adrian)

Информация за автора:

Докато учи право в България, обръща живота си на 180 градуса, като заминава за Канарските острови и започва да експериментира с графичен дизайн, а в свободното си време да открива местността, вървейки с раница и малък компактен фотоапарат. Постепенно светът на фотографията започва да я привлича все повече и повече. Идват и първите поръчки за работа, но все още не е открила собствения си почерк, докато не започва да прави походи из островите с неин приятел артист. Дисекцията на чувствата, които прави с колажите, илюстрациите и текстовете си, вдъхновяват Жана да открие погледа, характерен за работата й. Така открива вдъхновението, което е основният й двигател и до днес – 7 години по-късно, когато вече се е изградила в един надарен фотограф с фино чувство към улавяне на емоцията в обекта си. Повече за работата й можете да откриете тук: http://www.zhanayordanova.com/

Advertisement

Изложбата „Memoria del silencio“, можете да разгледате в арт коуъркинг пространстовото SOHO на ул. Искър №4, всеки делничен ден от 9 до 19ч, между 14 септември и 20 октомври.

zy15-titi-and-the-invisible-monsters (titi)

 

Continue Reading
Advertisement