Открийте ни и в

Култура

НБУ представя пътуваща фотоизложба „Остров Белене – остров на свободата или остров на робството“

Avatar

публикувано

на

Gergana Yordanova 001

снимка: Гергана Йорданова

Фотографиите на студенти от департаментите „Национална и международна сигурност“ и „Кино, реклама и шоубизнес“ на Нов български университет представят богатствата на Природен парк „Персина“, Светилището „Блажени д-р Евгений Босилков“ и параклиса „Божието милосърдие“, в който се съхраняват частици от мощите на полската светица Фаустина Ковалска, дарени от Папа Йоан Павел II.

Основният обект на фотоизложбата е Мемориалният парк „Втори обект“ (бивш трудово-възпитателен и концентрационен лагер в периода 1949 г. – 1989 г.).

Фотоизложбата гостува в Свищов по покана на отец Патрик Виал.  Символичното откриване на експозицията ще бъде на 12 февруари 2022 г. в 10:30 ч. в Католическа църква „Св. св. Кирил и Методий“ след празничната меса по случай деня на светите братя Кирил и Методий и обявени от папа Йоан Павел II за небесни съпокровители на Европа (по католическия календар).

Реклама

Изложбата „Остров Белене – остров на свободата или остров на робството“ ще остане в дунавския град до 13 март 2022 г.  Гостите ще имат възможност да разгледат различни фотографии на студенти от бакалавърска програма „Гражданска и корпоративна сигурност“, магистърски програми „Национална и международна сигурност“ и „Криминология и политики за превенция на престъпността“ и на щатни преподаватели от департамент „Национална и международна сигурност“. Фотографиите са направени по време на Втория пътуващ семинар по криминология до остров „Персин“ (гр. Белене) през юни 2021 г.

Фотоизложбата „Остров Белене – остров на свободата или остров на робството“ е подредена за първи път през октомври 2021 г. по повод 30-та годишнина от основаването на Нов български университет и петата годишнина от създаването на магистърска програма „Криминология и политики за превенция на престъпността“. През ноември 2021 г., по покана на отец Паоло Кортези, Ректор на Светилището „Блажени д-р Евгений Босилков“, изложбата отпътува за Белене, където беше подредена в Епархийския център на града.

Двата департамента – организатори на фотоизложбата, се включват в първия си съвместен проект чрез Лабораторията за специализирани изследвания на рисковете и сигурността (с ръководител покойния проф. д-р Ненко Дойков) и Лабораторията по графичен дизайн (с ръководител доц. д-р Илия Кожухаров). Реализацията на фото проекта, както и на втория Пътуващ семинар по криминология, е осъществена с любезното съдействие и финансовата подкрепа на Централния фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на Нов български университет.

Реклама
Продължете понататък
Реклама