Connect with us

Tехнологии

Невен Дилков: Технологиите и новият начин на работа ще останат и след пандемията

Avatar

Публикувано

на

ecta работи с ЕК, ЕП и всяко национално правителство да има добри условия за работа не само за големите, но и за малките и средни телеком оператори

Платформите за видеоразговори преживяха звезден момент от март 2020 досега. Новият начин на работа, създаден чрез тях, ще остане и след пандемията, коментира Невен Дилков, управител на Нетера и председател на борда на Европейската асоциация за конкурентни телекомуникации ecta, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV България.

Възходът на бизнесите за видеоконферентни разговори обаче не е единственият индикатор за промените за пазара: Случиха се неща, които ни помогнаха да оценим колко е важно да имаме стабилен и добър телекомуникационен пазар. Осъзнахме колко неразделна част са станали телеком услугите от работата ни, от нашия всекидневен и социален живот“.

Невен Дилков очаква в близките месеци в България също да се създадат условия за появата на виртуални мобилни оператори (MVNO). МVNO има във всички други европейски държави. Във Франция и Испания например те са много разпространени и предлагат иновативни услуги, стимулират конкуренцията, раздвижват пазара, радват потребителите и обогатяват живота им.

Причината да липсват в България е, че трите мобилни оператора тук нямат желание да допуснат MVNO да работят върху техните мрежи и да продават мобилни услуги. В други страни този проблем е решаван по различни начини. Най-често регулаторът е предприемал мерки, с които да даде възможност на малките и средни оператори също да продават мобилни услуги.

Advertisement

„В държавите, които са създали условия малките и средни оператори да се развиват и да заемат своето място на пазара, са направени най-много инвестиции в качествени мрежи до крайния потребител“, каза Невен Дилков, като цитира анализи на Европейската асоциация за конкурентни телекомуникации ecta.

Вече над 20 години ecta работи с Европейската комисия, с Европейския парламент и с други институции за тази кауза – създаването на разумни регулации, които да позволяват съществуването на конкурентен пазар на телеком услуги във всички европейски държави.

В интервюто за BloombergTV – България Невен Дилков говори още за развитието на 5G технологиите и сподели интересна, аргументирана позиция за забраната в някои страни от ЕС да се използва китайско оборудване.

Вижте целия разговор тук.

 

Advertisement
Continue Reading
Advertisement