Connect with us

Култура

Новата инициатива на читАлнЯта: Декамерон2020

Avatar

Публикувано

на

Decameron 2020 cover

Декамерон 2020 е най-новият проект на Сдружението за градски читални, което седи зад читАлнЯта в Градската градина в София. След затварянето на всички културни центрове, включително и  на всички библиотеки в страната, читАлнЯта все пак намира начин да продължи дейността си и да даде алтернативен достъп до качествена литература. На сайта decameron2020.eu са събрани близо 100 разказа от 30 от най-утвърдените ни съвременни писатели. Отделно, за удобство на читателите – от страницата може да бъде свален в различни формати (pdf, epub и mobi) и файл с по едно подбрано произведение от всеки автор,  като само в рамките на двата дни от старта на сайта изтеглянията са над 4000.

Още от времето на Бокачо литературата, и по-конкретно разказите, са прибежище в дни на изпитания. Сега, когато неизбежно трябва да си останем вкъщи, ви предлагаме тази богата гама от истории за четене по време на пандемията“, пишат от „Сдружение за градски читални“.

Точно преди месец ни се наложи да спрем физическия достъп до читАлнЯта, малката библиотека, която вече пета година поддържаме заедно със Столична община в Градската градина на София. В изключително кратките срокове оттогава създадохме този сайт с разкази. За нашите читатели, а и за всички, които се интересуват от съвременна българска литература”, споделя председателят на сдружението Александър Шпатов.

В сайта decameron2020.eu и чрез Facebook страницата на проекта почитателите на хубавата българска литература могат да открият любими разкази като “Сляпата Вайша”, “Кръв от къртица”, “Има ли кой да ви обича”, “Солено и сладко”, “На Изток от Запада”, “За петата ракия или колко е хубав животът”, “Тоя от Продиджи” и много други.

Многобройни примери за свободен достъп до култура вече бяха дадени от стотици музиканти, артисти и художници в България и по света, както и от най-големите културни институции. С настоящата инициатива, българските разказвачи също се включват в този процес, предоставяйки безвъзмездно едни от най-популярните си истории.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement