Connect with us

Култура

Нова детска книжка обяснява на езика на децата деликатни ситуации от света на възрастните

Avatar

Публикувано

на

Татко ме избра снимка

„Татко ме избра“ от Анета Дучева адресира някои от най-разпространените въпроси, с които се сблъскват децата на разделени родители. 

Отглеждането на дете често поставя родителите в деликатни ситуации, в които трудни разговори от света на големите трябва да бъдат преведени на разбираем и достъпен за детската психика език.

Именно такъв сценарий разглежда новата книга „Татко ме избра“ от обичаната детска писателка и носителка на Националната награда „Константин Константинов“ – Анета Дучева. В нея авторката на „Лунната люлка“ и приказките „Балерината от лунната люлка“ и „Пиано от картон“ обяснява чрез историята на Тишо много проблеми, с които се сблъскват децата на разделени родители.

Защо мама и татко са разделени? Значи ли това, че не ме обичат? Какво ще стане, ако те си намерят други половинки? А ако им се родят и други деца? 

„Татко ме избра“ ни запознава с малкия Тишо, който ходи на училище, учи си уроците, обича да играе футбол и да прекарва време със своите съученици.

Advertisement

Но Тишо е различен. Той е Щърково дете, защото си няма татко, а живее само с майка си. Другите деца често му се присмиват, но в повечето време това не го притеснява, защото Тишо знае, че майка му е най-прекрасният човек на света и никога няма да го изостави.

Но когато в живота на майка му се появява Ник – неин приятел от студентските години, с когото тя прекарва все повече време – момчето започва да се тревожи. Какво ако майка му се влюби толкова много в Ник, че в живота ѝ не остане място и за него?

Поставен в тази трудна ситуация, Тишо ще трябва да разбере, че човешките сърца могат да поемат неограничено количество любов. И че думата „баща“ може да има много значения.

Написана с много любов, мъдрост и нежност, „Татко ме избра“ е модерна приказка, в чиито главен герой ще се припознаят както малки, така и по-големи деца.

Подобно на останалите ѝ истории, и тази приказка от Анета Дучева е подплатена с характерните за стила ѝ нежност и обич, които да вдъхнат увереност не само на малките читатели, но и на техните родители заедно да преминат през трудните моменти.

Advertisement

Украсено с прелестните илюстрации на художничката Васи Стоянова – Valeia, това издание е лъч надежда за всеки, който има нужда да чуе неговото послание.

Анета Дучева е автор на истории за деца от всички възрасти. Разказани нежно и внимателно, книгите ѝ провокират размисъл и разговор между малки и големи читатели по трудните и сложни теми от живота. Анета Дучева е отличена с Националната награда „Константин Константинов“ за 2014 г. за книгата си „Лунната люлка“, приказките „Балерината от лунната люлка“ и „Пиано от картон“ са включени в читанките. Освен в много училища и библиотеки в България и Германия, книгите ѝ са представяни на Панаира на книгата в Лайпциг, на Международния панаир на детската книга в Болоня, на Националния фестивал на детската книга в Сливен, в Българския културен институт в Берлин.

Васи Стоянова, която твори под псевдонима Valeia, завършва „Книга и печатна графика“ в НХА. Работи над различни проекти, но илюстрациите на детски книги са голямата ѝ любов. Мечтае да отвори резерват за еднорози.

Continue Reading
Advertisement