Открийте ни и в

Култура

Нова платформа събира Акико Накаяма от Япония с български артисти

MIKA

публикувано

на

снимка: ПР

Първият видео стрийм е на 30-и ноември

Постфактум е нова българска платформа за експериментални аудиовизуални пърформанси, реализирани и представяни периодично под формата на видео стриймове. Идеите, които изследва този проект, реализиран в дигиталното пространство,  са в сферата на актуалния дебат за настоящето и бъдещето на изкуството в условията на физическа дистанция, пораждаща се не само между артистите и публиката, но и между самите артисти.

Пилотният видео стрийм ще бъде излъчен на сайта на Постфактум (http://postfactum.eu) на 30-и ноември, от 20.00 ч. Той е колаборация между всички артисти, инициатори на проекта. Визуализациите под формата на „живи картини“ са дело на Акико Накаяма от Япония, която вече е добре позната на българската публика, след впечатляващите си представяния у нас в последните няколко години. Работейки с движението и жизнеността на цветовете, тя изобразява взаимодействието между формите и текстурите, използвайки различни видове течности и традиционни японски бои, всяка със собствена характеристика. Начинът, по който материалите взаимодействат помежду си, се влияе от външни фактори, като вятър, звук, влажност, гравитация, време и т.н.

От своя страна, саунд артистите Мирян Колев (E.U.E.R.P.I), Йоана Робова и Петър Пармаков (познати от соловите си и съвместни проекти) ще създадат звукова среда, влизаща в диалог с движещите се картини. Следващите стриймове в близките месеци ще са срещи между участниците в различни конфигурации. Паралелно с това платформата Постфактум предоставя възможност на други артисти да се включат в проекта и да намерят нови пътища за съвместна творческа работа.

Може ли да бъде преодоляно пространството в полето на аудиовизуалната импровизация? До какви съзнателни или подсъзнателни творчески идеи води настоящето  – това са основните въпроси, които си поставя проектът. Експерименталното изкуство продължава своя живот, макар и да се реализира в едни особени времена и условия. Именно в експерименталното изкуство може да бъде изразен най-непосредствено художественият пулс, провокиран от споделената ситуация.

Проектът се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура“.

Акико Накаяма

Акико Накаяма (родена 1988 г.) е художник, изобразяващ красотата и метаморфозата на енергията чрез различни медии като инсталация, фотография и пърформанс. През последните години тя е силно ангажирана с представянето на „Alive Painting“ солово и в колаборация на различни места по света, сред които САЩ, Австрия, Япония и България.

Мирян Колев

Мирян Колев (роден 1982 г.) е музикант и композитор, който работи в сферата на експерименталната, електроакустична, ембиънт и импровизационна музика, както и саунд арт. От 2012 г. неговата основна дейност е свързана със соловия му ембиънт проект E.U.E.R.P.I., който е представян на много фестивали и сцени в Европа и Азия.

Той прави колаборации с различни музиканти, визуални артисти и танцьори, а също така се занимава с концептуални записи и саунд арт, както и композира музика за инсталации, видеа и танцови пърформанси.

Петър Пармаков

Петър Пармаков (роден 1989 г.) е познат още като johny chep, NEMOKAI и едната половина на експерименталното дуо trohi. През 2008 г. завършва китара в Националното музикално училище “Любомир Пипков”, после следва бас в Софийската консерватория. Свирейки, експериментира с все повече ефекти и процесори, като накрая се научава да композира музика с компютри, синтезатори и дръм машини. В последните 8 години свири в няколко банди, експериментира и прави звук за кратки анимации, театър и филми.

Звукът, който създава, е органичен и неполиран. Бяга от естетиката на студения дигитално генериран звук и алгоритми и търси начини да прави музиката по-разхвърляна и близка до човешката спонтанност.

Йоана Робова

Йоана Робова а.к.а. halojo (родена 1989 г.) е експериментален електронен музикант. Подходът към музиката при нея е изцяло интуитивен. Още 16-годишна прохожда като диджеи на пост-пънк, ню уейв и електронната сцена. Впоследствие съвсем естествено се заражда и интересът ѝ към продуцирането. Борави предимно със записи на среда и аналогови инструменти в работите си. Йоана се старае да извлича естествени фрагменти от звука, без тежък дигитален процесинг, за да постигне по-натурален звук. Помирението на електрониката с по-свободните и непредвидими природни форми е в основата на творческите ѝ търсения. Оттам произхожда и интересът ѝ към импровизацията и музиката на момента.

Форма за други заинтересовани артисти: http://postfactum.eu/index.php/contact

 

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Култура

Изд Колибри представя “Съвременна клайнианска психоанализ”

MIKA

публикувано

на

от

Сборникът „Съвременна клайнианска психоанализа“ е първото систематично представяне на клайнианската психоанализа пред българския читател. Съставител е д-р Светлозар Василев.

Съвременна клайнианска психоанализа“ (изд. Колибри; корица: Иво Рафаилов) ще представлява интерес за всички, които се интересуват от съвременните възгледи за несъзнаваното, вътрешните обекти, едиповия комплекс, проективната идентификация, преноса и контрапреноса. Авторите са разделени на две групи – първата включва световнопризнати британски експерти, а втората – аналитици от Европа, които интегрират клайнианските идеи в клиничната практика и културата на своите страни. В края на книгата ще откриете речник на термините.

По думите на д-р Майкъл Фелдман, ръководител на „Мелани Клайн Тръст“, този ценен сборник отразява интензивното сътрудничество между клайниански и български аналитици, което се задълбочи изключително много през последните десетилетия. Статията на д-р Василев е илюстрация на конструктивния и творчески начин, по който българските аналитици интегрират клайнианските идеи в своето мислене и начин на работа.

Д-р Светлозар Василев е психоаналитик и преподавател в Нов български университет. Първоначалното му образование е медицина, след което работи като психиатър към МУ-София и специализира психоанализа в Холандия и Великобритания. Докторската му дисертация изследва връзките между неблагополучията в детството и възникването на психични разстройства в зряла възраст. Автор е на монографията „Огледало на въображението. Психоанализа на филмовото преживяване“, както и на публикации в областта на епидемиологията, общественото здраве, психоанализата и изкуството. Д-р Василев е съосновател и настоящ председател на Българското психоаналитично общество, както и ръководител на Комитета за Нови Групи в Източна Европа към Международната психоаналитична асоциация.

Продължете понататък

Култура

Допълнителни 7 дни с фестивала Sofia MENAR

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Поради огромния зрителски интерес 13-ото издание на фестивала Sofia MENAR ще продължи до 7 февруари на платформата Neterra TV+. Почитателите на киното от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка имат възможността да се насладят на 30 пълнометражни и 12 късометражни филма включени в програмата. Всички абонаменти за фестивала остават активни до 7 февруари. Зрителите имат възможността да изберат между три варианта за достъп: 3 филма за 10 лв., 10 филма за 20 лв. или абонамент от 30 лв., с който могат да се гледат всички филми от фестивала.

Първото онлайн издание на Sofia MENAR събира хиляди зрители пред екраните от 15 януари. За първи път филмите от селекцията са достъпни от всички краища на България, което води до многократно увеличаване на аудиторията.

Като фаворити на българската публика се оформят най-гледаният ирански филм за изминалата година „Едва 6 милиона и половина”, изключително оригиналната немска комедия „Разпит по съседски”, мащабният проект на Ян Артюс-Бертран „Човек”, приказната турска история „Писма на съдбата”, остроумната черна комедия „На косъм от сцената” и драматичната история с неочакван обрат „Язовецът”.

На огромен интерес се радват и документалните истории от различни региони като „Крилете на Киргизстан” за живота на номадите в подножието на Тяншан, „Пънк завинаги”, представящ ъндърграунд сцената на Мароко, и „Между стената и света” – филм за приключенията на младеж, който решава да обиколи света с един от най-ограничаващите паспорти – палестинския.

Абонаментите за фестивала Sofia MENAR са налични на https://neterra.tv/festival/menarfest

Продължете понататък
Културапреди 2 седмици

Творба на Зуека в първата Национална оптимистична изложба

Културапреди 1 седмица

„Момчето нинджа 3“ носи поредна доза забавление за малчуганите

Lifestyleпреди 4 седмици

Коледна изненада от Coca-Cola свърза хора от цяла България 23 години по-късно

Музикапреди 2 седмици

Теодора Стефанова, прима-балерината на балет “Арабеск”, с двоен юбилей

Музикапреди 1 седмица

„LAST NIGHT“ на Поли Генова вече и в ефира на MTV Hits

Lifestyleпреди 3 седмици

Ники Илиев и Йоана Буковска в „Домът на българското кино“

Lifestyleпреди 3 седмици

Дани Владимирова започва да води уикенд емисиите по Bulgaria ON AIR

Обществопреди 1 седмица

БНТ със специална програма за клетвата на американския президент

Обществопреди 6 дни

Започва работилница за Перловска и Владайска река

Културапреди 1 седмица

Публикуван е вторият том от Курса по криминалистика на проф. д.ю.н. Йонко Кунчев

Горещо