Connect with us

Галерия

Новият проект на Нора Ампова „КРИЕНИЦА“ разглежда бежанската криза в Европа

Avatar

Публикувано

на

Nora giles clarke

Нора Ампова открива изложбата „Криеница” в депо за изкуство Червената точка на 24 ноември от 18:00 часа. Актуалният й проект разглежда темата за бежанската криза в Европа. Изложбата ще бъде представена в София след като през лятото на тази година част от нея бе показана в Тhe Mytilene Municipal Gallery, на остров Лесвос, Гърция, в партньорство с 359 Gallery. Тогава проектът участва в  събитията на културния календар за Световния ден на бежанците в Гърция (20-ти юни 2016). С тази изложба Нора Ампова продължава установената си творческа позиция да зарежда картините си със социално послание. Произведенията й провокират с ирония, критика и хумор, повлияни от личната и обществена среда, в която се развива авторката.

Вдъхновена от остров Лесвос, Нора живее и твори там през първата половина на 2016, когато островът се превръща в една от най-критичните точки за бежанската криза в Европа. „Избрах остров Лесбос като премиерно място за осъществяване на проекта, защото за повечето бежанци островът се явява тяхно първо пристанище и първо убежище”, коментира избора си за първоначалното представяне на изложбата Нора Ампова. „Това временно скривалище събира на едно място, всички участници в “играта“ – бягащи, спасяващи, търсещи, намиращи, уплашени, смели…“.

memory-match-05

„Криеница“ проучва разрушителните ефекти на войната без да взима страна. И този път, прилагайки характерния за Нора подход на заметване, в образа на главния герой влиза щраусът. „И ние – хората – подобно на щраусите, сме склонни да „заравяме главите си като бягство от всекидневни и глобални проблеми. Дали го правим от срам или страх?“, този и други въпроси, свързани с отношението ни към войната и бежанците, кодира в изложбата си младата авторка. Щраусът и неговата роля като централна фигура в този проект е личен социален коментар на Нора Ампова. Изложбата ще продължи до 7 декември включително.

Нора Ампова е визуален артист, работещ основно в сферата на живописните медии. Магистърското си обучение със специалност Живопис получава в Национална Художествена Академия в София, в класа на проф. Андрей Даниел. Потребността да открива нови пространства и различни обекти на вдъхновение отвеждат авторката до Университета Hertfordshire в Hatfield (Великобритания), където тя специализира изящни изкуства. Освен редица самостоятелни изяви, Нора Ампова има участия и на  международната  художествена сцена, една от които е в изложбата The Next Step Generation (сградата на Европейската Комисия в Брюксел, Белгия, 2015). Нейни произведения са част от колекцията на Арт Център Хюго Вутен (Hugo Voeten Art Center, Herentals, Belgium, 2014). В България нейни картини са част от престижни проекти като изложбата Образ и Подобие (2015), показана в Националната галерия и „Внимание: прясна боя“ (2015), представена в Софийска градска галерия. Тази година Нора Ампова бе номинирана за престижната награда „Полет в изкуството“ от фондация „Камбарев“.

sweet-dreams-2

Advertisement
Continue Reading
Advertisement