Connect with us

Култура

Нови факти за „Великите владетели на Второто българско царство“

Avatar

Публикувано

на

Луксозното издание съдържа множество малко известни, наскоро установени факти за Второто българско царство.

Един от най-вълнуващите периоди в българската история – този на средновековната Българска империя –  оживява в дългоочакваното луксозно издание „Великите владетели на Второто българско царство“ от  популярния български археолог проф. Николай Овчаров, известен със своите проучвания в Перперикон, Татул, Велико Търново, Мисионис, Урвич и Велики Преслав.

Книгата, която представя множество малко известни, наскоро установени факти за Второто българско царство, вече е в книжарниците. А  официалното ѝ представяне ще се състои на 20 март 2024 г. от 18:00 ч. в Sofia Hotel Balkan (пл. „Неделя“ 5). Модератор на събитието ще бъде уважаваната журналистка и водеща Ива Дойчинова, а мащабният труд  ще представи проф. д-р Пламен Павлов.

С „Великите владетели на Второто българско царство“ проф. Овчаров прави нов прочит на героичната епоха на тринадесетото и четиринадесетото столетие, пречупвайки я през призмата на делата на царете Калоян, Иван Асен II, Константин Тих Асен, Теодор Светослав Тертер, Иван Александър и Иван Шишман, които определят историята на Второто българско царство. Една епоха, започнала с голямото въстание срещу ромеите и свършила с кървавия погром над българския народ, причинен в края на XIV в. от дошлите от Азия османски войски.

Допълнена с 93 страници с цветни снимки  и карти, тази книга предлага вълнуващ и информативен разказ за онези времена на храбри рицари и драматични войни, на велики победи и черни предателства, подходящ както за специалисти, така и за изкушени любители на историята.

Advertisement

Опирайки своя текст на открития, до които се е достигнало благодарение на археологическите разкопки, но и благодарение на проучването на средновековни хроники, хвърлящи нова светлина върху събитията и личностите, уважаваният наш учен създава цялостна панорама на периода и разкрива множество малко известни, наскоро установени факти за Второто българско царство. И по този начин подлага на унищожителна, но справедлива критика ругателите на българското средновековно минало.

Достъпна и увлекателна, „Великите владетели на Второто българско царство“ е впечатляващ в мащаба си летопис на съдбата на Българската средновековна империя, чиято слава е предшествала постиженията ѝ.

* Книгата е издадена с подкрепата на БКО ЕООД. 

Професор доктор на историческите науки Николай Овчаров е археолог, известен със своите проучвания в Перперикон, Татул, Велико Търново, Велики Преслав, Мисионис и Урвич. Автор е на десетки книги и стотици публикации на тема средновековна история и е преподавал в редица български и чужди университети. Кавалер е на орден „Св. св. Кирил и Методий“ с огърлие за изключителни заслуги в областта на културата и е носител на най-високото отличие на Министерството на културата – „Златен век“ с огърлие. През 2024 г. става почетен професор на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement