Connect with us

Култура

Ново от Сю Монк Кид: „Книга на копнежите“

Avatar

Публикувано

на

Във вторник, 17 ноември, излиза „Книга на копнежите“(изд. Обсидиан) на Сю Монк Кид, авторката на „Тайният живот на пчелите“. Писателката един ден се замислила какво ли би било, ако Исус Христос е бил женен – каква ли би била жена му, какъв ли би бил животът ѝ.

Този роман е нейният отговор на въпроса, написан с безкрайно уважение и почит към човешкото и божественото в героите.

„Аз съм Ана. Бях съпруга на Исус бен Йосиф от Назарет. Нарекох го Моя възлюбен, а той на шега ме кръсти Малка гръмотевица. Твърдеше, че чувал грохот в мен, докато спя, подобен на далечен гръм, идещ отвъд долината Нахал Ципори или дори от по-далече, зад река Йордан. Не се съмнявам, че е чувал нещо. Откакто се помня, у мен живеят копнежи, надигат се като нощни птици да извиват глас по тъмно. Това, че съпругът ми е долепял сърцето си до моето на тънката ни постеля и се е вслушвал, е израз на добротата му, която най-много обичах у него. Чувал е как животът ми умолява да се роди.“

Изключителен роман, написан с безкрайно уважение и почит към човешкото и божественото в героите. Вечна история, която всички познаваме, но разказана по нов начин от жена, която извисява своя глас и хвърля светлина върху събития, променили света преди две хиляди години. Евангелието на Ана – една светла и красива книга, в която факти, мит и въображение се сплитат по блестящ начин, истинско литературно бижу.

Continue Reading
Advertisement