Открийте ни и в

Култура

Нов български университет прави Център за книгата

MIKA

публикувано

на

снимка: PR

Библиотека, издателство, архив и книжарница обединяват сили в НБУ

В Нов български университет вече работи голям Център за книгата, който обединява Библиотеката, Издателството, Университетските архиви и отдел „Книжарници и книгоразпространение“. Целта на новата структура е да бъде модерен културен и информационен център, който ще разпространява образователните и научно-творческите постижения на университета, обединявайки работата на доказани университетски звена. Работата на центъра ще надхвърли границите на университета и ще бъде обърната към дейности, полезни за университетското образование в национален и международен мащаб.

Библиотеката на НБУ е носител на престижните награди „Библиотека на годината“ на Българска библиотечно-информационна асоциация (2013 г.) и на Националната награда „Хр. Г. Данов“ в категория „Библиотеки и библиотечно дело“ (2007 г.). Библиотеката разполага с богат фонд от книги, филми, списания, вестници, звукозаписи на различни езици във всички области на знанието.

Ценно притежание са личните библиотеки на видни български и чужди учени, дарени на университета от самите тях или от техни наследници. На разположение в модерна  читалня, наречена на името на един от първите ректори на НБУ – проф. Иванка Апостолова, д.н., са личните библиотеки на проф. Георги Михайлов, проф. Магдалина Станчева, Атанас Славов, проф. Александър Фол, проф. Питър Блек, проф. Цеко Торбов, проф. Ричард Шнайдер, акад. Вера Мутафчиева, акад. Иван Дуриданов, проф. Пламен Цветков и проф. Боян Ничев.       Всяка година Библиотеката на НБУ поддържа абонамент за бази данни с електронни книги и списания на водещи издатели като EBSCO Information Services, World Advertising Research Center, Alexander Street Press, Encyclopædia Britannica, ProQuest, Psychoanalytic Electronic Publishing, American Psychological Association и много други. Базите данни могат да се ползват и извън университетската мрежа. Библиотеката осъществява програма за дигитализация на документи, поддържа Научен електронен архив на НБУ и от дълги години работи по проект за осигуряване на достъп до книги на незрящи хора.

Всеки, който изяви интерес, може да стане читател на Библиотеката на НБУ. Потребителите могат да се възползват от широка гама услуги като заемане за дома, анализ на цитиране, тематична библиография, редакция на библиографски списък, доставка на книги и статии, достъп до специализирани софтуерни продукти, разпечатване на триизмерни модели и други. Библиотеката организира обучения за развитие на информационната компетентност, предназначени за студенти, докторанти и преподаватели. Съвместно със студенти от университета  през ваканциите Библиотеката осъществява инициативата „Играя и зная“. Издателството на НБУ е сред първите най-големи университетски издателства в България. Специализирано е в издаването на учебна и научна литература, рекламни и информационни издания, каталози и албуми, университетски периодични издания. Средната статистика показва, че през последните десет години за всеки 7 дни в НБУ се създава нова книга. Сред известните университетски поредици е колекцията “Аrtes Liberales – книги по общо образование”, включваща световно утвърдени учебници по основни природни и хуманитарни дисциплини, а също и книги по съвременни области на знанието. Сред книгите в поредицата е учебникът, който се използва във всички университети, „Психология“ на Джон Сиймън и Дъглас Кенрик и също толкова популярните „Византия – позната и непозната“ на Тома Томов, „Светът през ХХ век“ на Пламен Цветков, „Цивилизации и религии“ на Мира Майер.

Значими издателски проекти са поредицата “Университетска библиотека” и поредицата “В градината с розите”. В “Университетска библиотека” се публикуват уникални текстове, достигнали до университета по волята на щедри дарителства, които на свой ред достигат до читателите си, благодарение на дълги проучвания, реставрации и грижи, положени за тях в Университетските архиви на НБУ. “В градината с розите” се нарича общоуниверситетската поредица, която публикува академичните лекции, произнасяни при тържествени случай в НБУ, съхранила говоренията-събития на Томъс Сибиък, Волфганг Изер, Ричард Рорти, Юлия Кръстева, Жил Липовецки, Лорд Ралф Дарендорф и много други.

Двете най-нови университетски поредици са – “Европа – разбирана и правена”, която носи името на книгата на проф. Богдан Богданов и е създадена по идея на проф. Жил Руе, работил като аташе по университетското и научното сътрудничество към Посолството на Франция в България. Поредицата е съвместен проект между Нов български университет, Френското министерство на външните работи и европейските въпроси и Френския културен институт. Втората издателска поредица е “Какво значи всичко това?” – представяща кратки философски текстове – текстове-въпроси и текстове-отговори, манифестно носещи динамиката на изказаното от Чапек по отношение на книгите: “съществува критика на книгите и един бог знае дали това е добро или зло, сигурно е само едно, че трябва да имаш наистина много търпелив дух, та когато някой те удари по едната книга, да му предложиш другата”.

Сред книгите на Нов български университет са преводите на големите старогръцки текстове: “История” на Херодот в превод на проф. Петър А. Димитров, д.н., пълното издание на “Диатриби” на Епиктет в превод на проф. Богдан Богданов, д.н., новият превод на “Държавата” на Платон, направен от гл. ас. Георги Гочев.

Някои от книгите на Издателството на Нов български университет през годините за първи път в България представят и въвеждат непознати дотогава научни области, какъвто е примерът със семиотиката, антропологията, когнитивната наука, връзките с обществеността.

Учебниците на Нов български университет са сред най-търсената университетска литература, следващи модерни подходи за усвояване на знания. НБУ е разработил най-богатата учебна литература в областта на икономиката и екологията, която първоначално се създава с цел да обслужва дистанционните програми на университета.

НБУ има две периодични издания – списанието за университетска култура “Следва” и в. “Университетски дневник”, който през изминалата година чества своя 20-годишен юбилей.

Издателството на Нов български университет е носител на Специалната награда на Съюза на българските книгоиздатели – за цялостна дейност и на две награди за най-добър уебсайт в категория “Култура” на Международния медиен фестивал в Албена.

В Центъра за книгата на НБУ влиза и Университетският архив, основната задача на който е да отговаря за дарени на университета документи, да оформя лични фондове на преподаватели на НБУ, както и на изтъкнати български учени, писатели и артисти. Университетският архив на НБУ е замислен като отворена за публичен достъп академична среда, която произвежда и конкретни резултати от изследванията върху българската история, наука и култура.

Уважението към даренията за архива на НБУ е изразено и документирано в Нов български университет чрез именуването на аудитории и представянето в тях на кратки документални експозиции, разказващи за живота и дейността на съответните видни представители на българската наука и култура, чиито архиви постъпват за съхранение в НБУ. До имената на дарителите на личните библиотеки се нареждат още и имената на  художника – проф. Васил Стоилов, на театрала – проф. Кръстьо Мирски, на оперната певица – проф. Райна Михайлова, на композитора – Милчо Левиев, на изкуствоведа – проф. Любен Прашков, на строителния инженер – проф. Хаския Нисимов, на историка – проф. Петър Мутафчиев, на писателя – Николай Дончев.

Сред най-новите дарения, постъпили в университета, са личните архиви на професорите Мирослав Янакиев, Лиляна Минкова и Пламен С. Цветков. Сред материалите са придобилите статут на еталон научни трудове „Българско стихознание“ и „Стилистиката и езиковото обучение“ на проф. Мирослав Янакиев, преводите на проф. Лиляна Минкова на такива знакови текстове като „Майсторът и Маргарита“ и „Дванайсетте стола“, непубликуваните все още опити за написване на френски език на „История на България“ от проф. Пламен С. Цветков в неговите студентски години, забавните „малки исторически мистификации“ и вестници, съчинени от него още в ученическа възраст.

Университетската книгоразпространителска мрежа само в момента работи на пазара с 567 издания на Нов български университет – учебници, преводни издания, научни изследвания. Сред тях са биографичната книга албум „Райна Кабаиванска“ на български и на английски език, „Загадката на здравето“ на Ханс-Георг Гадамер, петтомната поредица „Под сянката на Сталин и Хитлер“ на Пламен Цветков, „Траките“ на Георги Михаилов, „Архивология“ на Иван Богданов, „Индивидът, смъртта, любовта“ на Жан-Пиер Вернан, „Удоволствието от текста“ и „Фрагменти на любовния дискурс“ на Ролан Барт, „Недовършената градина“ на Цветан Тодоров, „Пъзелът фолклор“ и „Фолклорът като сувенир“ на Георг Краев, книгите на големия археолог на София – Магдалина Станчева – „София – от древността до нови времена“ и „Мадарският конник“, претърпелият три преиздавания за една година учебник „Здравейте! Български език за чужденци. А1-А2“, преводите на древнокитайски и японски стихове на Крум Ацев „Бели облаци“, „Морфология на класическия Египет“ на Сергей Игнатов, най-новата книга на Богдан Богданов „Думи, значения, понятия и неща“.

В Нов български университет са изградени две модерни книжарници, разположени на площ от 300 кв. м., предлагащи възможност за организиране на събития. Книжарниците на новия Център за книгата предлагат богат избор на учебна, научна и художествена литература от различни издателства, но специално място е отделено за книгите от Издателството на Нов български университет.

Директор на новия Център на книгата на НБУ е Надя Терзиева, а подструктурите в него ще бъдат ръководени от Радостина Тодорова – директор на Библиотеката, д-р Веселина Василева – директор на Издателството на НБУ, Иван Звънчаров – директор на Университетски архив, Тодор Топалов – Книжарници и книгоразпространение.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Култура

Публикуван е вторият том от Курса по криминалистика на проф. д.ю.н. Йонко Кунчев

MIKA

публикувано

на

от

Излезе от печат вторият том на „Курс по криминалистика” на проф. д.ю.н. Йонко Кунчев – декан на Юридическия факултет на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” и ръководител на магистърската програма „Съдебни експертизи“ в университета. Монографията е публикувана точно година след отпечатването на първия том от Курса по криминалистика, в който са анализирани историческите и теоретични основи на криминалистическата наука.

Предмет на втория том на Курса по криминалистика са криминалистическите теории за следите, диагностиката, диференциацията и идентификацията. Тези теории и основаните на тях методи определят методологията на криминалистическото познание в следствената и експертната практика. Както първия, така и втория том е предназначен за органите на досъдебното производство, съда, вещите лица в областта на криминалистическите експертизи, оперативно-издирвателните органи и специалистите технически помощници. Курсът по криминалистика запълва съществена празнина не само в криминалистическата теория, но и в учебния фонд на обучението по криминалистика. Тя е отличен учебник в университетското обучение по криминалистика – за студентите от специалностите „Право”, „Противодействие на престъпността и опазване на обществения ред“ (модул „Криминалистика”) и магистърската програма по „Съдебни експертизи” във ВСУ „Черноризец Храбър”, както и за всички, които проявяват по-задълбочен интерес към криминалистическата наука.

С книгите си, със създадените с активното му участие кабинети по криминалистика, както и с богатия практически, изследователски и преподавателски опит, проф. д.ю.н. Йонко Кунчев има огромен принос за повишаване нивото на криминалистическата подготовка на студентите от Юридическия факултет на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър”. През 2020 г. проф. Кунчев бе удостоен с награда „Варна“ за първия том от Курса по криминалистика, за създаването на комплексна магистърска програма по съдебни експертизи и учебен модул „Криминалистика“ в университета.

В началото на февруари предстои публичният online курс „Профилиране на неизвестни извършители на престъпления“, който ще бъде воден от проф. Кунчев. Събитието се очаква с интерес, както от студентите, така и от специалисти от практиката.

Предстои издаването на 3-ти и 4-ти том от Курса по криминалистика на проф. д.ю.н. Йонко Кунчев.

Продължете понататък

Общество

Изд. ЕРА представя “В леглото с мъжа ти. Бележки на любовницата”

MIKA

публикувано

на

от

Готови ли сте да влезете в леглото… в главата на любовницата?

Днес излиза най-новата книга на изд. “ЕРА” с провокативното название “В леглото с мъжа ти. Бележки на любовницата” на Ника Набокова.

Думата любовница обикновено извиква във въображението дългокрака нимфа с пищна гръд, сладострастна, пресметлива и фатална. Ника Набокова разбива този мит! Самата тя е била „другата жена“ и от позиция на опита си, както и на база на психологическите изследвания в сферата, ни дава всички отговори – директно и без завоалиране.

Всички ситуации, през които минава такава връзка – любовта, ревността, тайните срещи, лъжите, търсенето на вярното решение, обещанията, самообвиненията и моментите, в които колебанията са повече от решенията. Авторката дава рецепти за преодоляването им, но и за откриването и овладяването на истинските причини една жена да изпадне в тях.

Тази истина няма да ви бъде казана в лъскави списания и в популярни предавания. Ясно формулирани, ефективни и лично проверени методи, със задълбочени познания за човешката психика и взаимоотношения – Ника ще ви изведе от зоната ви на комфорт. Бъдете готови!

Ника Набокова е автор на пет книги, изключително популярен блогър и успешна бизнес дама. С нейна помощ много жени са се справили с трудни житейски ситуации. Книгите й са преведени на шест езика и са продадени в милиони екземпляра.

Продължете понататък

Горещо