Connect with us

Музика

Нов клъстър ще защитава интересите на музикалните артисти

Avatar

Публикувано

на

KEY MUSIC CLUSTER LOGO Black

Новоучредена неправителствена организация си поставя амбициозната задача да се превърне във фактор в музикалния бизнес в страната. Key Music има за цел да представлява колективните интереси на всички страни, участващи и развиващи се в сферата на музикалния бизнес – артисти, продуценти, мениджъри, промоутъри, звукозаписни компании, дори текстописци, композитори, музиканти и визуални специалисти.

Сред членовете и партньорите на клъстъра Key Music се забелязват предимно хора, които са завършили образованието си в чужбина, но избрали да се завърнат в България и да развиват общността, в която искат да живеят и работят и занапред. „Набелязахме този проблем в настоящата обкръжаваща среда за родните артисти – между тях и утвърдените компании в музикалния бизнес диалогът е счупен. Неравни са условията, при които работят и останалите участници в музикалната афера. Виждаме изключително некоректно отношение, условията са често неизгодни за една от страните. Не искахме да стоим като странични наблюдатели и да се възмущаваме напразно, именно затова предприемаме конкретни стъпки в тази насока. Знаем и вярваме, че България има да извърви дълъг път по отношение на развитие на музикалния бизнес.“, коментира Мартина Георгиева, основател на клъстъра. „Същевременно имаме богат професионален опит от пребиваването си в чужбина – познаваме добри практики от други страни, които лесно могат да бъдат приложени и тук. Дори нещо повече – имаме за цел не просто да привнасяме успешни чужди примери, а да създаваме работещи решения, които да бъдат изнасяни. Искаме да превърнем България във фактор на европейската сцена.“, допълва тя.

Убедени, че заедно ще бъдат по-силни и по-добре представени клъстърът Key Music активно набира своите членове и установява партньорства със сходни организации. Сред първите инициативи, които клъсътърът ще реализира, е специална академия, насочена към запознаването и по-доброто разбиране и боравене с авторски права – тема, актуална за музикалния бизнес в страната.

Наред с Академията екипът на Key Music клъстър работи в насока за създаването на конкурентни продукти и музикални събития, отговарящи на най-високите световни и европейски стандарти. Учредителите на организацията са убедени, че инвестирайки знания, умения и усилия в подобряването на информираността и диалога в музикалната среда в България, те ще подпомогнат развитието на всички участници в процеса по създаване на успешни музикални продукти, от което неизменно ще спечелят както самите те, така и родната публика.

Continue Reading
Advertisement