Открийте ни и в

Общество

Ноемврийска Международна програма „Мигриращото тяло“ в ДНК

MIKA

публикувано

на

Ноемврийска Международна програма „Мигриращото тяло“ в ДНК 26

снимка: Деян Стоев

Всеки месец в рамките на Международната програма „Мигриращото тяло“ в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс  гостуват  чуждестранни проекти на едни от най-интересните трупи и артисти, част от европейската и световна независима сцена.

През ноември събитията са четири. Полският пърформанс Usland. По следите на Леонард З. е единственият изцяло чуждестранен проект в програмата. Присъствието на Красен Кръстев, известният хореограф и изпълнител, базиран в Швейцария повече от 20 години, е общата нишка в останалите три събития: уъркшоп, дискусия и представлението на Мирослав Йорданов – Калибан.

USLAND. ПО СЛЕДИТЕ НА ЛЕОНАРД З., Полша | 18 ноември | 19:30 ч.

Theatre Confrontations Festival

Международна програма Мигриращото тяло

Концепция и изпълнение: Матеуш Атман, Агнешка Якимяк, Даниел Малоне, Агата Шинярска

На английски език

Билети:  12|10 лв.

Вървим по следите на Леонард З., творец от полски произход, който се заселва в Исландия – държавата, която в доклада на ООН от 2015 година е на второ място в класацията на Най-щастливите страни в света. Разговорите с исландски творци и политици, очакванията и личните преживявания от пътуването до „земята на леда и огъня” се смесват с фантазиите за изграждане на алтернативно общество, с желанието да се окажем в свят, какъвто не познаваме, с необходимостта от по-различно отношение към заобикалящата ни материя.

След преодоляване на финансовата криза, Исландия присъства във всички дискусии и дебати, засягащи кризисния мениджмънт. В същото време, Исландия като че ли посреща очакванията на европейските мечти по отношение на социалните политики и стабилността на икономиката. Usland. По следите на Леонард З. е опит за провеждане на експеримент, питащ какво е въображаемо в нашите позиции и в рамките на нашите общества. Бихме ли могли да си представим да живеем в страна без армия? Можем ли да приемем страна, управлявана от артисти? Какво би се случило, ако третирахме културния сектор като най-важната основа на страната? Откъде идват мечтите на обществото и накъде водят?

УЪРКШОП С КРАСЕН КРЪСТЕВ, Швейцария, България | 20 ноември | 12:00 – 16:00 ч.

Участниците в безплатния уъркшоп могат да бъдат всички с изявен интерес към съвременния танц

С предварително записване на dnk@ndk.bg

В актуалните артистични търсения и традиционното танцово образование, често се поставят бариери пред сексуалността и еротиката. Остава отворен въпросът до каква степен те могат да са част от „сериозни“ артистични търсения, идеи и концепции. Уъркшопът на известния хореограф и изпълнител базиран в Лозана – Красен Кръстев, изследва пластовете на сексуалността и границите, свързани с еротиката.

Уъркшопът ще засегне и тематизира мъжкото и женското присъствие на сцената. Фокусът ще бъде върху емоционалността на тялото и неговите усещания и небрежно ще премине през структура, време и пространство.

СЪВРЕМЕННИЯТ ТАНЦ В БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ 90-ТЕ: АМАРАНТ ДАНС СТУДИО | ДИСКУСИЯ | 21 ноември | 19:00 ч.

Модератори: Мирослава Тодорова, Ангелина Георгиева

С участието на: Красен Кръстев, Лилия Стефчева, Росен Михайлов, Теодора Иванова

Дискусията е част от дългосрочна инициатива на нейните ДНК – пространство за съвременен танц и пърфоманс и Платформа „Нови драматургии“ за събиране и документиране на историята на съвременния танц в България.

„Амарант Данс Студио“ се основава през 1993 г. в София като първата независима танцова компания в България след 1989 г. Неин главен инициатор е танцьорът Красен Кръстев, който привлича едни от най-изявените млади изпълнители на балет „Арабеск“ и Националната опера и балет Теодора Иванова, Лилия Стефчева, Росен Михайлов, Теодора Стефанова, Капка Гочева, Милен Петров, Калина Калчева, Дарина Бедева и Калоян Бояджиев. „Амарант Данс Студио“ се превръща в едно от началните ядра на развитие на съвременния танц в страната. Компанията поражда около себе си нова културна и творческа общност, като привлича интереса и на режисьори от новата вълна в театъра през 90-те години като Иван Пантелеев и Галин Стоев. Тя създава едни от емблематичните продукции на съвременния танц в България от този период като „Муда земя“ с хореограф Красен Кръстев, „Спасението Моцарт“ с хореограф Мила Искренова, „Привличане“ съвместно с „Рикошет Данс Къмпани“ от Лондон, “Homo Xerox Rank Sapiens II” съвместно с „Танц колектив“ от Берлин и др. За своите години на просъществуване до 1998 г. „Амарант Данс Студио“ се превръща в явление в танцовата култура в България с регулярен репертоар и сътрудничество с международни компании.

Как можем ретроспективно да установим естетическите позиции на първата независима танцова компания след 1989 г. и нейното значение за развитието на съвременния танц в България? Дискусията си поставя за цел да върне към началата на неговата история, да създаде пространство за нейните устни разкази, спомени и споделяне на опит на основите участници в „Амарант Данс Студио“. В разговора ще се включат също приближени и свидетели на краткия, но интензивен живот на компанията.

 КАЛИБАН | 22 ноември | 19:30 ч.

представление на Мирослав Йорданов

с участието на Красен Кръстев

Реквизит: Мария Тереза Кортес Гарсия

Фотограф: Деян Стоев

Билети:  12|10 лв.

Калибан е монолог на бездомно чудовище.

Калибан е представление за сметения под килима боклук, който продължава да пулсира близо до нас.

КАЛИБАН е най-новото представление на хореографа и художник Мирослав Йорданов.

Премиерата на спектакъла беше на 14 ноември по време на второто издание на Международния фестивал за съвременен танц и алтернативни изпълнителски изкуства Vertigo.

Красен Кръстев завършва Националното хореографско училище в София. Финалист е на международния конкурс за съвременен танц в Париж през 1992 г. Година по-късно, заедно с Теодора Попова и Лилия Стефчева, създава първата компания за съвременен танц в България „Амарант Данс Студио“. Красен Кръстев продължава танцовото си образование в Швейцария, където учи при световноизвестния хореограф Морис Бежар в неговото училище Rudra-Béjart (Лозана). През 1996 г. се присъединява към една от най-добрите швейцарски компании за съвременен танц Linga, където работи като изпълнител и асистент.

Международната му кариера включва множество проекти, реализирани в колаборация с различни артисти от цял свят.

Програмата „Мигриращото тяло“ е финансирана от Столична програма „Култура“ за 2016 г.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Музика

„Като в картина на Шагал“ – новата концертна програма на Мирослава Кацарова

MIKA

публикувано

на

от

„Като в картина на Шагал“ – новата концертна програма на Мирослава Кацарова 27

С два концерта в София (05 май от 20:30 ч. в Sofia Live Club) и Пловдив (08 май от 21:00 ч. в Bee Bop Cafe) джаз певицата Мирослава Кацарова ще ни срещне с най-новия си авторски проект „Като в картина на Шагал“.

За поредицата концертни програми Мира Кацарова обичайно селектира голям диапазон от музика на различни езици. „Като в картина на Шагал“ обаче ще включва основно песни на български език.

Към музиката отново ще има специфичен подход, подобно на другите тематични програми на певицата. Този път  той изпъква в срещата между джаз триото и струнния квартет. Мирослав Турийски (пиано), Веселин Веселинов-Еко (бас) и Младен Димитров (барабани) ще партнират на Мира Кацарова, а към тях ще се присъединят и Ивелина Христова (цигулка), Диляна Давидова (цигулка), Мария Венкова (виола), Антоанина Юрганджиева (виолончело).

„Като в картина на Шагал“ е заглавието на песен, написана от Румен Тосков-Рупето през 2000 г. за дебютния  албум на Мира Кацарова – „Бяло в бяло“. За него той създава десет песни в джаз стилистика, а автор на всички текстове е Мира. През следващите години джаз певицата пише значителна част от текстовете на своите песни.

В събитието ще бъдат включени и някои парчета от „Бяло в бяло“, нови аранжименти на „Парфюми“ и „Летни улици“, както и нови песни като „Боса нова в градината“. Една от малкото неавторски песни в програмата е бразилската класика „Водите на март“ на Антонио Карлос Жобим, която Мирослава ще изпълни на български език с превода на Зорница Христова.

Характерно за Мира Кацарова е, че музиката винаги е съпроводена от разказ, а  историите на песните всъщност позволяват да се надникне зад много по-широк контекст, пълен с интересни музикантски факти и творчески мотивации.

Билети за събитието може да намерите в мрежите на Eventim.

Медийни партньори на събитието са Jazz Fm и Katra FM

„Като в картина на Шагал“ се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата. 

Продължете понататък

Lifestyle

Великденска трапеза с Николина и Мария Чакърдъкови – във влога на Az-jenata.bg 

MIKA

публикувано

на

от

Великденска трапеза с Николина и Мария Чакърдъкови – във влога на Az-jenata.bg  28

Празничното издание на „Ето как“ гледайте на 27 април, 14.30 часа

Наближава един от най-важните дни за християните – Великден. Любимият сайтът на всяка модерна домакиня Az-jenata.bg е подготвил специална изненада за читателите си – празнично издание на влога „Ето как“. Броени дни преди Великден, на 27 април, една от най-обичаните изпълнителки – Николина Чакърдъкова и дъщеря й Мария, ще сготвят няколко ястия, които традиционно присъстват на празничната трапеза на семейството.

Талантливите майка и дъщеря ще приготвят студено предястие с патладжани и традиционното за великденската трапеза – агнешко месо. Специално за аудиторията на Az-jenata.bg, Николина и Мария Чакърдъкови ще споделят тайните си за

крехко агнешко месо и вкусна баница. Продуктите за подготовката на великденската трапеза са предоставени от онлайн супермаркета Shop.gladen.bg, който работи в партньорство със столичната верига хипермаркети HIT Max.

Докато готвят вкусните гозби, Николина и Мария ще разкажат как украсяват дома си за Великден и, разбира се, ще споделят какви техники  за боядисване на  яйца прилагат.

А дали ще пеят, докато готвят – гледайте в празничното издание на влога „Ето как“, на  27 април, 14.30 часа, на Az-jenata.bg и във Facebook страницата на сайта. 

Продължете понататък
Излезе „Лес тъмен“ от Никол Краус, определен от критиката като блестящо постижение 39
Културапреди 2 седмици

Излезе „Лес тъмен“ от Никол Краус, определен от критиката като блестящо постижение

Скандал, който свали правителство 40
Кинопреди 2 седмици

Скандал, който свали правителство

Нова книга изд. ЕРА - "Сапфиреният залив" от Холи Мартин 41
Културапреди 2 седмици

Нова книга изд. ЕРА – “Сапфиреният залив” от Холи Мартин

Популярни актьори се предизвикват със спортни постижения в подкрепа на българското образование 42
Lifestyleпреди 2 седмици

Популярни актьори се предизвикват със спортни постижения в подкрепа на българското образование

„Тити рисува букви“, втора част на първата книга-помагало за деца с дислексия 43
Културапреди 2 седмици

„Тити рисува букви“, втора част на първата книга-помагало за деца с дислексия

БГ родители създадоха рецепти за балансирано хранене за своите деца в инициативата на Нестле България 44
Lifestyleпреди 2 седмици

БГ родители създадоха рецепти за балансирано хранене за своите деца в инициативата на Нестле България

Премиери на „Случаят Пипилоти Мист“ и „Машините са кучки“ на Здрава Каменова и Гергана Димитрова 45
Обществопреди 2 седмици

Премиери на „Случаят Пипилоти Мист“ и „Машините са кучки“ на Здрава Каменова и Гергана Димитрова

„Добро момче. Умерено нежно” – пъстър калейдоскоп на живота в първите два романа на Галин Никифоров 46
Литературапреди 2 седмици

„Добро момче. Умерено нежно” – пъстър калейдоскоп на живота в първите два романа на Галин Никифоров

Премиерният японски сериал „Ангели в бяло“ - от 11 април по Bulgaria ON AIR 47
Телевизияпреди 2 седмици

Премиерният японски сериал „Ангели в бяло“ – от 11 април по Bulgaria ON AIR

CMTEN разкри "Music Box" 48
Премиерапреди 2 седмици

CMTEN разкри “Music Box”

Горещо