Connect with us

Lifestyle

Нутрискор – нова доброволна система за етикетиране помага на потребителите да правят по-здравословен избор

Avatar

Публикувано

на

Photo 2 Logo Nutri Score

Независимата система за етикетиране на продукти Нутрискор (Nutri-Score) може да помогне на потребителите да правят по-балансиран избор на хранителни продукти. Схемата, въведена в различни държави, бе сред ключовите теми на дискусия по време на виртуалния симпозиум „Устойчиво и информирано хранене през XXI век“, организиран от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (BASORD). В него се включиха редица международни и български специалисти в областта, които обсъдиха ключови теми, свързани с все по-сериозния медицински и социален проблем с наднормерното тегло, както и нуждата от по-широка информираност за здравословното хранене. Дискусията се реализира на фона на стряскащата прогноза на немската организация Nutrion Hub, според която близо 4 млрд. души по света ще страдат от наднормено тегло до 2050 година.*

Какво представлява етикетирането Нутрискор?

Нутрискор цели да ориентира потребителите относно цялостното хранително качество на даден продукт, като допълва, а не замества етикетирането на гърба на опаковката. Системата насочва потребителите към по-здравословни алтернативи, без да разделя храната на добра и лоша. Етикетът съчетава латинските букви от А до Е с 5 цвята: от зелено (буквата А=високо хранително качество) до червено (буквата Е=ниско хранително качество). Категориите се изчисляват с помощта на алгоритъм, разработен от изследователски екип към Оксфордския университет. Нутрискор е разработена от известни учени в областта на храненето и в момента е схемата за етикетиране с най-обширна научна основа.

Целта на този тип етикетиране е борба срещу затлъстяването и съпътстващите заболявания, но и стимулиране на производителите да преформулират определени продукти, допълване на здравната и хранителната политика и допринасяне за общественото здраве в дългосрочен план. Това сподели д-р Валентина Андреева, част от екипа „Хранителна епидемиология“ в Университета Сорбоната, Париж, като част от своята лекция на тема „Етикетът Нутрискор (Nutri-Score): създаване, изчисляване и внедряване на европейско ниво“. Тя представи важни акценти за алгоритъма зад Нутрискор и как той може да помогне на потребителите да правят по-балансиран избор по отношение на менюто си. По-широкото въвеждане на системата, която вече присъства в Германия, Франция, Испания, Белгия и редица други държави, бе подкрепена и с петиция на европейски учени и организации, които застават зад нейните ползи и призовават за нейното прилагане в повече страни. Нутрискор е подкрепена и от Световната здравна организация в Европа.

Още важни изводи от събитието

Advertisement

В дискусията, част от симпозиума, участваха още проф. Арне Аструп от Катедрата по хранене, физическа активност и спорт към Университета в Копенхаген, проф. д-р Веселка Дулева от отдел „Храни и хранене“ към Националния център за опазване на общественото здраве и анализи, доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска от Катедрата по фармакология и токсикология на Медицински Университет-София и председател на сдружението.

В своята лекция доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска представи 11 тенденции в съвременното хранене, акцентирайки върху нуждата от персонализиран подход. Тя засегна още ключови теми като храните от растителен произход и веганството, устойчивото хранене и как храната влияе върху екологията и природата, интуитивното и осъзнато хранене (тенденция, която слага във фокуса себеприемането, личния избор по отношение на храненето и физическата активност далеч от преследването на моделите за красота и слабостта на тялото като култ), многобройните митове и фалшиви новини, свързани с храненето, здравословно хранене на работното място, образование, насочено към храненето, и дигитализацията в диетолечението.

*10 trends in nutrition, доклад на Nutrition hub, Berlin.

Continue Reading
Advertisement