Открийте ни и в

Lifestyle

Нутрискор – нова доброволна система за етикетиране помага на потребителите да правят по-здравословен избор

MIKA

публикувано

на

Независимата система за етикетиране на продукти Нутрискор (Nutri-Score) може да помогне на потребителите да правят по-балансиран избор на хранителни продукти. Схемата, въведена в различни държави, бе сред ключовите теми на дискусия по време на виртуалния симпозиум „Устойчиво и информирано хранене през XXI век“, организиран от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (BASORD). В него се включиха редица международни и български специалисти в областта, които обсъдиха ключови теми, свързани с все по-сериозния медицински и социален проблем с наднормерното тегло, както и нуждата от по-широка информираност за здравословното хранене. Дискусията се реализира на фона на стряскащата прогноза на немската организация Nutrion Hub, според която близо 4 млрд. души по света ще страдат от наднормено тегло до 2050 година.*

Какво представлява етикетирането Нутрискор?

Нутрискор цели да ориентира потребителите относно цялостното хранително качество на даден продукт, като допълва, а не замества етикетирането на гърба на опаковката. Системата насочва потребителите към по-здравословни алтернативи, без да разделя храната на добра и лоша. Етикетът съчетава латинските букви от А до Е с 5 цвята: от зелено (буквата А=високо хранително качество) до червено (буквата Е=ниско хранително качество). Категориите се изчисляват с помощта на алгоритъм, разработен от изследователски екип към Оксфордския университет. Нутрискор е разработена от известни учени в областта на храненето и в момента е схемата за етикетиране с най-обширна научна основа.

Целта на този тип етикетиране е борба срещу затлъстяването и съпътстващите заболявания, но и стимулиране на производителите да преформулират определени продукти, допълване на здравната и хранителната политика и допринасяне за общественото здраве в дългосрочен план. Това сподели д-р Валентина Андреева, част от екипа „Хранителна епидемиология“ в Университета Сорбоната, Париж, като част от своята лекция на тема „Етикетът Нутрискор (Nutri-Score): създаване, изчисляване и внедряване на европейско ниво“. Тя представи важни акценти за алгоритъма зад Нутрискор и как той може да помогне на потребителите да правят по-балансиран избор по отношение на менюто си. По-широкото въвеждане на системата, която вече присъства в Германия, Франция, Испания, Белгия и редица други държави, бе подкрепена и с петиция на европейски учени и организации, които застават зад нейните ползи и призовават за нейното прилагане в повече страни. Нутрискор е подкрепена и от Световната здравна организация в Европа.

Още важни изводи от събитието

В дискусията, част от симпозиума, участваха още проф. Арне Аструп от Катедрата по хранене, физическа активност и спорт към Университета в Копенхаген, проф. д-р Веселка Дулева от отдел „Храни и хранене“ към Националния център за опазване на общественото здраве и анализи, доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска от Катедрата по фармакология и токсикология на Медицински Университет-София и председател на сдружението.

В своята лекция доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска представи 11 тенденции в съвременното хранене, акцентирайки върху нуждата от персонализиран подход. Тя засегна още ключови теми като храните от растителен произход и веганството, устойчивото хранене и как храната влияе върху екологията и природата, интуитивното и осъзнато хранене (тенденция, която слага във фокуса себеприемането, личния избор по отношение на храненето и физическата активност далеч от преследването на моделите за красота и слабостта на тялото като култ), многобройните митове и фалшиви новини, свързани с храненето, здравословно хранене на работното място, образование, насочено към храненето, и дигитализацията в диетолечението.

*10 trends in nutrition, доклад на Nutrition hub, Berlin.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама https://www.facebook.com/events/448503252871986

Култура

Добре дошли в „Оздравителната Зона“ на д-р Бари Сиърс

MIKA

публикувано

на

от

Заповядайте в „Оздравителната Зона“ на д-р Бари Сиърс! Една книга за връзката на храненето с естествения оздравителен процес, от която са продадени над 6 милиона екземпляра само в САЩ. От 9 април в българските книжарници!

Защо хроничното възпаление води до наднормено тегло, болести и по-бързо стареене? Kак състоянието, наречено зона, може да оптимизира оздравителната реакция? Защо оздравителната реакция може радикално да промени медицината? Отговори дава „Оздравителната Зона“ (превод: Надя Баева, изд. Колибри), която разгръща изпитан подход към механизма на развитие на хроничните заболявания и съществуващата зависимост между тях и храненето, същевременно разсейва много заблуди в тази област. Авторът използва термина „зона“, за да опише физиологичното състояние, при което може трайно да се контролира интензитетът на предизвиканото от начина на хранене възпаление и така по-успешно да се въздейства на всеки тип хронично заболяване. По същество възпалението се явява пусков механизъм, който може да се потисне и изключи. Хормоните (ейкозаноиди), генерирани от една група мазнини, известни като омега-6 мастни киселини, отключват възпалението, докато друга група хормони (резолвини), извлечени от омега-3 мастни киселини, потискат възпалението.

Бари Сиърс е водещ авторитет в областта на въздействието на режима на хранене върху възпалителния процес. Интересът на д-р Сиърс към диетичния контрол на хормоналните и генетични реакции датира от публикацията на знаковата му книга „Зоната“, която се превръща в бестселър № 1 на „Ню Йорк Таймс“. От книгите му за технологията на Зоната са продадени повече от 6 милиона екземпляра само на територията на САЩ. Преведени са на 23 различни езика. „Оздравителната Зона“ описва в детайли кое съставлява оздравителната реакция и как предизвиканото от хранителните навици възпаление се е превърнало в движеща сила за много от здравословните проблеми, които изпитваме на различни етапи от живота.

Продължете понататък

Lifestyle

Значението на аминокиселините за нашето физическо и психическо здраве

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Кои са най-добрите хранителни източници, с които да си осигурим допълнителен прием на аминокиселини?

Стресът, забързаното ежедневие и прекаленото психическо и физическо натоварване обикновено засягат цялото ни тяло, ставаме напрегнати и нервни, започваме да имаме проблеми с концентрацията, а в дългосрочен план енергийните и минералните ни запаси се изчерпват по-рано. Въпреки това, с балансирана диета, допълнителен прием на аминокиселини, необходими за изграждане на мускулите, и с достатъчно почивка, можем бързо да попълним запасите си. 

Когато става дума за физическо и психическо здраве, аминокиселините се споменават рядко, въпреки че тези органични съединения са градивните елементи на нашето тяло. Знаете ли, че цели 20% от тялото ни е изградено от протеини? 

Аминокиселините са в основата на изграждането на протеините и са най-разпространените компоненти на човешките мускули и други тъкани след водата. Има аминокиселини, които тялото ни може да създаде само при определени условия.

Такава аминокиселина е L-аргинин, чиято основна функция е да увеличи произвеждането на азотен оксид. Тъй като азотният оксид има съдоразширяващ ефект, L-аргининът подобрява кръвообращението, както и достигането на кислород, хранителни вещества, течности и хормони до клетките, освен че ускорява зарастването на рани в случай на наранявания.

Друго такова хранително вещество, производно на аминокиселина, е ацетил L-карнитин, който помага на клетките да се метаболизират. Множество проучвания показват неговите многобройни ползи за физическото и психическото ни здраве. Той има положителен ефект върху функциите на мозъка, стимулира паметта, подпомага активното мислене и намалява чувството на умора. Благодарение на неговата роля в процеса на разграждане на мазнините, той е смятан за изключително полезен помощник в борбата с излишните мазнини и се предлага и като хранителна добавка.

Въпреки че L-аргининът и ацетил L-карнитинът се произвеждат в нашата „вътрешна кухня“, тоест от нашето тяло, е важно да знаем, че физическият и психически стрес, динамичният начин на живот и интензивните тренировки могат да намалят тяхното произвеждане и дори да доведат до дефицит. Затова е важно да си подсигурим и допълнителен прием.

Знаете ли с кои напитки и храни можете да си набавяте допълнително аминокиселини в ежедневието си? 

Доказано е, че когато се приема от храна или напитка, се усвоява по-добре от организма, отколкото като хранителна добавка. Ацетил L-карнитинът се съдържа главно в червените меса и рибата, както и в яйца и някои млечни продукти, докато естественият източник на L-аргинин са орехите, слънчогледът, кафявият ориз и овесът, но и двете аминокиселини се намират също и в някои качествени енергийни напитки например. Приемът от външни източници е особено важен за активните спортисти, но също се препоръчва и при дейности, било то работа или хоби, които изискват дългосрочна, относително ниско интензивна физическа активност, и постоянна концентрация, като работа в офиса или компютърни игри.

Продължете понататък

Горещо