Открийте ни и в

Култура

Някои от най-четените български автори с представяния на Панаира на книгата

MIKA

публикувано

на

Панаирният сезон е в разгара си, а коридорите на НДК са пълни с хора, купуващи книги за себе си или за подарък на близък човек. За тези, които вече са направили своя книжен избор, но искат да попият още от празничната атмосфера на Коледния панаир на книгата, ИК „Сиела” има не едно предложение, с което да ги зарадва.

В съботния ден от „Сиела” стартират с второто софийско представяне на „Дневникът на Мишо” – първия кросмедиен продукт, базиран върху тийн уебсериала „Не така, брат!”. След като в началото на ноември Мишо и компания неуморно раздаваха автографи в продължение на повече от 3 часа на премиерата на книгата, сега техните почитатели ще имат нова възможност да се срещнат с Мишо – на 17 декември, от 12:00 часа на Сцената за културна програма в НДК (3-ти етаж, дясно крило). Там ще бъде излъчен и ексклузивен нов епизод от сериала. За да отбележи подобаващо панаира на книгата, Мишо ще прочете и откъс от своя Дневник.

На същия ден, но час по-късно е премиерата на „Първият рожден ден”  на писателката Теодора Димова. В 13:00 часа на същата Сцената за културна програма в НДК литературният критик Митко Новков ще представи най-новата книга на Димова, а за съзвучието с християнската тематика ще се погрижи Георги Иванов, който ще изпълни православни песнопения.

В 14:00 часа пък идва ред на срещата с двама от най-успешните дебютанти на българската литературна сцена тази година – Радко Пенев и Георги Бърдаров. Именно литературата запознава двамата писатели, а поводът за събитието е разговор за първия роман на Пенев – „Ритуалът”.  Публиката на Сцената за културна програма в НДК ще може лично да се докосне до харизмата на двамата писатели и да се потопи в атмосферата на „Ритуалът” с помощта на географските и историческите познания на авторите.

Край на изпълнения с разнообразни културни мероприятия съботен ден от 44-ия Софийски международен панаир на книгата поставя писателят Илия Троянов. Той пристига специално за участие в Софийския международен литературен фестивал, на който ще бъде представен романът му „Власт и съпротива” – 19:00 часа, НДК, Мраморно фоайе. Модератор на срещата ще бъде Светлозар Желев.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Култура

Изд Колибри представя “Съвременна клайнианска психоанализ”

MIKA

публикувано

на

от

Сборникът „Съвременна клайнианска психоанализа“ е първото систематично представяне на клайнианската психоанализа пред българския читател. Съставител е д-р Светлозар Василев.

Съвременна клайнианска психоанализа“ (изд. Колибри; корица: Иво Рафаилов) ще представлява интерес за всички, които се интересуват от съвременните възгледи за несъзнаваното, вътрешните обекти, едиповия комплекс, проективната идентификация, преноса и контрапреноса. Авторите са разделени на две групи – първата включва световнопризнати британски експерти, а втората – аналитици от Европа, които интегрират клайнианските идеи в клиничната практика и културата на своите страни. В края на книгата ще откриете речник на термините.

По думите на д-р Майкъл Фелдман, ръководител на „Мелани Клайн Тръст“, този ценен сборник отразява интензивното сътрудничество между клайниански и български аналитици, което се задълбочи изключително много през последните десетилетия. Статията на д-р Василев е илюстрация на конструктивния и творчески начин, по който българските аналитици интегрират клайнианските идеи в своето мислене и начин на работа.

Д-р Светлозар Василев е психоаналитик и преподавател в Нов български университет. Първоначалното му образование е медицина, след което работи като психиатър към МУ-София и специализира психоанализа в Холандия и Великобритания. Докторската му дисертация изследва връзките между неблагополучията в детството и възникването на психични разстройства в зряла възраст. Автор е на монографията „Огледало на въображението. Психоанализа на филмовото преживяване“, както и на публикации в областта на епидемиологията, общественото здраве, психоанализата и изкуството. Д-р Василев е съосновател и настоящ председател на Българското психоаналитично общество, както и ръководител на Комитета за Нови Групи в Източна Европа към Международната психоаналитична асоциация.

Продължете понататък

Култура

Допълнителни 7 дни с фестивала Sofia MENAR

MIKA

публикувано

на

от

снимка: ПР

Поради огромния зрителски интерес 13-ото издание на фестивала Sofia MENAR ще продължи до 7 февруари на платформата Neterra TV+. Почитателите на киното от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка имат възможността да се насладят на 30 пълнометражни и 12 късометражни филма включени в програмата. Всички абонаменти за фестивала остават активни до 7 февруари. Зрителите имат възможността да изберат между три варианта за достъп: 3 филма за 10 лв., 10 филма за 20 лв. или абонамент от 30 лв., с който могат да се гледат всички филми от фестивала.

Първото онлайн издание на Sofia MENAR събира хиляди зрители пред екраните от 15 януари. За първи път филмите от селекцията са достъпни от всички краища на България, което води до многократно увеличаване на аудиторията.

Като фаворити на българската публика се оформят най-гледаният ирански филм за изминалата година „Едва 6 милиона и половина”, изключително оригиналната немска комедия „Разпит по съседски”, мащабният проект на Ян Артюс-Бертран „Човек”, приказната турска история „Писма на съдбата”, остроумната черна комедия „На косъм от сцената” и драматичната история с неочакван обрат „Язовецът”.

На огромен интерес се радват и документалните истории от различни региони като „Крилете на Киргизстан” за живота на номадите в подножието на Тяншан, „Пънк завинаги”, представящ ъндърграунд сцената на Мароко, и „Между стената и света” – филм за приключенията на младеж, който решава да обиколи света с един от най-ограничаващите паспорти – палестинския.

Абонаментите за фестивала Sofia MENAR са налични на https://neterra.tv/festival/menarfest

Продължете понататък
Културапреди 2 седмици

Творба на Зуека в първата Национална оптимистична изложба

Lifestyleпреди 4 седмици

Коледна изненада от Coca-Cola свърза хора от цяла България 23 години по-късно

Музикапреди 2 седмици

Теодора Стефанова, прима-балерината на балет “Арабеск”, с двоен юбилей

Музикапреди 1 седмица

„LAST NIGHT“ на Поли Генова вече и в ефира на MTV Hits

Lifestyleпреди 3 седмици

Ники Илиев и Йоана Буковска в „Домът на българското кино“

Lifestyleпреди 3 седмици

Дани Владимирова започва да води уикенд емисиите по Bulgaria ON AIR

Културапреди 1 седмица

„Момчето нинджа 3“ носи поредна доза забавление за малчуганите

Обществопреди 1 седмица

БНТ със специална програма за клетвата на американския президент

Културапреди 1 седмица

Публикуван е вторият том от Курса по криминалистика на проф. д.ю.н. Йонко Кунчев

Обществопреди 5 дни

Българин спечели „Оскар” за военна история, негова книга в Amazon струва 579 долара

Горещо