Connect with us

Събития

Няколко добри мъже на малкия екран от TV1000

Avatar

Публикувано

на

TV1000 Rendition jpg

снимка: Sam Emerson/newline.wireimage.com

TV1000 представя: Джейк Джиленхол, Дензъл Уошингтън, Томи Лий Джоунс и още киноветерани от войната

Ноември е месец на политическите трилъри по филмотечния TV1000. Политически трилъри, както се правеха в 1990-те – с история, която най-често тръгва от военни конфликти, конспирации и тайни. А това значи кино титани като Томи Лий Джоунс и Дензъл Уошинтън, както и по-младият Джейк Джиленхол, станал звезда малко или повече с филм за войната – „Снайперисти“ (Jarhead). 

ДЖЕЙК ДЖИЛЕНХОЛ

  • Роден: 19 декември 1980 г. в Лос Анджелис, САЩ
  • Награди/ номинации: за Оскар за Brokeback Mountain (2005)
  • TV1000 сезон на политическия трилър: „Братя“ – на 30 ноември, „Извличане“ – 26 ноември

Любопитно: този месец ще видим мини-кинопанорама на Джейк Джиленхол; можем да прекараме четири TV1000 вечери след 22:00 часа със: „Зодиак“ с Марк Руфъло – на 23 ноември, „Извличане“ с Рийз Уидърспуун – на 26 ноември, „Любовта е опиат“ с Ан Хатауей – на 29 ноември, и трилъра „Братя“ с Натали Портман – на 30 ноември. 

Advertisement

Братя – с Джейк Джиленхол, Тоби Макгуайър, Натали Портман

Драма, трилър, военен, 2009

По TV1000 – 30 ноември в 22:00 часа

Филмът е римейк на едноименния датски филм от 2004 година и събира впечатляващ актьорски състав, ръководен от шесткратно номинираният за Оскар ирландски режисьор Джим Шеридън.

Пехотинецът Сам Кейхил (Тоби Магуайър) се счита за загинал по време на мисия в Афганистан. За жена му Грейс (Натали Портман) и децата му започва да се грижи по–малкият му брат – Томи, които е пълна противоположност на Сам и току що е излязъл от затвора.

Advertisement

Той е мил с Грейс и децата, те го харесват. Постепенно между по–малки брат и „вдовицата” се поражда връзка, която започва добре, но съвсем скоро ще разтърси основите на семейството, когато се окаже, че Сам е жив и се завръща вкъщи.

Извличане – с Джейк Джиленхол, Рийз Уидърспуун, Мерил Стрийп

Драма, трилър, 2007

По TV1000 – 26 ноември в 22:00 часа

Advertisement

Филмът е базиран на действителната история с египтянина Халед ел Масри, арестуван по недоказани обвинения в тероризъм.

Когато по време на презокеански полет един мъж изчезва внезапно, това предизвиква вълна от реакции в столицата Вашингтон. Решена на всичко, за да разбере истината, съпругата му започва издирване, в което се включват ветеран и млад агент от ЦРУ, само за да се озоват оплетени в сложна мрежа от измами, конспирации и свръхсекретна информация – много по-опасна от лъжите, които я прикриват.

Интелигентен интригуващ трилър с впечатляващ актьорски състав, допълнен от Джей Кей Симънс, Алън Аркин и уникалната Мерил Стрийп, която е и свързващото звено с най-емблематичното заглавие в „сезона на конспиративния трилър на TV1000 – „Манджурският кандидат“.

Манджурският кандидат – с Лийв Шрайбър, Дензъл Уошингтън, Мерил Стрийп 

Трилър, 2004

Advertisement

По TV1000: 19 ноември в 22:00 часа

Любопитно: Премиерна дата на филма по кината в UK е 19 ноември 2004 г.

Безсънните нощи на майора от американската армия Бенет Марко (Дензъл Уошингтън) се нижат една след друга… а и не би могло да бъде по друг начин. Денем Марко произнася вдъхновяващи речи за военната операция в пустинята на Кувейт и героизма на сержант Реймънд Шоу (Лийв Шрайбър), награден с почетен медал за спасяването на отряда на Марко. Нощем, спомените на Марко от пустинята се превръщат в зловещи кошмари. А Марко се пита дали Шоу наистина е този велик герой, за когото всички го мислят.

Когато Шоу се кандидатира в надпреварата за избори за вицепрезидент, насърчаван от амбициозната си майка, сенатор Елианор Прентис Шоу (Мерил Стрийп), Марко е принуден да действа, подтикнат от подозренията си.

Военните власти подлагат на съмнение здравия му разум, а охраната прави Шоу все по-недостижим. Марко е решен на всяка цена да разкрие шокиращата истина, преди Шоу да влезе в Белия дом. 

Advertisement

ДЕНЗЪЛ УОШИНГТЪН

  • Роден: 28 декември 1954 г. в Маунт Върнън, Ню Йорк, САЩ
  • Награди/ номинации: Носител на 2 награди Оскар – за Training Day (2001) и за Glory (1989) и на още 7 номинации за най-престижната кино награда
  • TV1000 сезон на политическия трилър: „Манджурският кандидат“– 19 ноември от 22:00 и 24 ноември от 20:00

ТОМИ ЛИЙ ДЖОУНС

  • Роден: 15 септември 1946 г. в Сан Саба, Тексас, САЩ
  • Награди/ номинации: Носител на 1 награда Оскар – за The Fugitive (1993) и на още 3 номинации за най-престижната кино награда, включително за JFK (1991) и In the Valley of Elah (2007)
  • В TV1000 сезон на политическия трилър: „В долината на Давид и Голиат“ – 17 и 25 ноември от 22:00 и в „Джей Еф Кей“ – 13 ноември от 22:00 часа

В долината на Давид и Голиат – с Томи Лий Джоунс, Чарлиз Терон, Джош Бролин

Драма, криминален, трилър, 2007

По TV1000: 17 ноември от 00:25 и 25 ноември в 22:00 ч.

Когато Ханк Диърфийлд, пенсионер от военната полиция научава, че синът му Майк е обявен за дезертьор, той отива в поделението му в Ню Мексико, за да го открие и сам да го върне към дълга. Оказва се, че Майк не е предупредил родителите си, че се е прибрал от Ирак в отпуск. И това далеч не е единственото, което те не знаят за него…

Advertisement

Интригата в „Долината на Давид и Голиат” се развива далече от фронта в Близкия Изток, в ежедневието на американска база. Посланието, което режисьорът Пол Хагис ни отправя, е че синовете на една горда нация се завръщат у дома като чудовища, лишени завинаги от хуманността на обикновения човешки индивид.

Издирването на изчезналото момче „оживява” целия разказ и самият акт на разследването сякаш помага на бащата да се пребори със собствените си демони. Ритъмът е безукурен за този тип филми и дори да ви се струва, че привидно нищо не се случва, действието неумолимо напредва към разобличителния финал.

Любопитно: 

Две от номинациите на Томи Лий Джоунс за Оскар – за В долината на Давид и Голиат/ In the Valley of Elah (2007) с Чарлиз Терон и за Джей Еф Кей/ JFK (1991) с Кевин Костнър са за филми, които този месец са в ефира на TV1000. 

Програмата е на www.TV1000.bg

Advertisement

Следете и www.Facebook.com/TV1000BG и www.Instagram.com/TV1000Bulgarian