Открийте ни и в

Lifestyle

„Озонови знамена“ кодират в цветове глобални въпроси

MIKA

публикувано

на

„Озонови знамена“ кодират в цветове глобални въпроси 31

снимка: Владимир Томашевич

От 23 септември до 29 октомври пилоните на Националния сворец на културата се превръщат в специлано пространство за изкуство. В продължение на месец различни художници ще показват произведенията си под формата на знамена. Началото на проекта беше поставено със „Свободни знамена“ на българския артист Правдолюб Иванов, който интерпретира миналото на Балканите и георграфското им и социално разположение в света днес.

До 12 октомври софиянци и гостите на столицата ще могат да видят знамената на феминистката и концептуална артистична група Клер Фонтен.

Озонови знамена 

По време на сериозна климатична и здравна криза, с „Озонови знамена“ Клер Фонтен ни предлага образ на надежда и красота, приканвайки ни да се замислим върху мащабните ефекти на политиката. Топлинните образи, добре познати от популярни научни снимки, са свидетелства за природни феномени като потенциално смъртоносната слънчева светлина, която преминава през озоновата дупка. Топлинните образи се ползват често и при военни разработки – инфрачервените лъчи улавят топлината на тялото, откривайки живот дори в непрогледния мрак.

„Озонови знамена“ създават илюзия за цветове, фини измерения и алтернативен контекст за всеки, който е готов да надникне отвъд очевидното. В средата на криза Клер Фонтен ни предлага обнадеждаване – дупката в озоновия слой се смалява – и ни приканва да се замислим върху мащабните ефекти на политиката. Това смаляване е доказателство, че, когато унищожителното човешко поведение бъде предотвратено, природата се възстановява. Цветните образи на Земята на черен фон визуално изглеждат като дупки в знамената и създават нов образ, наситен с дълбок и радикален оптимизъм.

„Озонови знамена“ кодират в цветове глобални въпроси 32

снимка: Владимир Томашевич

Клер Фонтен е феминистка и концептуалена артистична група, основана от Фулвия Карневали и Джеймс Торнхил в Париж през 2004г. и базирана в Палермо. 

Финалист за наградата Марсел Дюшан през 2013 г., тя е участвала в международни изложби в музеи и биеналета, сред които Еврейският музей в Ню Йорк, Институтът за съвременно изкуство Уотис в Сан Франциско, Музейон в Болцано, Нойе Берлинер Кунстферайн, Държавна галерия Нордхорн, Шанхайското биенале и Льо Конфорт Модерн в Поатие. Една от последните инсталации на групата е създадена за модна къща Dior, която разгръща темата силата на уязвимостта и мястото на жената в съвременния свят.  

През 2020 г. Издателство „Кьониг“ публикуват монографиен каталог с текстове на Анита Чари и Ялех Мансур, а монографията „Чужденци навсякъде“ е публикувана през 2011 г., също от Кьониг, с текстове на Бернар Блистен, Никола Лиучи-Гутников, Джон Келси, Летиция Рагаля и Хал Фостър. Предстои да бъде издадена от Семиотекст(е) антология нейни текстове под заглавието „Човешка стачка и изкуството да създаваш свобода“.

 „Озонови знамена“ са част от проект “Форми, изкуство в публична среда”, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2020 от фондация Мусиз, в партньорство с Австрийско посолство и Национален дворец на културата.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Полезно

„Care For Human Touch: грижа за близост между хората” е новата кампания на NIVEA, разкриваща ползите от човешкото докосване

MIKA

публикувано

на

от

„Care For Human Touch: грижа за близост между хората” е новата кампания на NIVEA, разкриваща ползите от човешкото докосване 33

NIVEA стартира световната си кампания „Care For Human Touch: грижа за близост между хората” с документалния филм „Twins“. Филмът разказва историята на две преждевременно родени близначки от Хамбург и как животът на едната бива спасен от прегръдката и близостта на сестра й по време на престоя им в кувьоз. С техния разказ NIVEA цели да насочи вниманието на хората към ролята на обикновеното човешкото докосване, което в даден момент може дори да спаси живот.

Кампанията „Care For Human Touch: грижа за близост между хората” е отговор на мащабно проучване, което световният лидер в грижа за кожата провежда в два етапа – преди и по време на пандемията от COVID-19. В него на дневен ред излиза връзката между емоционалното състояние на хората, липсата на докосване и по-малкото моменти на близост , както и необходимостта от повече информация за техните ползи. С тази инициатива NIVEA цели да насочи вниманието към влиянието на допира и близостта върху човешкото здраве. В рамките на кампанията, в световен мащаб,  брандът ще окаже подкрепа на различни проекти, насочени към ползите на човешкото докосване и подобряването на качеството на живот. Сред най-рисковите групи и фокус на подкрепата се очертават преждевременно родени бебета, хора с увредено зрение и възрастни хора с деменция.

„Care For Human Touch: грижа за близост между хората” е новата кампания на NIVEA, разкриваща ползите от човешкото докосване 34

В проучването на NIVEA участват близо 25 хил. души от 23 страни. 9 от 10 души посочват близостта от човешкото докосване като ключов елемент за щастлив и пълноценен живот. Над половината от запитаните твърдят, че времето на изолация ги е накарало да се чувстват по-самотни от всякога. 4 от 5 души, живеещи сами, споделят, че не изпитват човешки допир на ежедневна база. 23% от самотните родители и 24% тийнейджърите твърдят, че изпитват самота, а две трети от всички участници заявяват, че биха искали да получават повече прегръдки. И основна причина за тези усещания е именно липсата на докосване.

Физическите и психологически предимства на човешкия допир и близостта между хората, която поражда, са доказани научно. Въпреки това те се оказват непознати за по-голямата част от участниците в изследването, а 86% от запитаните твърдят, че по-доброто познаване на ползите които носи обикновеното докосван би ги вдъхновило за повече близост с хората около тях.

Повече информация за изследването може да намерите тук. Историята на близначките Лили и Мадлен може да гледате тук.

Продължете понататък

Lifestyle

Проф. Пламен Моллов и Любозар Фратев дадоха старт на „Вино и гурме“

MIKA

публикувано

на

от

Проф. Пламен Моллов и Любозар Фратев дадоха старт на „Вино и гурме“ 35

Фестивалът „Вино и гурме“ се утвърди като гербова марка на нашия град не само за пловдивчани, но и за гостите от страната и чужбина, заяви на официалното откриване на седмото издание проф. Пламен Моллов, ректор на Университета по хранителни технологии /УХТ/, съорганизатор на събитието. Той изрази увереност, че и тази година дефилето ще донесе много радост на посетителите и успехи на изложителите.

Това е първата туристическа проява в града за тази година с богата съпътстваща програма и се провежда при спазване на всички противоепидемични мерки, гарантираха от Съвета по туризъм. Броят на участниците е рекордно висок – 39 винопроизводители и гурме майстори от 27 изби и храни от 12 производители, за първи път има и чуждестранен участник – от Венеция. Гостите на дефилето ще могат да дегустират 200 български и 10 италиански вина.

След като дадоха старт на фестивала, проф. Моллов и инж. Фратев направиха обиколка в ресторанти, музейни къщи и галерии в Стария град, опитаха част от вината и разговаряха с винопроизводителите за проблемите в сектора. Майсторите от винарските изби с нетърпение очакваха експертната оценка на професора, а за повечето проби тя беше отлична. На много места ректорът беше посрещнат от студенти на висшето училище, които помагаха в провеждането на дефилето.

Ден преди официалния старт на дегустациите учебният ресторант на УХТ беше домакин на конкурса „Най-умело съчетание на вино и храна“, където петчленно жури отличи най-добрите участници. Днес тримата победители в надпреварата ще получат на официална церемония плакети от председателя на комисията доц. д-р Христо Спасов, зам.-ректор на университета.

Продължете понататък
Виктория пристигна в Ротердам за Евровизия 2021 36
Музикапреди 6 часа

Виктория пристигна в Ротердам за Евровизия 2021

„Care For Human Touch: грижа за близост между хората” е новата кампания на NIVEA, разкриваща ползите от човешкото докосване 37
Полезнопреди 8 часа

„Care For Human Touch: грижа за близост между хората” е новата кампания на NIVEA, разкриваща ползите от човешкото докосване

Samsung България стартира кампанията по предварителните поръчки на иновативните хладилници от гамата Bespoke 38
Tехнологиипреди 8 часа

Samsung България стартира кампанията по предварителните поръчки на иновативните хладилници от гамата Bespoke

Бягството към себе си в „Годината на бягствата” от носителя на Европейската награда за литература Санджив Сахота 39
Културапреди 9 часа

Бягството към себе си в „Годината на бягствата” от носителя на Европейската награда за литература Санджив Сахота

Васил Петров с нов видеоклип и звучене на своя хит: чуйте и вижте „Подслон в дъжда“. 40
Музикапреди 9 часа

Васил Петров с нов видеоклип и звучене на своя хит: чуйте и вижте „Подслон в дъжда“.

Проф. Пламен Моллов и Любозар Фратев дадоха старт на „Вино и гурме“ 41
Lifestyleпреди 9 часа

Проф. Пламен Моллов и Любозар Фратев дадоха старт на „Вино и гурме“

ЪПСУРТ LIVE BAND и Б.Т.Р с концерти за 12-тия рожден ден на SOFIA LIVE CLUB 42
Lifestyleпреди 9 часа

ЪПСУРТ LIVE BAND и Б.Т.Р с концерти за 12-тия рожден ден на SOFIA LIVE CLUB

Как да си направим лесен и ефектен пикник сред природата 43
Lifestyleпреди 9 часа

Как да си направим лесен и ефектен пикник сред природата

BILLA България подпомага Фондация „Конкордия България“ 44
Lifestyleпреди 9 часа

BILLA България подпомага Фондация „Конкордия България“

Започва Фестивалът за нова драматургия 45
Културапреди 9 часа

Започва Фестивалът за нова драматургия

Горещо