Connect with us

Lifestyle

„Озонови знамена“ кодират в цветове глобални въпроси

Avatar

Публикувано

на

снимка: Владимир Томашевич

От 23 септември до 29 октомври пилоните на Националния сворец на културата се превръщат в специлано пространство за изкуство. В продължение на месец различни художници ще показват произведенията си под формата на знамена. Началото на проекта беше поставено със „Свободни знамена“ на българския артист Правдолюб Иванов, който интерпретира миналото на Балканите и георграфското им и социално разположение в света днес.

До 12 октомври софиянци и гостите на столицата ще могат да видят знамената на феминистката и концептуална артистична група Клер Фонтен.

Озонови знамена 

По време на сериозна климатична и здравна криза, с „Озонови знамена“ Клер Фонтен ни предлага образ на надежда и красота, приканвайки ни да се замислим върху мащабните ефекти на политиката. Топлинните образи, добре познати от популярни научни снимки, са свидетелства за природни феномени като потенциално смъртоносната слънчева светлина, която преминава през озоновата дупка. Топлинните образи се ползват често и при военни разработки – инфрачервените лъчи улавят топлината на тялото, откривайки живот дори в непрогледния мрак.

Advertisement

„Озонови знамена“ създават илюзия за цветове, фини измерения и алтернативен контекст за всеки, който е готов да надникне отвъд очевидното. В средата на криза Клер Фонтен ни предлага обнадеждаване – дупката в озоновия слой се смалява – и ни приканва да се замислим върху мащабните ефекти на политиката. Това смаляване е доказателство, че, когато унищожителното човешко поведение бъде предотвратено, природата се възстановява. Цветните образи на Земята на черен фон визуално изглеждат като дупки в знамената и създават нов образ, наситен с дълбок и радикален оптимизъм.

снимка: Владимир Томашевич

Клер Фонтен е феминистка и концептуалена артистична група, основана от Фулвия Карневали и Джеймс Торнхил в Париж през 2004г. и базирана в Палермо. 

Финалист за наградата Марсел Дюшан през 2013 г., тя е участвала в международни изложби в музеи и биеналета, сред които Еврейският музей в Ню Йорк, Институтът за съвременно изкуство Уотис в Сан Франциско, Музейон в Болцано, Нойе Берлинер Кунстферайн, Държавна галерия Нордхорн, Шанхайското биенале и Льо Конфорт Модерн в Поатие. Една от последните инсталации на групата е създадена за модна къща Dior, която разгръща темата силата на уязвимостта и мястото на жената в съвременния свят.  

През 2020 г. Издателство „Кьониг“ публикуват монографиен каталог с текстове на Анита Чари и Ялех Мансур, а монографията „Чужденци навсякъде“ е публикувана през 2011 г., също от Кьониг, с текстове на Бернар Блистен, Никола Лиучи-Гутников, Джон Келси, Летиция Рагаля и Хал Фостър. Предстои да бъде издадена от Семиотекст(е) антология нейни текстове под заглавието „Човешка стачка и изкуството да създаваш свобода“.

Advertisement

 „Озонови знамена“ са част от проект „Форми, изкуство в публична среда“, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма „Европа“ 2020 от фондация Мусиз, в партньорство с Австрийско посолство и Национален дворец на културата.

Continue Reading
Advertisement