Открийте ни и в

Култура

Онлайн поп-ъп за книги и независими издания

MIKA

публикувано

на

Онлайн поп-ъп за книги и независими издания 26

снимка: ПР

По случай Световния ден на книгата и авторското право (23 април) пространството за изкуство и коуъркинг КО-ОП и онлайн платформата Be Duende обединяват сили за съвместен дигитален поп-ъп за книги и други интересни независими публикации

От 00:01ч на 23 април до 23:59ч на 25 април в сайта на Be Duende ще ви очаква внимателно подбрана селекция от книги, списания, албуми, каталози, фотокниги, зинове и различни интересни издания от:

Никола Михов, Тихомир Стоянов, Яна Лозева, 
Мартин Атанасов
, Виктория Стайкова, 
Андреа Попйорданова
, Фелия Барух, Blood Becomes Water
, Eastern European Photography, Михаил Новаков, Sa6ettu & Dzhingibi, Никола Стоянов и Христо Калоянов, Mitch Brezounek, Музей на хумора и сатирата, Габрово и още.

Представяме ви и някои от изданията в селекцията, която ще ви очаква този уикенд:

ПОДАРЯВАМ ТИ ЛИКА СИ от Тихомир Стоянов

Книгата на Тихомир Стоянов “Подарявам ти лика си” ни връща към една забравена традиция – да си подаряваме снимки с кратки послания. Изданието включва 23 портрета, намерени на Битака, част от архива му с намерена фотография Immaginary Archive, който включва над 15 000 негативи, диапозитиви и фотографски копия. Портретите датират от 30-те до 90-те години на миналия век и проследяват не само промените в портретната фотография, но и в моралните ценности и социално-историческия контекст.

Книгата „Подарявам ти лика си“ е включена в селекцията за наградата The Unseen Dummy Award в Амстердам (2019), селектирана е за “photo- eye Favourite Books 2020” от Тома Сован и е показана в изложбата Skip Intro в галерия ART Stalker, Берлин (2018). Книгата е част от колекцията от фотокниги на Мартин Пар в музея Тейт в Лондон.

БАСЕЙН РАЙ от Яна Лозева

“Басейн Рай“ е визуален разказ за връщане към едно застинало пространство от детството, в което привидно нищо не се изменя. Книгата е и своеобразно продължение на първата фотографска книга на Яна –  „Дълго лято“.

„Басейн Рай“ е книга-дневник, посветена на малкия град, радостта от светлината, магията на порастването. Тя е и втората артистична книга Яна Лозева, която започва този проект преди 7 години като завръщане към нещо отдалечено. С времето погледът на чуждия и непознатия се променя, превръща се в приближен, внимателен и съзерцателен поглед към близкото, към обичайното, казва тя. Обяснява, че тези фрагменти от ежедневието са спокойни – някои от тях прихващат детайл от дейността и плавното движение на живота в малкия град, други изобразяват притихнали портрети.

ПЪРВА ЛИНИЯ от Андреа Попйорданова

Разходка по плажа на Слънчев бряг

В новата си книга “Първа линия” илюстраторът Андреа Попйорданова представя поредица от рисунки, които използват разходката като метод за опознаване на едно място чрез вглеждане в детайлите. Илюстрациите обхващат отсечката от северния до южния край на залива на Слънчев бряг, движейки се само по бреговата ивица, а изложбата и книгата играят ролята на въображаем туристически пътеводител.

Независимото издание съдържа колажи, рисунки, архивни материали на архитектурни елементи, както и ‘намерени’ текстове от сайтове на хотели в курорта.

РЕМОНТ НА ПОКРИВИ от Виктория Стайкова

РЕМОНТ НА ПОКРИВИ e независимо издание, посветено на софийските улици, изчезващи сгради и архитектурни форми. В него Виктория Стайкова съпоставя разпространението на множество рекламни плакати, предлагащи услугата “ремонт на покриви” и техния смисъл в контраст с пренебрегнатото културно наследство.

Всяка книжка идва в комплект от един цветен и два черно-бели плаката и пощенска картичка.

PALERMO.BOX.ME – Фелия Барух

“Какво свързва бокса и фотографията? Хората и техните истории за победи и загуби, удари под кръста, ужасни падания и житейски нокдаунове, от които не си си представял, че ще се възстановиш.”

Фелия Барух е родена в София, живяла е в Белгия, Мексико и Испания. Учила е архитектура и фотография в Мадрид. Куратор е на фестивал ФотоФабрика от създаването му и е основател на „Черната кутия на Фелия Барух“.

Фотокнигата Palermo. Box. Me. е резултат от арт резиденция на Фелия в Палермо, Сицилия през 2018 г. и 2019 г. Фотографиите на Фелия Барух разказват красиво и смело за пътя, срещата, раздялата, а “декорът” е един непознат град на един стар остров, който успява да ти свали гарда тогава, когато си го вдигнал най-високо. Това е история, в която всеки може да се припознае.

ЧУПИ РЕЖЕ ПОЛИВА от Никола Михов

В новата си фотокнига Никола Михов съчетава архивни снимки на Тодор Живков и цитати на Бойко Борисов, като намигване към актуалната политическа ситуация.

“ЧУПИ РЕЖЕ ПОЛИВА не е илюстрация на историята, разказана чрез дати и официални лица, а книга, която ни дава възможност за неочаквани комбинации, през спиралата на времето и през съвсем буквалната телена спирала на книжното си тяло. Затова времето и мястото представат да имат значение.

Тази фотокнига ни кара да се замислим за обществото ни – тогава, преди 89-та година на ХХ век и сега. Какви са приликите и какви са разликите? Как изглеждат народът, медиите и политиците и най-вече кой е субектът на действието, този който има правото да чупи, реже и полива безнаказано? Размисълът остава за нас.” – Ирина Недева

ТОДОР ЦОНЕВ – Художникът в сянка – Иво Милев

Тодор Цонев (1934–2004) е широкоспектърен творец: график, живописец, скулптор, карикатурист. Ученик на проф. Илия Бешков. През 1971 г. участва с първата си самостоятелна изложба със сатирични малки пластики в VII Национален фестивал на хумора и сатирата в Габрово. Оттогава датира тясната му връзка с града, впоследствие и с Дома на хумора и сатирата, на който дарява голяма част от творбите си.

Съпътстващият изложбата “Светът според Тодор Цонев“ каталог на цялостното творчество на Тодор Цонев. Богато илюстрованата биографична книга „Тодор Цонев. Художникът в сянка“ е базирана изцяло върху дневниците на художника и представя без цензура неговите размисли за изкуството, политиката и обществото.

Куратор и автор на текстовете на изложбата и каталога е Иво Милев.

КО-ОП & Be Duende

https://www.instagram.com/ko_op_sofia/

https://www.instagram.com/be.duende/

www.beduende.com

Събитието във Facebook следете тук.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Култура

„Пустош“ от Стина Джаксън – където има вражда, следва и убийство

MIKA

публикувано

на

от

„Пустош“ от Стина Джаксън – където има вражда, следва и убийство 27

Излезе „Пустош“ от шведската авторка Стина Джаксън, носител на наградата на Шведската академия на писателите криминалисти, връчена за бестселъровия ѝ роман „Сребърният път“.

По книжарниците излезе „Пустош“ от шведската авторка Стина Джаксън – нов роман след бестселъра „Сребърният път“. Наградена за най-добър роман от Шведската академия на писателите криминалисти през 2018 г., Стина Джаксън посвещава новата си книга на забравените тайни, опасните разкрития и силата на семейството.

Йодесмарк е отдалечено и забравено от бога малко градче в северна Швеция. От години жителите му постепенно го напускат и никога не се връщат. Но Лив Бьорнлунд е прекарала целия си живот там. Младата жена живее в порутена стара къща със сина си тийнейджър Симон и застаряващия си баща Видар.

Семейството няма близки или приятели, живее усамотено и тихо, a oколо тях витае някаква мистерия. Защо Лив никога не е напуснала умиращата ледена пустош? Защо работи нощни смени на малка бензиностанция, вместо да изгради нов живот другаде? Кой точно е бащата на Симон? Слуховете ги преследват на всяка крачка.

Говори се, че Видар е богат като крал. Под къщата е заровено цяло състояние, което Лив ще наследи, когато баща ѝ почине. Но Видар си е създал достатъчно врагове през годините, а митовете за баснословното му богатство правят семейството лесна мишена.

Горите шептят от тайнствени звуци, снегът удавя писъците, къщите крият човешката вина, а градчето никога не проговаря. А където има вражда, следва и убийство.

Трилърът „Пустош“ от бестселъровата авторка Стина Джаксън разказва за клаустрофобията на малкия град и неразрушимите връзки, които създаваме с места или хора. С безпогрешен усет за нарастващото напрежение „Пустош“ ни запраща в сърцето на мрака на скандинавския ноар.

Стина Джаксън е изключителна в обрисуването на суровата скандинавска природа – и тази навън, и тази вътре в хората. Нейните романи те отвеждат в наистина тъмни кътчета, откъдето не знаеш дали ще се завърнеш, или ще останеш завинаги там.“

Фредрик Бакман, автор на „Човек на име Уве“, „Бьорнстад“, „Тревожни хора“ и др.

Продължете понататък

Култура

Бягството към себе си в „Годината на бягствата” от носителя на Европейската награда за литература Санджив Сахота

MIKA

публикувано

на

от

Бягството към себе си в „Годината на бягствата” от носителя на Европейската награда за литература Санджив Сахота 28

Невероятно амбициозен и безкрайно човечен литературен епос се появи на българския книжен пазар благодарение на издателство ICU. „Годината на бягствата” носи на своя автор – британския писател с индийски корени Санджив Сахота – Европейската награда за литература 2017, става финалист за Man Booker през 2015 г. и е обявен за книга на годината от Washington Post и Boston Globe. Световноизвестният писател Салман Рушди пък казва за романа: „Можете само да се оставите – с наслада – на неговото въздействие.“. И действително – силни емоции и съпреживяване очакват всеки, който поеме на пътешествие заедно с четиримата главни герои.

„Годината на бягствата“ се разгръща в рамките на една разтърсваща година, в която пътищата на Автар, Рандип, Точи и Нариндер се пресичат и преплитат необратимо. И четиримата носят непосилно тежко бреме и търсят спасение. Спасението е винаги отвъд тяхната родина, тяхната каста, отвъд техните възможности, отвъд тях самите. Обречени да бягат от всичко това, те търсят своето място в света. Чувството за дълг и срам обаче ги държи в окови, от които не е така лесно да се освободиш.

„Красотата на нашето съвремие е, че не си прикован към едно-единствено място – възможно е да „принадлежиш“ на няколко различни места и към няколко различни групи едновременно. Те просто добавят нов аспект към личността ти“, казва Сахота в свое интервю.

Темата за принадлежността и търсенето на идентичност е ключова в романа. Той ни разкрива страданието, което емигрантският живот носи. Книги като тази не само ни правят по-добри хора, те ни предлагат да надзърнем в светове, които трудно бихме открили по друг начин. Авторът събира своите истории „от улицата” и макар творбата му да е художествена, тя носи автентичността на действително случили се съдби, някои от тях трагични.

Читателите неусетно ще преминат през една шеметна и динамична година и след последната страница няма да са същите. Защото именно това е силата на истински добрите истории.

Санджив Сахота е роден през 1981 година в Дарби, Великобритания. Потомък на имигранти от Индия, преселили се на Острова през 60-те. Следва математика в лондонския Импириъл Колидж, но точните науки не са неговият път. Първия си роман, „Среднощни деца“ от Салман Рушди, прочита осемнайсетгодишен и оттогава Рушди се превръща в негово вдъхновение – не само като читател, но и като писател.

Дебютният роман на Сахота „Наши са улиците“ (Ours Are The Streets) излиза през 2011 г. Observer го нарича „безспорно изключителен“, а Times определя книгата като „дълбоко морално произведение, интелигентно и въздействащо“. Вторият му роман „Годината на бягствата“ (2015) печели награда „Анкор“ за най-добър втори роман, Европейската награда за литература (2017) и попада в краткия списък за наградата „Ман Букър“. През 2013 г. Сахота влиза в списъка на двайсетимата най-добри млади писатели на сп. „Гранта“. През 2018 г. е избран за член на Кралското литературно дружество в рамките на инициативата „40 автори под 40 години“.
От 2019 г. Сахота преподава творческо писане в Дърамския университет.

Превод от английски: Надежда Розова
Редактор: Невена Дишлиева-Кръстева
Коректор: Мария Венедикова
Дизайн на корицата: Люба Халева
Оформление: Асен Илиев

Продължете понататък

Горещо