Connect with us

Събития

„Опаковай живота си“ с Чой Йонг Ок от Корея

Avatar

Публикувано

на

Choi Yong Ok Red Sign

Фондация Дома Арт ще представи южнокорейския скулптор Чой Йонг Ок и инсталациите му „Боддари“ на събитието Нощ на музеите и галериите в Пловдив по-късно тази седмица. Чой Йонг Ок е сред популярните в Азия и по света представители на течението „Природно изкуство“, в което всяко произведение е вдъхновено от и създадено за природата и специално пристига в България като гост на фондация Дома Арт.

Експозицията, съставена от „Боддари“ – скулптури-инсталации, които сами по себе си са предпоставка за пътуване и двете придружаващи видеа „Рибата“ и „Човекът“, които показват пътя на завръщане към природата, ще бъдат официално представени от автора пред публиката на 12-ти септември в Пловдив и ще останат до 17-ти септември за посетителите на града.

Изложбата от Корея може да се види на две места в програмата на Нощта на музеите и галериите – „Конюшните на царя“ и в градината на „Петното на Роршах“ от 12-ти до 17-ти септември.

Boddari, снимка: PR

Boddari, снимка: PR

Като една от значимите организации, работеща в посока създаване на сериозни отношения за културен обмен между Азия и България, Фондация Дома Арт бе поканена от организаторите на Нощ на музеите и галериите да курира южнокорейското участие на 10-тото юбилейно издание. През 2013 година фондацията проведе първия фестивал за съвременно изкуство от Южна Корея като посрещна у нас седемнайсет корейски автора и техните произведения – най-мащабният до този момент форум за културен обмен между двете страни. Сред гостите тогава беше и скулпторът Чой Йонг Ок, който заедно с още трима свои колеги изработи специално за София четири гигантски скулптури за десет дни, вдъховени от природното изкуство. Тези скулптури бяха подарени на фондация Дома Арт, а тя от своя страна ги дари на Министерство на културата и Столична Община, които разположиха забележителните скулптури в столични паркове като част от дългосрочен проект за облагородяване на градската среда и запознаване на публиката със съвременно изкуство от чужбина.

Скулптурата на Чой Йонг Ок от 2013 г. – „Червеният знак“, символизираща целостта на българския народ и история въпреки многото трудности, може и до днес да се види в парка в Студентски град срещу УНСС.

По-късно този месец, като втора част от първото издание на двустранния международен фестивал „Пулсът на Южна Корея“ от 2013 г. е представянето на 8 съвременни български автора на международния арт форум „Daejeon Art Show“ в град Деджон, Южна Корея. Това е първият проект за обмен на изкуство от България в Азия от този мащаб, отговарящ на сериозния интерес на Азия към българското съвременно изкуство. Проектът е израз на мисията на фондация Дома Арт да създава предпоставки за популяризирането на българско съвременно изкуство навън. Авторите, които ще представят свои произведения там са Борис Праматаров, Калия Калъчева, Вито Валентинов, Милен Радев, Калоян Илиев-Кокимото, Петко Дурмана, Петя Савова и Ясен Згуровски, обединени от темата „Ориент експрес“.

Advertisement