Открийте ни и в

Кино

Опасна земя – опасно близо по Viasat Nature

Avatar

публикувано

на

Опасна земя – опасно близо по Viasat Nature 141

снимка: ПР

В последните години с развитието на камерите, дроновете и технологиите за заснемане като цяло имаме богатство от кадри, улавящи невероятни природни явления отблизо и със зашеметяващи детайли.

Документалната трилогия „Опасна Земя“, която дебютира по Viasat Nature на 15 май в 22:00 часа, черпи от тази невероятната банка кадри, за да покаже във всеки епизод по впечатляващ начин различен природен феномен – Северното сияние, вулкани, лавини, айсберги, урагани и мълнии. Ето и още:

Защо не успяхме да предвидим изригването на Отаке през 2014-та? 

На 27 септември 2014 г. връх Отаке, вторият най-голям вулкан в Япония – изригна неочаквано, като причини смъртта на над 50 човека. Върхът е под наблюдение още от 1980-те, но учените не можаха да предскажат изригването. Защо?

Запис от мобилен телефон недалеч от мястото показва, че изхвърленият смъртоносен прах е подозрително бял, което значи, че не магма, а пара се е надигнала от надрата на планината.

Това е много рядък феномен, при който водата – при допира си с магмата – се превръща в пара така мигновено, че предизвиква експлозия. Процесът се случва толкова бързо, че на практика е непредвидим. За съжаление, веднага след парата, също толкова бързо се разпростира задушлив газ, който засяга бягащите от бедствието.

Как може снежинка да се превърне в лавина?

Всеки ден някъде по света някой умира в следствие на лавина. А какво всъщност предизвиква лавините? Има, разбира се, относително просто обяснение, свързано с обема, масата и ускорението, но скорошни записи от камери дават още повече яснота.

Запис от камерата върху каската на един за щастие оцелял скиор показва как в момента, в който лавината го затрупва, частичките сняг буквално се блъскат, което създава триене с висока скорост.

При този процес се отделя топлина, която предизвиква топене, което създава тънък слой вода, невидим за невъоръжено око, който слой не само увеличава тежестта им, но и повишава прилепването между им, което на свой ред предизвиква снеговалеж, сравним с изсипването на бетон.

Точно в кой момент една буря се превръща в торнадо?

Има голяма вероятност при торнадо да се образуват т.нар. „суперклетки“. Това са гигантски буреносни облаци, които могат да достигнат до 6 мили височина в небето.

Високоскоростният вятър в посока нагоре създава всмукване и ефект на завихряне обратно надолу поради разликите в налягането вътре и извън облака. Ако разликата е постоянно висока, вихрушката излиза от облака, създавайки тунел, а ако този тунел достигне земята, се образува торнадо.

В „Опасна Земя“ ще видите записа, направен през юли 2015-та в Аризона, на който е запечатан т.нар. „микро-взрив“ – повей на вятъра с над 100 мили в час, който е последната фаза при образуването на торнадо. Случва се за едно мигване на окото.

Модерните методи на заснемане ни позволяват да запишем тези феномени (по случайност или планирано), за да получим отговори като анализираме записите после.

Документалната трилогия „Опасна Земя“ е по Viasat Nature в 22:00 часа на 15 май с предпремиерно излъчване в три поредни дни от 14:10 часа на 12, 13 и 14 май.

Реклама