Connect with us

Музика

Операта “Алчина” за първи път на българска сцена

Avatar

Публикувано

на

roh 1

За първи път българската публика ще има възможността да се наслади на операта “Алчина” от Георг Фридрих Хендел, която се изпълнява в три действия. Уникалният за България спектакъл ще се проведе на 5-ти декември от 18:30 в концертната зала на Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”. Представлението, с диригент Нийлс Мус и режисьор Хелена Щурм, e под съпровода на Студентски струнен оркестър и Смесен камерен хор “Проф. Георги Димитров” на НМА.

Проектът е изцяло подготвен от студенти и е плод на официално международно сътрудничество между България и Австрия. За успешното представяне на продукцията са обединили своите знания и талант студенти на Национална музикална академия “Панчо Владигеров” и Университетът за музика и изкуство гр. Виена.

След премиерата на българската сцена, операта “Алчина” ще бъде  представена още веднъж на родна земя. Това ще се случи по време на 50-то издание на Фестивала на оперно и балетно изкуство (ФОБИ) в град Стара Загора. Представлението ще бъде от 19 часа в “Зала Опера” на Държавна опера Стара Загора.

Операта “Алчина”, която е създадена по епичната поема “Бесният Орландо”, е последният голям успех на Хендел. Нейната премиера е през 1735г. в Ковънт Гардън. Въпреки изключителния й успех – 18 представления през сезона, впечатляваща цифра за онези години,  и още 5 през следващия – „Алчина“ потъва в забрава за почти два века. Днес тя е една от най-известните опери, жънеща успех навсякъде по света.

Continue Reading
Advertisement