Connect with us

Кино

„Операция „Тежка вода“ – една от най-вълнуващите истории от Втората световна война – с премиера по Bulgaria ON AIR

Avatar

Публикувано

на

Минисериалът „Операция „Тежка вода“ за една от най-вълнуващите истории от Втората световна война с премиера по Bulgaria ON AIR

Bulgaria ON AIR пуска в ефир минисериала „Операция „Тежка вода“ (The Heavy Water War) от 27 септември всеки делник в 20,30 часа. Националната телевизия ще излъчи продукцията за една от най-вълнуващите истории от Втората световна война. Продукцията на Пер-Олав Сьоренсен разказва за германския проект на ядрено оръжие и тежкия воден саботаж в Норвегия, погледнат от четирите страни – германската, тази на съюзническите сили, на саботьорите и страната на компанията.

Действието в „Операция „Тежка вода“ започва в Стокхолм през 1933 г., когато немският учен Вернер Хайзенберг е удостоен с Нобелова награда за физика. Един от най-драматичните моменти в поредицата е мисията за взривяването на  тежката водна фабрика в норвежките планини през 1943 г.  Английски, норвежки и немски актьори представят реални герои, чиито дилеми и предизвикателства в епичната история ще определят бъдещето на демокрацията.

Телевизионният минисериал е норвежка, датска и британска копродукция, а епизодите са заснети в Норвегия и Чехия.

Леиф Тронщанд (Еспен Клоуман Хойнер)

Норвежки учен и професор. Тронщанд е един от отговорните за играждането на химическия завод „Норск Хидро“, в централата „Веморк“, намираща се в град Рюкан, Норвегия. С присъединяването си към силите на Алианса в Англия, неговата роля е да предотврати успеха на плановете на нацистите. Най-важното за него е животите на работниците и жителите да бъдат запазени.

Вернер Хайзенберг (Кристоф Бах)
Програмата на нацистките изследвания е показана през очите на Вернер Хайзенберг – немски учен, който през 1933 г. печели Нобелова награда за физика за неговия принос в квантовата механика. Хайзенберг посвещава живота си на науката като абдикира от социалния и семейния си живот. През 1939 г. той започва да работи за германското правителство, като провежда изследвания за развитието на ядрената енергетика.

Джули Смит (Анна Фриел)
Един от измислените герои е Джули Смит, която е отговорна за британските специални операции. Тук трябва да се подчертае историческата грешка, защото в реалния живот ролята е била на шотландския полковник Джон Скинър Уилсън.

Advertisement

Бьорн Хенриксен (Денис Сторхой)
Директорът на „Норск Хидро“ Бьорн Хенриксен управлява съоръженията в гр. Рюкан. Докато Норвегия остава неутрална по времето на Втората световна война, Франция успява да сключи споразумение с компанията за придобиване на целия състав на тежка вода. Но нахлуването на германците в Норвегия променя плановете и „Норск Хидро“ започва да откликва на нацистките интереси. За Хенриксен войната е нещо временно и е важно да се запазят непокътнати работните места и бизнеса на компанията.

Continue Reading
Advertisement