Открийте ни и в

Lifestyle

Осем дизайнери и студиа събраха София за вкъщи

MIKA

публикувано

на

Осем дизайнери и студиа събраха София за вкъщи 26

tochka & tochka, снимка: PR

Чанта/дъждобран с изрисувана българска шевица, игра танграм: Монумент 1300 години България, гид с „жокери“ за нетипично туристическо изживяване, колие с кирилицата, гарафа за вода, ваза във формата на Витоша, кукла лъвче, и печат със софийски народни шевици. Това е новата линия на българските сувенири за София – София за вкъщи, която ще бъде представена в изложба на 1 декември от 18.30 часа в Музея за история на София (Централна минерална баня). Сувенирите са създадени от oсем български дизайнери. Идея и реализация на  Студио Комплект, колектив за консултантска и кураторска дейност в сферата на творческите индустрии.

Изложбата с прототипи на 8 български автори, работещи в различни сфери на дизайна, бе представена за първи път в рамките на програмата на престижния чешки фестивал за дизайн и мода Designblok (27 до 31 октомври).

“София за вкъщи цели да промени възприятието за идентичност на българските сувенири и да разширява представата за тях чрез нови дизайн обекти”, казват от студио Комплект. “Прототипите за сувенири направени специално за инициативата изразяват уникалния поглед и експерименталния подход на новото поколение български дизайнери към темата”. Сувенирите имат висока художествена стойност, но заедно с това са функционални и имат потенциала в следващата фаза на проекта на Студио Комплект да бъдат развити като собствен бранд и произвеждани в големи тиражи и успешно разпространявани на ключови места в София и онлайн.

От 1 до 11 декември изложбата гостува в Музея за история на София и може да бъде видяна всеки ден от 10.00 до 18.00 часа, без понеделник. Освен това, Студио Комплект използват повода за лекции и дискусии с отворен достъп на тема идентичност, с българско и чуждестранно участие. В програмата са лекциите на  Нина Трипел и Свен Хаусхер от Cee Cee (3 декември, събота, 19.00 часа), които правят най-четената берлинска он-лайн медия за градска култура, както и лекцията на Павел Меховски и Павел Еделман (8 декември от 19.00 часа) от полската гейминг компания 11BitStudios, която през 2016 г. бе отличена с наградите Best Meaningful Play и Apple Design Award.

Проектът “София за вкъщи” се осъществява с финансовата подкрепа на Столична програма “Култура” 2016.

Студио Комплект

Студио Комплект (Бояна Гяурова и Адриана Андреева) e колектив за консултантска и кураторска дейност в сферата на творческите индустрии. Комплект подпомага развитието на българската визуална култура и се стреми да засили сътрудничеството между креативния сектор, бизнеса, културните институции и публиката. Работата на студиото е да разказва, продуцира и показва съвременните тенденции в дизайна и архитектурата чрез публикации, изложби и авторско съдържание, онлайн и на живо. Експертизата му включва изработването на концепция, подбор на артисти, надзор при реализирането на проект и неговото представяне.

Програма

1 декември, четвъртък

18:30 Откриване.

3 декември, събота / Тема: Идентичност на града

17:00 Среща между представители на Столична община, международни културни институти и бизнеса: Имиджът на София

19:00 Лекция CeeCee, Германия

8 декември, четвъртък  / Тема: Идентичност в гейм дизайна

18:30 Лекция Bon Art Studio, България

19:00 Лекция 11 bit studios, Полша

10 декември, събота / Тема: Идентичност в действие и финисаж

11:00 Работилница с Музейко – децата и техните образи за София

16:00 3D принтирането в дизайна на нови сувенири с B2N

18:00 Как се изгражда силен имидж? Примери от различни сфери: Музейко, SoSofia, Stinky Socks, Time Heroes, Артелие

Участници в София за вкъщи:

Ham & Eggs

Александър Гергинов се занимава с моден дизайн и изкуство. От няколко години преподава рисуване и модна илюстрация в Професионалната гимназия за облекло и в Националната художествена академия. Преди 7 години заедно със своя приятелка създават модния лейбъл Ham & Eggs. Дизайнът му носи силен авторски почерк, съчетавайки  различни влияния. Неговите дрехи са едновременно кичозни, функционални и удобни. В тях се долавя привкусът на българския фолклор.

Чанта / Дъждобран

За София за вкъщи Александър Гергинов създава многофункционален сувенир, който може да влезе във всекидневна употреба като чанта или пък като дъждобран. Той предлага модерна интерпретация на една все пак традиционна форма, като я направи отново атрактивна и лесна за употреба от младите хора. Той заимства символиката в дизайна си от мотивите и колорита на българската шевица, а като акцент в аксесоара се откроява една от най-разпространените геометрични форми – ромбът. Кройката копира характерната българска мъжка риза. Така се ражда една удобна за носене и приятна за окото дреха и аксесоар.

Smart Fab Lab

Те са първата в България лаборатория за дигитално производство, с членове Нона Цекова, Радосвета Кирова, Делчо Делчев и Мартин Ангелов. Усилията на екипа от архитекти и дизайнери, които обичат да работят с често неглижирани теми, са съсредоточени както върху естетическите функции на дизайна, така и върху неговите социални аспекти. Те се въодушевяват от задачи, чието решаване би могло да промени  жизнената среда на хората. За тях сувенирите са важна част от туристическата индустрия и от идентичността на града. Освен това малкият им мащаб дава отлична възможност за експерименти.

Игра танграм: Монумент 1300 години България

Монументът е посветен на 1300-годишнината от създаването на българската държава и е построен през 1981г. в София, в парка пред Националния дворец на културата. Чрез геометрична абстракция се интерпретират познати и традиционни идеи, вдъхновени от спиралата – символ на вечността. Изоставен и неподдържан, днес монументът тъне в разруха. Сувенирът преплита популярната древна игра с изображението на един добре познат, но спорен, и затова заплашен от изчезване обект от културния пейзаж на столицата.

Four Plus

Four Plus е софийско студио за дизайн, което успешно се налага като водещо в сферата брандинг и моушън графикс. Творчески директор е Ивайло Недков, един от основателите на студиото през 2009 г., който се занимава с изграждането на визуална идентичност на различни продукти и компании. Вниманието към дизайна, който решава проблеми по интелигентен начин, придава специфичен облик, функционалност и устойчивост в творчеството им. Високият стил на FourPlus бе забелязан от издателство Victionary, което селектира техен проект за книгата PRINT MATTERS The Cutting Edge of Print.

Take Away – Give Away Sofia – The Postcard Guide

Това е гид с „жокери“ за нетипично туристическо изживяване. Представени под формата на пощенски картички, илюстрирани от съвременни български дизайнери, картите са събрани в книжка-пощенски плик. Различните поводи да посетиш София са нарисувани от артисти, които живеят и работят в града и имат лично отношение към неговия социално-културен живот: ключови локации от градския пейзаж (Ицо Птицо), заведения (Borislavawillmadeit), екстремни спортове (Калоян Тошев) и кирилица (Цветислава Колева).

Димитър Делчев

Той е един от най-уважаваните български бижутери, работещи днес. Димитър Делчев е професор по метал в Националната художествена академия в София, учител на някои от най-изявените млади бижутери. Прави бижута от 14-годишен и е способен да създаде накит от всичко. Той самият е завършил Художествената академия в Будапеща през 1975 г. със специалност стъкло и бетон. Оттогава проф. Делчев се занимава с приложни изкуства и пътува много по света, за да представя работите си.

София, Любов

За София за вкъщи той създава мултифункционален обект, вдъхновен от кирилицата: разноцветни пластмасови кубчета, на всяка страна от които е изписана буква от българската азбука. Всеки куб може да бъде носен като колие, но и използван самостоятелно или поотделно като малка пластика. Поставени заедно кубовете изписват от едната страна „София“, а от другата „любов“. Дизайнерът е убеден в ролята на сувенира като носител на положителни емоции. Притежателят му трябва да се връща към него с радост.

Odd Matter

Елс Волдхек (Холандия) и Георги Манасиев (България), колективно Odd Matter Studio (Амстердам), разработват концептуален продуктов дизайн. Названието обобщава онова, което ги вълнува и привлича: ODD за всичко, което е странно, неочаквано, незабелязано, и MATTER за материя, физическо и тактилно. Така подхождат и към своите проекти – проучват съществуващи процеси и понятия открито и дори наивистично с цел да постигнат нов тип обекти, със свой собствен контекст и специфика за мястото, за което са предназначени.

Гарафа за вода

Гарафата за вода съчетава в себе си два силни символа: топлите минерални извори на София, единствената европейска столица с подобно природно богатство, и типичните керамични съдове с троянски мотиви, с които обикновено се сблъсква всеки турист у нас. Odd Matter се вдъхновяват от народни приказки и притчи за вода, свързани със здраве, дълголетие и плодородие, които съпоставят със съвременната градска култура. Завършват процеса със стилизиране на троянската керамика – най-известната и характерна занаятчийска техника у нас.

tochka & tochka

Рада Дичева e художник и дизайнер, съосновател заедно с Калин Вълчев на tochka & tochka. В софийската дизайн среда ателието им е референция за авторски обекти от порцелан и керамични материали. Студиото проектира и изработва предмети за масата, осветителни тела, огледала, съдове и бижута в малки серии с висока художествена стойност и елегантна стилистика. Марката е еталон за прецизна изработка и минималистични форми с чист силует и ясна идея.

Обичам Витоша

Планината Витоша е природният символ на София, а за tochka & tochka – най-очарователната и жизнено важна географска даденост на града. Вазата от порцелан е предмет, който свързва човека с красотата на растенията и внася част от природата в интериора. Това са двата основни мотива, от които се ръководи Рада Дичева в работата си за създаването на сувенир за столицата. Силуетът на Витоша е много разнообразен, а географската карта е ориентир за релефа на планината. Векторните графики са базата за създаване на 3D модел, от който възниква и прототипът на вазата.

A Forest Story

Графичният дизайнер Виктория Нешева е движещата сила зад марката A Forest Story. Нейните симпатични илюстрации в жизнеутвърждаващи цветове се въплъщават в герои от плат и хартия. Тя за кратко наложи своите играчки, възглавници и  плакати като атрактивни и любими подаръци. Виктория използва най-вече плат, ножици и добър печат за създаването на своите текстилни продукти, които внасят уют и настроение в интериора.

Софи – едно лъвче в София

Софи е новият забавен и радостен герой, който ви помага да опознаете София през намирането на алтернативни маршрути, в които се търси образът на лъва. Лъвът е характерен символ за много емблематични сгради и скулптури и е в центъра на герба на столицата. Софи е изработена от плат и облечена в дрешка със стилизирани български фолклорни елементи. Кукличката върви в комплект с карта, на която са отбелязани места със символния лъв, като същевременно стимулира всеки да я допълва със своите любопитни открития и спомени, свързани със София.

Шевица

Гергана Станкова е графичен дизайнер по образование. След дългогодишен стаж в рекламния бранш, тя се насочва към текстилния дизайн и създава брандa Шевица. За нея темата за осъвременяването на българските народни шевици е неизчерпаема и изключително благодатна за работа. Убедена е, че българските мотиви заслужават популярността на разпространените по цял свят принтове с африкански, южноамерикански и азиатски фигури.

Блокчета за печат – инструмент за сувенир

Със седемте дървени блокчета за печат всеки може сам да си направи плакат или тениска, панталон или покривка. Мотивите върху блокчета са инспирирани от типични софийски народни шевици и конкретно от колан на народна носия. Дизайнерката се фокусира върху мотивите, които според нея са изключително графични и съвременни. Всеки потребител на блокчетата пречупва мотивите през собствените си представи за ритъм и цвят. А всеки принт, разбира се, е уникален.

Концепция и реализация: Студио Комплект

Иложбен дизайн: Васил Илиев

Фотография обекти: Мисирков / Богданов

С финансовата подкрепа на Столична програма “Култура”

Партньори: Музейко; Чешки център; Полски културен институт; Гьоте институт; Bulgaria Air; Музея за история на София; Български културен институт в Прага; B2N, Kaпитал, Absolut, Trastena

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама https://www.facebook.com/events/448503252871986

Lifestyle

Канал Da Vinci отбелязва Световния ден на творчеството и новаторството на 21 април!

MIKA

публикувано

на

от

Канал Da Vinci отбелязва Световния ден на творчеството и новаторството на 21 април! 27

Канал Da Vinci  отбелязва Световния ден на творчеството и новаторството на 21 април от 17.35 до 21.00 ч. със специално подбрани предавания, които съживяват любовта към творчеството и радостта от създаването на неща и вдъхновяват децата да стимулират творческата си същност и да разберат как се променя нашият свят.

Импровизирайте с материалите, които имате вкъщи, и създайте творения с пластилин или глина и с прости предмети от бита в „Прекрасни творения“! Ще бъдете запленени от тези страхотни идеи за правене на неща – всеки епизод показва как да сътворите нещо ново. Направете телевизор от картон, за да гледате свои собствени филми от хартия. От картон можете да направите и клюн, който кълве. Ще ви покажем и как да превърнете гъбата в лодка, която наистина да плава, или пък да си направите свое собствено въображаемо насекомо от кутия за яйца… Всички тези нови неща оживяват в шоуто “Прекрасни творения”! Не е важно нещата да са направени перфектно, а да се прояви креативност и желание!

В „Пълен боклук“ проектирайте пинята-паяк, сглобена от вещи за изхвърляне, или пък си направете щура дегизировка! Можете да видите и как се свири с кутии от консерва, да си направите химикалка от морков или пък щури дрехи от стари найлонови торбички.

Създайте най-яките играчки на света, вдъхновени от страхотна научна концепция в „Изследователи: Направи си сам наука“! Стив Спанглър показва как с помощта на науката можете да си направите сами невероятни играчки – например мистериозна кутийка, която се движи сама, или пък няколко чудновати балона. Ще видите и как да направите изстрелвач на топки за понг-понг или да превърнете бутилки със сода в ракети и какво ли още не. Водещият смесва образованието и хумора в това забавно научно шоу. Използвайки ежедневни предмети, той представя експерименти, които могат да се повторят от зрителите у дома, като обяснява как тези експерименти са свързани с иновациите от реалния свят.

Изобретенията на бъдещето можете да откриете с предаванията „Знаете ли, че…“  и „Знаеш ли как?“! Ще използвате микроскопска камера, за да разберете как работят спирачките на автомобила, и ще посетите фабрика, за да видите как роботите работят заедно с хората, за да сглобяват автомобили. Ще видите как нови разработки при дроновете, домакински роботи и 3Д принтери ще променят живота ни коренно. Новите технологии променят бързо всички дейности в нашия свят – от спорта до строителството и домакинската работа…

Гледайте Da Vinci на 21 април от 17.35 ч. за чудесни идеи как да се приобщите към Световния ден  на  творчеството и новаторството!

17:35    „Прекрасни творения“ – „Картонен телевизор“

17:40     „Прекрасни творения“ – „Клюн, който кълве“

17:45     „Прекрасни творения“ – „Лодка от гъба“

17:50     „Прекрасни творения“ – „Буболече от кутия за яйца“

17:55     „Прекрасни творения“ – „Щура конична глава“

18:00     „Пълен боклук“ – „Морковена химикалка и Марсел Дюшан“

18:30     „Пълен боклук“ – „Щура дегизировка и Крис Офили“

19:00     „Изследователи: Направи си сам наука“ – „Направи си сам играчки“

19:30     „Знаете ли, че…“ – „Автомобилни спирачки и Фабрика за автомобили“

19:45     „Знаете ли, че…“  –  „Течен сапун и Прахосмукачка“

20:00     „Знаеш ли как?“ – „Уреди променят ежедневието“

20:30     „Знаеш ли как?“ –  „Революционни иновации за ежедневието“

Продължете понататък

Lifestyle

Най-добрите балкански вина, отличени на Балканския винен конкурс 2020, в специален каталог

MIKA

публикувано

на

от

Най-добрите балкански вина, отличени на Балканския винен конкурс 2020, в специален каталог 28

Два месеца преди провеждането на десетия юбилеен Балкански международен винен конкурс каталогът на наградените вина от предходната година бе публикуван. На неговите 158 страници място намериха най-добрите от състезаващите се над 800 вина от 240 изби. Припомняме ви, че за най-доброто вино на Балканите през 2020 г. бе отличено Trijumf Selection на сръбската изба Vinarija Aleksandrović. Трофеят за “Най-добра изба на Балканите” бе присъден пък на турската Suvla winery.

До 21 май е отворена регистрацията за тазгодишното издание на престижния винен форум. Конкурсната част на The Balkans International Wine Competition & Festival (BIWCF) ще се проведе от 2 до 4 юни в северномакедонската столица Скопие. Две седмици по-късно – от 17 до 19 юни – жители и гости на столицата ще имат възможността да дегустират наградените и още много от най-добрите вина на Балканите в откритата зона пред НДК.

Каталогът с наградените вина се разпространява до 15 000 вносители, търговци, дистрибутори и медии от 25 страни. Можете да го намерите и в обновения сайт на BIWCF – тук, наред с информация за предишните издания на конкурса и фестивала.

“Традицията, която създадохме с издаването на дигиталния ни каталог, е един от многото маркетингови инструменти, с които популяризираме балканските вина.
Това е един от начините вината, спечелили медали, да достигнат до огромен брой винени професионалисти. Работим и за публикуването им в някои от най-известните световни медии.

Интересът към 10-тото юбилейно издание е огромен. Очакваме да направим отлично събитие благодарение на нашите домакини от Северна Македония, където ще обявим и следващата страна домакин”, споделя Галина Нифору, директор на BIWCF.

Регистрацията за участие в Балканския международен винен конкурс и фестивал продължава до 21 май 2021. Повече информация и указания може да намерите на www.balkanswine.eu.

Балканският международен винен конкурс и фестивал 2020 се осъществява с подкрепата на Столична община, Българска търговско-промишлена палата, Wines of Macedonia както и с медийното партньорство на All Wine Stories, Vino & Fino magazine, Sofiaadventures, Visitskopje, Vinopedia, Winepeople.ro, In your pocket, ivanasimjanovska.com, Moto Pfohe Rent a Car, Exporter.bg, Apollowine.com, Hit-bg.com, WineBG.info, списание Твоят бизнес, b2bmedia.bg, InFoodVeritas.com, ExpoWorld.bg, Agro TV, Стандарт, Trio.bg, White Water, АИДБ, Аз чета, Jasmin.bg, bgtourism.bg, SlowTours.bg, Agronovinite.com, Winetours.bg, Wineo.bg, Bulgaria Wine Тours, Bulgaria Wine Тours, Fresh Cuts of Life, WineTourMaker.com, Exotic Wine Travel.

 

Продължете понататък
Български софтуер, ползван от ООН и най-големите компании в света, вече и с платформа за виртуални събития 29
Tехнологиипреди 4 часа

Български софтуер, ползван от ООН и най-големите компании в света, вече и с платформа за виртуални събития

Канал Da Vinci отбелязва Световния ден на творчеството и новаторството на 21 април! 30
Lifestyleпреди 4 часа

Канал Da Vinci отбелязва Световния ден на творчеството и новаторството на 21 април!

Ексклузивно предложение от Vivacom - PlayStation®5 на специална цена с пакет EON PREMIUM 31
Tехнологиипреди 4 часа

Ексклузивно предложение от Vivacom – PlayStation®5 на специална цена с пакет EON PREMIUM

Най-добрите балкански вина, отличени на Балканския винен конкурс 2020, в специален каталог 32
Lifestyleпреди 4 часа

Най-добрите балкански вина, отличени на Балканския винен конкурс 2020, в специален каталог

Casual стил за разходка сред природата 33
Lifestyleпреди 4 часа

Casual стил за разходка сред природата

Nathan Dawe с нов сингъл ‘Way Too Long’ с Anne-Marie & MoStack 34
Музикапреди един ден

Nathan Dawe с нов сингъл ‘Way Too Long’ с Anne-Marie & MoStack

„Кратка история на Русия“ от Марк Галеоти – колко знаем наистина за Русия? 35
Културапреди един ден

„Кратка история на Русия“ от Марк Галеоти – колко знаем наистина за Русия?

XPG с три награди Red Dot 2021 36
Tехнологиипреди един ден

XPG с три награди Red Dot 2021

Hanna-Barbera Studios Europe става част от групата от първокласни анимационни студия на WarnerMedia 37
Lifestyleпреди един ден

Hanna-Barbera Studios Europe става част от групата от първокласни анимационни студия на WarnerMedia

Samsung България стартира продажбите на новия The Fram 38
Tехнологиипреди един ден

Samsung България стартира продажбите на новия The Fram

Излезе „Лес тъмен“ от Никол Краус, определен от критиката като блестящо постижение 39
Културапреди 1 седмица

Излезе „Лес тъмен“ от Никол Краус, определен от критиката като блестящо постижение

Нова книга изд. ЕРА - "Сапфиреният залив" от Холи Мартин 40
Културапреди 1 седмица

Нова книга изд. ЕРА – “Сапфиреният залив” от Холи Мартин

Скандал, който свали правителство 41
Кинопреди 1 седмица

Скандал, който свали правителство

БГ родители създадоха рецепти за балансирано хранене за своите деца в инициативата на Нестле България 42
Lifestyleпреди 1 седмица

БГ родители създадоха рецепти за балансирано хранене за своите деца в инициативата на Нестле България

Популярни актьори се предизвикват със спортни постижения в подкрепа на българското образование 43
Lifestyleпреди 1 седмица

Популярни актьори се предизвикват със спортни постижения в подкрепа на българското образование

„Тити рисува букви“, втора част на първата книга-помагало за деца с дислексия 44
Културапреди 1 седмица

„Тити рисува букви“, втора част на първата книга-помагало за деца с дислексия

„Процесът срещу Кристин Кийлър“ по Epic Drama 45
Кинопреди 4 седмици

„Процесът срещу Кристин Кийлър“ по Epic Drama

"Круела" с нов зрелищен трейлър 46
Кинопреди 1 седмица

“Круела” с нов зрелищен трейлър

Пролетните пътешествия на тримата герои от куклен музикален спектакъл „Роден под щастлива звезда“ 47
Събитияпреди 1 седмица

Пролетните пътешествия на тримата герои от куклен музикален спектакъл „Роден под щастлива звезда“

Христо Стоичков в „Неделни нюанси“ по БНТ 2 48
Културапреди 1 седмица

Христо Стоичков в „Неделни нюанси“ по БНТ 2

Горещо