Connect with us

Култура

Осмото издание на АЛЕГРА посреща световния музикален елит в зала България

Avatar

Публикувано

на

Laszlo Fenyo 1SMarco Borggreve

Ласло Феньо, снимка: ПР

На пресконференция в Гранд хотел София няколко дни преди официалния старт на събитието, създателят и артистичен директор на фестивала – Петър Найденов, административният му директор Мария Найденова – Абрашева и представителят на Столична община, един от официалните партньори на събитието – Биляна Генова, директро на дирекция „Култура“  представиха музикалният форум, който вече има категорично място на европейската фестивална карта.

След седем забележителни издания на музикалната сцена в Русе, където през 2014 г. се ражда идеята Алегра, eдноименната фондация взема стратегическото решение да се потърси нови хоризонти за развитието на фестивала, премествайки го в столицата.

Като основател и художествен ръководител на фестивал и академия Алегра Петър Найденов е категоричен, че фестивалът и академията са мисия. „Винаги нивото на това, което предлагаме е било водещо при взимането на решения. Да ви призная, много от нещата стават неочаквано, непланувано. Ухажвам с месеци определен музикант, за да го спечеля за фестивала, или работя върху проект, който намирам за смислен, но той някак си не се получава, сякаш насила се опитвам да нагодя нещо. И изведнъж се появява друг музикант, друг проект, който е още по-атрактивен. Другото, което е важно за мен е, че  не желая да копирам проекти, които са изградили традиция в България или са на път да го направят и не се притеснявам от конкуренцията. Тя е двигател и мотивация за креативност!“

Името на фестивала предполага неговата универсалност и устойчивост. В един от кантоните на Швейцария, където живее и работи българския създателят му –  Петър Найденов, Алегра е местния израз за здравей, изпълнено с приятни емоции, щедрост и обещание за хубав старт.

Advertisement

Талант, устойчивост и възможност са трите кодови думи, които бележат изминалите издания на фестивал и академия Алегра и продължават маратона в разнообразната програма на фестивала от 15 до 23 юли, в зала „България“.  

Фестивал и академия Алегра се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” и финансовата подкрепа на Столична община – Столична програма “Култура”, Фондация “Америка за България”, Институт Лист – Унгарски културен институт и в партньорство със Софийска филхармония и Национално музикално училище “Любомир Пипков”.

Continue Reading
Advertisement