Connect with us

Lifestyle

„Отвъд нас“: Календарът на Lavazza 2024

Avatar

Публикувано

на

COVER1 CAL LAVAZZA 2024 CREDITS CMYK Aart Verrips FM01

Трима млади фотографи и трима посланици, сред които носителят на Нобелова награда Денис Муквеге, описват една невиждана Африка:
земя, пълна с енергия, експерименти и стремеж, вдъхновени от нейната необикновена култура и разнообразните местни общности

Трима артисти в диалог за стойността на сътрудничеството между хора, организации и идеи. Календарът Lavazza 2024 е съвместен проект на африканските фотографи Тандиве Муриу (Кения), Даниел Обаси (Нигерия) и Аарт Верипс (Южна Африка), под творческото ръководство на агенция Армандо Теста. Календар, който описва и популяризира концепцията за партньорство във всеки смисъл, като се започне от способността да бъдеш непредубеден към другите – препратка към календара на Lavazza 2023 Да! Отворени сме – и надграждайки към красотата на сътрудничеството, обмена на идеи и обединяване на сили на основата на взаимно уважение, за да създадем нещо много по-голямо: Отвъд нас.

Физическото и въображаемо пространство, заето от арт проекта, е Африка, мястото на произход на кафето на зърна – в региона Кафа (в Етиопия) – и дом на няколко от проектите за устойчиво развитие, организирани от Фондация „Джузепе и Перикъл Лаваца“ с нестопанска цел – създадена през 2004 г. и сега активна с 33 проекта на три континента, Африка също така е и земя на хармония, изпълнена с енергия, експерименти и стремеж, вдъхновени от изключителната културна жизненост и разнообразните местни общности.

„През годините се научихме да работим заедно и да споделяме цели, усилия и постижения. Съзнавайки, че сами вървим бързо, но заедно отиваме по-далеч. Чрез енергията на Африка, люлката на кафето, искаме да затвърдим истинските ценности на Фондация Lavazza и да отпразнуваме това преплитане на ръце, таланти, истории и преживявания. Множеството гласове пеят в унисон. Защото в семейството, както и в компанията, знаем, че всеки има значение, но по-важното е, че сме се научили винаги да разчитаме един на друг”, обяснява Франческа Лаваца, член на борда на директорите на Lavazza Group, във въведението към Календара. 

В „Отвъд нас“ фотографията е свободна да се изразява по нови начини, освободена от стереотипи и конвенционална визуална мъдрост, давайки глас на оригинални интерпретации, които извират от разнообразието на историите на артистите и ни напомнят, че Африка не е екзотика, а израз на културно богатство и разнообразие. Това може да се открие в поредицата „Camo“ на Тандиве Муриу, където главните герои се открояват, но и се сливат с фона и ярките шарки на традиционните тъкани, видимо е и в мекия, сюрреалистичен свят на Даниел Обаси, който ни подтиква да разсъждаваме върху концепциите за активизъм, политика и човешки отношения, както и в ясната, опростена естетика на Аарт Верипс, който винаги търси нестандартни лица и нови идеи за красота.

Advertisement

LAVAZZA CAL24 MoreThanUs @andreaguermani 111

снимка: @andreaguermani

Всеки фотограф засне четири изображения, черпейки вдъхновение от проектите за устойчиво развитие на Фондация Lavazza и ценностите за Повече отговорност, По-голяма устойчивост, Повече иновации и Повече вдъхновение, споделени от Lavazza Group, нейните марки и асоциациите, с които работи в подкрепа на икономическия и социален растеж на общностите, произвеждащи кафе, и за опазване на околната среда. По този начин Календарът отбелязва и колективните усилия за постигане на четирите приоритетни цели за устойчиво развитие на Групата в рамките на Програмата на ООН до 2030 г. – Цел 5: Равенство между половете, Цел 8: Достоен труд и икономически растеж, Цел 12: Отговорно потребление и производство, Цел 13: Действия за климата – в духа на сътрудничеството на Цел 17: Партньорства за целите.

Според Микеле Мариани, Изпълнителен креативен директор в Група Армандо Теста, под чието творческото ръководство е Календара: „Календарът на Lavazza 2024 празнува ценната стойност на сътрудничеството. И го прави, като се възползва от цялата пулсираща енергия и творческа жизненост на африканския континент. Тази енергия протича и се подхранва от неизчерпаемия ресурс на културното многообразие. Справянето със сложни предизвикателства изисква споделяне на идеи, талант и уважение. И най-добрите идеи са тези, които произтичат от обмен, защото както всички знаем, никой от нас не е толкова умен, колкото всички ни, взети заедно.“

Основните послания на Календара резонират чрез участието на трима посланици, три личности, които са ангажирани и активни в социални проекти и вярват в идеята за сътрудничество, изразена от „Отвъд нас“: сомалийският модел, автор и актриса Уейърис Дайри, дългогодишен застъпник срещу гениталното осакатяване на жени; нобеловият лауреат д-р Денис Муквеге, световноизвестен гинеколог и основател на болница Панзи в Бакаву, Демократична република Конго, която си сътрудничи Фондация Lavazza; южноафриканската активистка Зулайха Пател, която фокусира медийното внимание върху проблема с расизма в Южна Африка след апартейда и е лауреат на срещата на младите активисти през 2022 г.

09 CAL LAVAZZA 2024 CREDITS CMYK Aart Verrips 04 FM01 min

Концепцията „Отвъд нас“ ще продължи да вдъхновява Lavazza през 2024 г. като лайтмотив на инициативи, организирани в чест на 20-ата годишнина на Фондация „Джузепе и Перикъл Лаваца“ Календарът предоставя предварителен преглед на тази годишнина, като представя визуална интерпретация на проектите на Фондацията, както са видени от фотографите.

Advertisement

Информационната страница, https://www.lavazza.com/en/calendar-2024, разработена под творческото ръководство на дигиталния екип на Армандо Теста и поредица от подкасти, произведени от Chora Media на основните платформи за стрийминг, предоставят повече информация за Проектът Lavazza Calendar 2024 и историите и визиите на неговите главни герои.

„Много сме доволни да работим с Lavazza по този разказ на календара за 2024 г.“, казва Марио Калабрези, главен изпълнителен директор на Chora и главен редактор. „Чрез силата на подкаста, изображенията се превръщат в изречено съдържание. Прозорец към света с гласовете и историите на фотографите зад изображенията. 

Continue Reading
Advertisement