Открийте ни и в

Класическа

„Откраднати мигове“ с Дуо Колаж на МФ”Софийски музикални седмици”

MIKA

публикувано

на

снимка: PR

DUO COLLAGE- Нона Кръстникова – сопран и Мария Русева- пиано са вече познато име сред почитателите на камерната музика и то не само в България.

Повече от пет години двете музикантки градят и изпълняват общ репертоар. В концертните си програми  двете изпълнителки винаги търсят концептуалност и нови подходи към публиката. Като пряк резултат през 2013 година осъществяват авторския  мини-спектакъл “Джони”. В колаборация с камерен хор “София” и под режисурата на Вера Петрова през 2014 година тяхната продукция “Кафе по телефона”, съчетаваща камерната опера “Телефонът” от Джан-Карло Меноти и “Кантата за кафето” от Й. С. Бах е включена в рамките на осмия фестивал “Изкуството на барока”.

2015 година Дуото участва в рамките на Фестивал на младите в изкуството “Via Pontica” в Балчик, а по-късно инициира и реализира съвместно с Камерен ансамбъл “Силуети” Първи Софийски фестивал за камерна музика Аджитато’. Второто издание същият екип, обединен в Сдружение „София –дух и култура“ подготвя за октомври- ноември 2016г.

Бъдещите творчески планове на Дуо Колаж за 2016 г. са предимно международни: 29 юни –концерт на фестивала “Note d’Arte in Valpolicella 2016″ във Верона, Италия и 6 август- финален концерт на майсторския клас на  професор Хартмут Хол (Hartmut Höll),  Savonlinna Music Academy, Финландия, за който Дуо Колаж бяха селектирани преди броени дни.

Дуо Колаж за първи път ще участва на Музикален Фестивал “Софийски музикални седмици” на 26 май в НДК зала 9 от 19.00 часа. Програмата е в характерния за тях еклектичен стил. Започват с Шостакович: „Испански песни“ оп.100. След това – „Кабаретния песни“ Б. Бритън- не  изпълнявани от друг в България и за чиято интерпретация проф. Боянка Арнаудова написа във вестник „Култура“ Брой 42 (2834), 04 декември 2015: „… наситени със страст, ритми и настроения, с гласово многоцветие и характерната за кабаретното пеене интонация…дуото демонстрира знание за стил и звукоизвличане, съответно на смисъла на думите. Нона Кръстникова вече умее да “прибира” обемния си глас и да търси нюанси чрез многообразие на динамики и тембри в единение с пианото; работила е старателно и върху артикулацията, за да пресъздаде точно смисъла на творбите.“

Дуо Колаж ни предлагат своите откраднати мигове – на красота и доброта, на страдание и възвишеност, на залези и изгреви, на споделена и несподелена любов. Характерните емоции и ритми от Испански песни на Шостакович и дозираният кабаретен привкус в песните на Бритън помагат да се настроим на честотите на дуото и да отворим съзнанието и сърцата си за дълбокото проникновение в поезията на Габриеле д’Анунцио, музикално превъплътена от Паоло Тости и Оторино Респиги. Композиторите, които дуо Колаж усеща до такава степен, че печели  през октомври 2015г.  конкурса за песенни дуа “Елза Респиги” във Верона, Италия.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Реклама BECA

Класическа

METALLICA & SAN FRANCISCO SYMPHONY с продължение “S&M2”

MIKA

публикувано

на

от

Съвместните концерти S&M2 на Metallica и San Francisco Symphony от 6-ти и 8-ми септември, 2019 г. са исторически на много нива: с тях се случва грандиозното откриване на San Francisco Chase Center, което отново обединява бандата и Симфоничния оркестър за първи път от 1999 г. след удостоения с ГРАМИ техен общ проект – албумът S&M, и представят за първи път първите симфонични версии на оригинални песни, написани и издадени след това.

Разпродадените концерти се радват на 40,000 фенове от близо 70 страни, както и на изключително медийно внимание. Rolling Stone: “групата доказа, че всичко е възможно”; Variety: “атмосфера, пълна с вълнение”; Mercury News: “концерт, за който феновете ще говорят десетилетия напред”; Consequence of Sound:“истински празник на Metallica и тяхната музикална доблест.” 

На 28-ми август, емоцията от концертите S&M2 ще бъде овековечена в албума на Metallica и San Francisco Symphony: S&M2. Изданието S&M2 ще излезе в разнообразни формати – от дигитална версия във всички водещи стрийминг платформи, до 4LP, 2CD, DVD и Blu-ray, лимитирани цветни винили 4LP + 2CD + Blu-ray Deluxe Box с включени ноти, китарни листове, плакати и много други ексклузивни материали. С този дългоочкван релийз, емоцията, наречена S&M2, може да бъде напълно преживяна и от тези, които не са успяли да присъстват на онези 2 незабравими вечери в Chase Center.

S&M2 е забележителен проект в дискографията на Metallica, и в музикален, и във визуален аспект. Продуциран от Greg Fidelman заедно с James Hetfield и Lars Ulrich, концертният албум S&M2 улавя повече от 2 часа и половина, в които James, Lars, Kirk Hammett и Robert Trujillo обединяват сили с близо 80 музиканти от Симфоничния оркестър на Сан Франциско, под ръководството на легендарния музикален директор на оркестъра Michael Tilson Thomas и диригента Edwin Outwater. Концертният филм излиза в чисто нов вариант, дело на Joe Hutching (Through The Never), и аудио-визуалната продукция е пренесена на друго ниво след октомври, 2019-та с над 3,700 кино прожекции в цял свят.

Фотокредит: Brett Murray

Албумът S&M2 от днес е наличен за предварителни поръчки, предшестван от S&M2 версиите на “All Within My Hands” и “Nothing Else Matters,” достъпни за стрийминг и даунлоуд в дигиталните платформи.

Продължете понататък

Класическа

Сузана Клинчарова с концерт в залата на ЮНЕСКО в Париж

MIKA

публикувано

на

от

Снимка на проф. Клинчарова: Косьо Хаджигенчев

Почетният професор на Нов български университет и известна арфистка Сузана Клинчарова ще представи концерт в залата на ЮНЕСКО в Париж. Концертът със заглавие „Ангелско присъствие“ е съвместна инициатива между Нов български университет и Национален исторически музей. Престижното музикално събитие ще се състои на 16-ти декември в залата на ЮНЕСКО в Париж под диригентството на Мартин Георгиев и с Академичния оркестър „Камерата орфика“ на НБУ.

Проектът има за цел да създаде една синкретична форма, която да постави акцент върху уникалното сътрудничество между различните департаменти в НБУ в случая департамент „Музика“, департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ и департамент „Антропология“. Концертът ще бъде придружен от изложба за Боянската църква, създадена от доц. д-р Васил Гарнизов – антрополог и член на Настоятелството в НБУ.

Част от концерта ще бъде и кратък документален филм-импресия, създаден от проф. Людмил Христов и неговия екип. На концерта в Париж ще се състои френска премиера на пиеса за арфа и струнен оркестър от доц. д-р Георги Арнаудов. Програмата включва и творби на Клод Дебюси, Албер Русел,  Марин Големинов, Марсел Турние, Стефан Икономов и Мартин Георгиев.

Концертът, изложбата и документалната импресия отбелязват 760 години от обновяването на Боянската църква от севастократор Калоян, 40 години от включването на паметника в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и 140-ата годишнина на френско българските дипломатически отношения.

Сузана Клинчарова е музикант със световна слава и професор по арфа в консерваторията в Ньои, Париж. Води ежегоден майсторски клас по арфа в НБУ от 2010 година. Разностранната международна концертна дейност на професор Kлинчарова я отвежда до най-известните световни сцени: Карнеги Хол, Симфони Спейс, Гаво, Радио Франс, Токио Бунка Кайкан, RAI, Бозар. Тя е солист на оркестри от световна величина. Звукозаписната й дейност я нарежда между арфистите с най-богата дискография. Нейни изпълнения, интервюта и късометражни филми са включени в колекцията на BNF (Националната библиотека на Франция), както и в архивите на INA (Националния Институт за аудиовизия във Франция). Записите й са част от Златния фонд на БНР и се съхраняват в архива на БНТ.  Най-новият й албум „Класически шедьоври“ е реализиран със съдействието на Sony Classical.

Проектът е реализиран със съдействието на Централен фонд за стратегическо развитие към Настоятелството на НБУ, Министерство на външните работи, Посолството на България във Франция, Фондация Минко Балкански, Национален исторически музей и филиал Боянска църква.

Продължете понататък

Горещо