Connect with us

Култура

„Ох…“, или нов роман от култовия френски писател Филип Джиан

Avatar

Публикувано

на

Cover Oh

На 16 септември излизе от печат смущаващият роман на Филип Джиан „Ох…”, удостоен с наградата „Интеграл“ за 2012 година. Филмовата адаптация на Пол Верховен носи заглавие „Тя”, а главната роля се изпълнява от грандамата на френското кино Изабел Юпер!

Ох…“ (ИК „Колибри“, превод: Красимир Петров) не е разказ, а разголваща изповед на една жена, която се опитва да проникне в собствените си демонични тайни. Хладна и безцеремонна, Мишел управлява компания за видео игри, а в личния си живот е точно толкова непоколебима, колкото и в бизнеса. След като неизвестен мъж я напада и изнасилва в дома ѝ, ежедневието й се преобръща. Мишел тръгва решително по дирите му и това въвлича престъпник и жертва в опасна и напрегната игра, чийто развой е абсолютно непредвидим. Тази книга е и огледало, което улавя образа на съвременната жена изобщо, независима и отговорна, целеустремена и противоречива, поела до голяма степен бремето на един все по-малко мъжки и съвсем не женски свят.

Филип Джиан е знаково име в съвременната френска проза. Автор е на десетки романи, няколко от които са известни на българския читател: „37,2° сутринта“ („Бети Блу“), „Проклета въртележка“, „Навън към себе си“ и „Нечистота”. Възхваляван и оспорван от френската критика, Джиан е „настолният“ писател на поколението, съзряло в края на XX век, смятано от мнозина за наследник на бийт културата. Книгите му са преведени на повече от 20 езика, а успехът му е колкото траен, толкова и неоспорим.

За радост на българската публика филмът „Тя” на Пол Верховен е включен в програмата на предстоящия кино-литературен фестивал CineLibri, който ще се проведе от 5 до 16 октомври.

Прожекции в столицата:

Advertisement

7 октомври, петък, кино „Люмиер“, 19:00 ч.

10 октомври, понеделник, Дом на киното, 20:30 ч.

12 октомври, сряда, кино „Одеон“, 20:30 ч.

14 октомври, петък, Френски институт*, зала „Славейков, 18:30 ч.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement