Connect with us

Култура

Очаквайте „Безцветният Цукуру Тадзаки и неговите години на странстване“

Avatar

Публикувано

на

Cover Bezcvetniyat Cukuru Tadzaki

Cover-Bezcvetniyat-Cukuru-TadzakiНай-обичаният японски творец се завръща у нас с новия си роман, който се превърна в световен хит още преди публикуването си! Българското издание е в превод от японски (превод: Дора Барова, 384 стр., цена: 18 лв.) и ще се предлага на книжния пазар от 13 октомври.

На същата дата, с ново оформление, ще излязат и две от най-популярните заглавия на писателя – ,,Спутник, моя любов‘‘ и ,,Норвежка гора‘‘, като част от проекта на издателство ,,Колибри‘‘ да създаде библиографска колекция!

Цукуру Тадзаки е на 36 години и прекарва времето си на реконструираните от него гари. Любопитен е фактът, че имената на четиримата му най-близки приятели съдържат цветен йероглиф. За сметка на това Цукуру е ,,безцветен‘‘. И животът му се превръща в малка смърт след като Ао, Ака, Широ и Куро спират да разговарят с него, а Хайта, ,,сивият‘‘ му приятел в Токио, безследно изчезва.
Самотата се превръща в постоянен спътник на младия мъж, докато не се появява Сара, която вижда в него нещо повече от образа на мълчалив меланхолик. Между Цукуру и щастливата любов, обаче, стои онази стара травма и, насърчен от Сара, той започва издирване на някогашните си приятели.
Носталгичен, дълбоко психологически и поглъщащ, ,,Безцветният Цукуру Тадзаки и неговите на странстване‘‘ няма да остави читателя безучастен. Това е роман за един почти пропилян човешки копнеж за любов, роман на съзряването и на преодоляването на сенчестите мостове на страха между минало и бъдеще.
Творчеството на Мураками като цяло е своеобразен калейдоскоп на универсални обществени гангрени като самотата, отчуждението, загубата на интимност, нихилизма и консуматорството. Неговите романи са вселена, която отразява отблясъците от счупеното минало и прекършените прегръдки на настоящето.

Харуки Мураками вече има българска фейсбук страница!

По случай излизането на новата книга на японския писател Харуки Мураками – „Безцветният Цукуру Тадзаки и неговите години на странстване“, издателство „Колибри“ организира конкурс за графити рисунка! До 12 октомври участници от цялата страна могат да споделят своите проекти във фейсбук страницата на „Колибри“, Colibri Books.  Десетимата финалисти ще реализират своите творби на живо, върху табла с размер 100х100 и с материали, осигурени от организаторите, на 15 октомври от 18.00 ч. в градината на издателство „Колибри“ (ул. „Любен Каравелов“ 54), в рамките на тематично парти с много музика и забава!

cn_image.size.murakami

Харуки Маруками в хотел Елиът, Бостън снимка: Gasper Tringale за Vanity Fair

Мураками е същински илюзионист, който обяснява, че всичко е ловкост на ръцете, и въпреки това те кара да вярваш в свръхестествените му възможности. Много са онези, които умеят да разказват истории, подобни на сънища, но рядко се среща разказвач, който ти внушава, че ти самият сънуваш съня. („Ню Йорк Таймс Бук Ревю“)

Роден през 1949 г. в Киото. Впоследствие семейството му се преселва в Кобе, където се пробужда интересът му към чуждестранната литература. Завършва успешно литературния факултет на токийския университет, а по-късно става съдържател на джазклуб в Шибоя. Като студент взема участие в антивоенното движение и се обявява срещу войната във Виетнам. Прекарва три години в Гърция и Италия, след което се установява в Принстаун и в продължение на четири години преподава в местния университет. През 1995 г., след земетресението в Кобе и атентата в токийското метро, решава да се завърне в Япония. Още първата му книга „Чуй как пее вятърът“ (1979) е отличена с престижна награда. Сам той признава, че е повлиян не толкова от японските литературни кодове, колкото от попкултурата, която му е открила прозорец към света. Преводач е на Чандлър, Фицджералд и други големи американски автори, които иска да открие за японската култура. Харуки Мураками е признат от световната литературна критика за един от най-добрите съвременни японски автори. Той със сигурност e най-превежданият в чужбина и с най-високи тиражи на книгите си, издавани и преиздавани многократно не само в САЩ и Западна Европа, но и в Русия, Румъния, Сърбия и пр. Творчеството му е изпълнено с поезия и ониризъм, което обяснява факта, че всяка от книгите му се продава в повече от 2 000 000 екземпляра.

Advertisement