Connect with us

Култура

Още един гост пристига от Франция за Дни на предизвикателствата

Avatar

Публикувано

на

10 Alex Honnold free solo on Sentinel 2011 ph Pete Mortimer jpg

Alex Honnold, снимка: Pete Mortimer

Французинът Тиери Рено е планински водач с дългогодишна кариера

17-тите „Дни на предизвикателствата“ (1-2 февруари, кино „Люмиер“)  имат удоволствието да обявят пристигането на още един гост от класа: Тиери Рено е планински водач с впечатляваща кариера, заявил своя талант на водач и катерач още преди да навърши 20 г. През 80-те, 90-те и до днес преминава през всички етапи на свободното и ледено катерене – прокарване на нови маршрути, премиерно свободно преминаване на дълги класически маршрути, катерене за време. Неизброимите му постижения из скалните масиви вървят ръка за ръка с ангажиментите като планински гид за изкачвания на най-красивите турове в Алпите и най-красивите стени в света.

Тиери Рено ще разкаже за своя професионален път от голямата сцена на кино „Люмиер“ във втория ден на събитието – 2 февруари. На 1-ви голямата звезда е Гийом Пиерел – също гид от респектиращата школа на Шамони, но все още в разгара на кариерата си и с гледна точка върху екстремните ски, която ще се разгърне в презентацията му и филма с негово участие O’Parizad – светът на ангелите“.

На 1 и 2 февруари зрителите в кино „Люмиер“ ще имат възможността да се насладят на една пълнокръвна програма, включваща 6 премиери и филми образци в областта на приключенското кино, между които и две български продукции. Сред родните атлети, които ще видим на голям екран блестят имената на бегача Петър Иванов и велосипедиста Цветан Иванов, изкачили за по-малко от 24 часа върховете-първенци на 4 български планини и катерачите Виктор Варошкин и Емилиян Колевски, прокарали нов маршрут на 4000 м. надморска височина, под връх Мон Блан.

Advertisement

Ще бъде направен и преглед на важни за аутдор общността теми като хижите, безопасността в планината и ключови природозащитни каузи.

През 2023 г. „Дни на предизвикателствата“ ще представят проекта на БДЗП за закупуване на земи в Сакар планина, където могат да бъдат задомени и съхранени няколко застрашени от човешката дейност вида  – лалугерът, царският орел и соколът. Техните естествени местообитания – пасищата – масово биват превръщани в обработваеми земи, от които тези животни нямат друг избор, освен да избягат.

Друга природозащитна инициатива, която ще бъде анонсирана в рамките на „Дните“ е опазването на вековните дървета – проект, за който още през 2021 г. състезанието за планинско бягане и колоездене „Байк и рън за Чепън“ спомогна с популяризация и набиране на средства, а в предстоящото си издание на 29 април тази година надпреварата ще наблегне и на картирането на столетните дървета чрез налагането на специално приложение за смартфон.

В рамките на „Дните“ ще бъде отдадена почит на алпиниста, зоолог и природозащитник Боян Петров, който в началото на февруари 2023 г. трябваше да навърши 50 години.

Пълната програма на 17-тите “Дни на предизвикателствата“ може да бъде разгледана на официалния сайт на събитието www.predizvikatelstva.com

Advertisement

Това издание на фестивала за екстремни спортове, туризъм и активен начин на живот се провежда с подкрепата на Subaru, Фондация “София – европейска столица на спорта“, Skullcandy и хотел „Будапеща“.

Continue Reading
Advertisement