Connect with us

Кино

Още Съкровища с Бетани Хюз и тайните на вила Джулиана по VIASAT HISTORY

Avatar

Публикувано

на

снимка © DCD Rights

Проф. Бетани Хюз – една от най-чаровните водещи на най-добрия ТВ канал за история на Стария континент – Viasat History –  се завръща с втори сезон на пленителната поредица „Съкровища с Бетани Хюз“ – от 18 август, петък.

Благодарение на предоставения й ексклузивен достъп, миналата година с първи сезон Проф. Хюз посети останки от кораби, храмове, дворци, подземни лабиринти и разкопки в Гърция, Гибралтар, Малта и други средиземноморски острови, включително Делос и Иския, както и Истанбул, след което отпътува към пясъците на Арабия. Очакваме сега да ни преведе от Кипър до Турция, да изследва историята на Албания и да пътува до пустините на Йордания и по Пътя на коприната в Азербайджан.

Да очакваме ли епизод и за България? Не във втори сезон.

Още на 6 август, неделя, пък дебютира филмът „Помпей: Погребаните тайни на вила „Джулиана“ – за откритата в археологическия парк в Помпей през 2021 г. удивително добре запазена, почти непокътната римска церемониална колесница.

Advertisement

На 14 август, понеделник, е премиерата на поредицата в три части „Работа за врага“ – за работниците по принуда през Втората световна война – в много случаи още деца, отвеждани от домовете си и принудени да работят за врага.

Съкровища с Бетани Хюз

Премиера от петък 18 август в 22:05 ч.

Присъединете се отново към Проф. Бетани Хюз, докато тя разследва най-великолепните и забележителни съкровища на световната цивилизация, предприемайки страхотно пътешествие по древните пътища на коприната и подправките. С помощта на най-съвременната технология и уникален достъп Бетани ни превежда от Кипър до Турция, разделителната линия между източната част на Европа и западната част на Азия, изследва богатата история на Албания – от оживената столица Тирана до древните римски руини – и пътува до пустините на Йордания и по Пътя на коприната в Азербайджан, ограден от искрящото Каспийско море и Кавказките планини.

18 август, 22: 05 Съкровища с Бетани Хюз (сезон 2): Турция (Еп. 1)

Advertisement

Качвайки се на традиционна яхта гулет, Бетани Хюз плава по средиземноморското крайбрежие на Турция и посещава древни места, включително Халикарнас, Патара, Мира, Ефес и световноизвестната Троя.

24 август, 22:00 Съкровища с Бетани Хюз (Сезон 2): Азербайджан и Пътят на коприната (Еп. 2)

Бетани пътува до Азербайджан, който се намира между Каспийско море и Кавказките планини; това е било стратегическо местоположение по древния Път на коприната с наследство от различни богати култури.

Помпей: Погребаните тайни на вила „Джулиана“

Неделя 6 август в 22:00 ч.

Advertisement

През февруари 2021 г. екипи от археологическия парк в Помпей правят изключително откритие: удивително добре запазена, почти непокътната римска церемониална колесница, открита на север от обекта. Богато украсената колесница е първата по рода си, която е открита; връщаме се в древен Рим заедно с множеството учени, участвали в кампанията за възстановяване на колесницата, за да поставим нещата в контекст. За какво може да е била употребявана, как са се развили превозните средства през този период и как е изглеждало движението по улиците на Помпей?

Работа за врага

Премиера от понеделник 14 август в 22:00 ч.

Ликуването, приветстващо победата над нацистка Германия през 1945 г., скоро се превръща в ужас, когато светът научава за престъпленията, извършени в името на Хитлер; но съдбата на повече от 13 милиона европейци е напълно пренебрегната, тази на работниците по принуда – в много случаи още деца, когато са били отведени от домовете им и принудени да работят за врага. Освен това явлението не засяга само концентрационните лагери – няма град или село в Германия без работници по принуда. Този сериал разглежда историята на жертвите и на извършителите от множество гледни точки в международен план.

Advertisement

Viasat History съживява историята с увличащи документални предавания, със свеж и модерен поглед към историята. ТВ каналът отвежда зрителите на пътешествие през времето с интелектуални и задълбочени предавания, които едновременно развличат и провокират умовете. Фокусът пада върху европейската история, като разкрива тайни от миналото и обяснява как то ни определя днес.

Следете на www.viasathistory.bg и на https://www.facebook.com/ViasatHistoryBG & YouTube канал Viasat World Bulgaria.