Connect with us

Общество

Пазарът на недвижими имоти в динамична среда е изключително успешен

Avatar

Публикувано

на

DSC 6774 jpg

снимка: ПР

Около това мнение се обединиха участниците в последната за 2022г. бизнес дискусия на Imoti.net

Изминалото 9-месечие от 2022 г. е изключително успешно за пазара на недвижими имоти. Около това мнение се обединиха участниците по време на последната за тази година специализирана бизнес дискусия, организирана от Imoti.net. Събитието се проведе на 21 ноември в хотел „Hyatt Regency Sofia“ и премина при изключителен интерес. Водещ на бизнес дискусията беше Снежана Стойчева, управител на Imoti.net.

В рамките на професионалната работна среща Невена Стоянова – управляващ директор на Luximmo Finest Estates, сподели, че през последните 2 години нараства интересът към по-големи жилища. Тя посочи, че ако допреди 2020 г. купувачите са търсили главно имоти с до 2 спални, то днес се търсят луксозни имоти с минимум 4 спални, всяка от които със самостоятелна баня. Задължително условие на купувачите е и жилището да има зелена площ – собствен двор, градина или просторна тераса. Невена Стоянова изрази мнението, че купувачите на скъпи и стилни жилища все повече се интересуват от различните удобства, търсейки смарт домове и технологични домашни системи.

Още от 2020 г. се наблюдава засилено внимание към закупуването на къщи в райони, близки до големите градове в страната. Това заяви основателят на iHome Real Estate – Христо Георгиев. По негово мнение подобни имоти, намиращи се в по-спокойни и изолирани места в близост до природата, се търсят предимно като втори дом.

Advertisement

Какви са предизвикателствата пред новото строителство в българската столица коментира Георги Шопов – председател на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). По време на бизнес дискусията на Imoti.net той подчерта, че тенденцията, която се наблюдава през последната година, е да се избира не просто имот, а и среда на живот. За купувачите днес е изключително важно освен високо качество на строителство, имотът, който изберат за свой дом, да бъде разположен на комуникативно място с добра инфраструктура. По негово мнение тези особености при избор на имот ще продължат да бъдат актуални и в бъдеще. Георги Шопов заяви още, че пазарът на недвижими имоти е вечен, тъй като хората винаги ще искат да имат повече.

През изминалото деветмесечие се наблюдава тенденция в търсенето на завършени имоти, като 84% от жилищата са монолит. Това заяви Даниела Иванова – началник отдел „Ключови партньорства“ в Пощенска банка. По време на специализираното събитие тя представи анализ на жилищното кредитиране и тенденциите за 2022 г. Даниела Иванова посочи, че 15% е ръстът на средния размер на жилищен кредит в София. С 15% се увеличава и ръстът на средния размер на доходите на клиентите през тази година.

Експертните оценки на недвижими имоти значително са намалели през 2022 година. Това заяви Ценка Божилова от Адванс – експертни оценки. По думите ѝ това се дължи на намаляване броя на обявите в последното тримесечие. Относно завишените цени в имотния бранш през тази година, Ценка Божилова направи прогноза, че качествените имоти ще продължат да поддържат високи цени на имотния пазар и вероятността за намаляване на завишените цени в момента е малка.

Повече за PropTech през призмата на инвестициите по време на криза, коментира Силвия Павлова – основател на PropTech Bulgaria. Тя сподели, че PropTech решенията са едни от факторите, които могат да помогнат на бизнеса с недвижими имоти. Тя коментира, че България е на 6-то място по PropTech иновации, като това не е твърде назад в списъка, но е налице поле за развитие. В заключение браншовият експерт сподели, че по време на COVID-кризата никога не са ощетени всички бизнеси в икономиката и в подобна ситуация най-важното е компаниите да инвестират, за да изкарат допълнителна печалба, вместо да спестяват и да намалят още повече своите приходи.

След дигитализацията на банките и други компании се стремят да улеснят своите потребители, като им предоставят бързи и удобни услуги. Такава е и платформата Мирител, която осигурява от едно място всички документи, изисквани за купуване или продаване на имот. Това заяви Радослав Данков, представител на компанията. Той посочи, че всеки клиент иска да получи информацията, от която се нуждае, по най-лесния начин. Платформата работи с всяка една община и с всяка една служба на кадастъра. Данков допълни, че услугата е голямо облекчение, както за купувача или продавача, така и за агенции за недвижими имоти.

Advertisement

Над 50% от жителите до 25-годишна възраст живеят в пренаселено жилище. Това стана ясно по време на анализа на д.и.н. Мирослав Владимиров от ЕРА България. Според него това е причината да има голямо търсене на имотния пазар. Той изрази мнението, че по времето на COVID-пандемията всички са искали да живеят на по-широко и това е предизвикало ръстове, които преди не са се наблюдавали.

Бизнес дискусиите се осъществяват в унисон с цялостната мисия на Imoti.net, част от Investor Media Group, да стимулира прозрачното и професионално развитие на имотния бизнес в полза на потребителите. Те са част от програмата на „Годишните награди на Imoti.net“, които през 2022г. се провеждат за седма поредна година и отличиха най-добрите в сектора на недвижимите имоти за изминалата 2021 година.

Генерален партньор на „Годишни награди на Imoti.net“ е Пощенска банка. Основен партньор е Националната асоциация на строителните предприемачи. Събитието се провежда с подкрепата на ЗАД „Армеец“ и агенциите за недвижими имоти носители на престижни награди от конкурса Годишни награди на Imoti.net – Bulgarian Properties, ERA недвижими имоти, Сандер Корект недвижими имоти, Явлена недвижими имоти, Софконсулт и компаниите Адванс експертни оценки и Мирител-Електронни услуги. 

Институционални партньори са Български Съвет за Устойчиво Развитие, Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Университета за национално и световно стопанство (УНСС), PropTech Bulgaria, Френско-българска търговска и индустриална камара, Германо-Българска индустриално-търговска камара и Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия.

Медийни партньори са Investor.bg, Dnes.bg, Bulgaria ON AIR, Money.bg, сп. BGLOBAL, Градът Медия Груп, вeстник „Строител“ и Stolica.bg.

Advertisement
Continue Reading
Advertisement