Connect with us

Музика

Песенни реликви – фолклор и новаторство в зала „България“

Avatar

Публикувано

на

Pesenni relikvi poster

Pesenni_relikvi_poster

Концертът на Софийска филхармония празнува пъстрото многообразие на българската народна музика

На 28 март 2015 година, от 19:00 часа в зала „България“ Софийска филхармония ще представи един различен поглед към българския самобитен фолклор в концерта „Песенни реликви“.

Публиката ще може да се наслади на творби, които са в основата на нашето културно наследство, но в уникален нов прочит. Всички аранжименти за оркестър са дело на млади творци със собствен поглед и интересен ракурс към всяка композиция.

Събитието, под диригентството на Ганчо Гавазов, е с участието на женски народен хор „Космически гласове от България“. Солисти ще бъдат оперната певица Ина Кънчева, Недялко Недялков (кавал), Пейо Пеев (гъдулка), Петьо Костадинов (гайда), Валери Димчев (тамбура) и др.

Концертът „Песенни реликви“ ще представи най-ценното от българската музикална съкровищница. Това са песни, предавани от векове и запазени до днес, песни, които имат своя специфична символика и в миналото са изпълнявали строго определена функция във връзка с различни ритуали, обичаи и житейски събития.

Advertisement

Всяка от избраните за концерта песни е ценена и пазена както се ценят и пазят истинските богатства и реликви. А с претворяването на тези реликви Софийската филхармония създава една нова форма, еднакво интригуваща както за дългогодишните ценители на народното ни творчество, така и за всички, жадни да открият музикалните ни корени. Да изпитат онази необяснима магия, която може да се роди единствено в центъра на Балканите, на пътя между Европа и Близкия Изток, и в близост с богатия фолклор на средиземноморските народи.

Избраните творби ще въздействат още по-силно в изпълнение на младите певци от хора „Космически гласове от България“.

Песни като „Църна трънке“ (хумористична песен от Северозападна България), „Сватбарска задявка“ (добруджанска песен, разказваща за любовна задявка между двама млади), „Заспало е челебийче“ (изключително емоционална родопска любовна песен), „Стоянова песен“ (тракийска народна песен, разказваща за мъж, който се завръща от дълъг път) и много други автентични песни от различни региони на страната ни намират място в програмата.

Ще бъдат изпълнени и две произведения от Любомир Пипков и Панчо Владигеров, които големите български композитори са създали, вдъхновени от многоликия ни фолклор и неговата звучност. За тези две изпълнения на сцената на 28 март ще излезе сопраното Ина Кънчева.

В програмата: Николай Кауфман, Стефан Мутафчиев, Генчо Генчев, Христо Тодоров, Георги Стрезов, Румен Бояджиев – син, Любомир Денев – младши, Стоимен Добрев и др.

Advertisement

Билети се разпространяват на предварителна продажба в мрежата на Тикет плюс, както и на касата в зала „България“.

 

Continue Reading
Advertisement