Открийте ни и в

Култура

Пет любовни романи възкръсват в поредицата „Под знака на любовта“

MIKA

публикувано

на

Пет любовни романи възкръсват в поредицата „Под знака на любовта“ 26

Пламенна любов, раздираща болка, мъст, ревност и изненадващи обрати кипят в романите от поредицата „Под знака на любовта“, която издателство „Милениум“ пуска на пазара от следващата седмица. Пет заглавия на световноизвестни авторки, изградили основите на жанра „любовен роман“, се събуждат за нов живот. В тях ще откриете силни емоции и горещи страсти, които ще ви върнат в XVIII и XIX век. Героите – лордове, барони, дукеси и графини ще ви поведат към своя красив и далечен свят. Тази епоха очарова с изисканите маниери и възвишените отношения и ни потапя във филм за минало, в който витаят благородство и аристократизъм.

Поредицата включва пет романа: „Шейхът“ на Едит Хъл; „Между две души“ на Марион Дели; „Роби на любовта“ на Ойгение Марлит; „Грозната Джейн“ на Флорънс Бъркли и „Заради теб“ на Елинър Глин.

Роман номер едно – „Шейхът“, отвежда читателя сред безкраен пустинен пейзаж, където управлява величественият шейх Ахмед бен Хасан. Той отвлича английска девойка, за да я направи своя наложница, воден от желание за мъст. В борбата на два силни характера, се раждат буреносни чувства и необуздано привличане. Излязъл през 1919 г., „Шейхът“ става известен като първия „пустинен любовен роман“. С него Едит Хъл запалва въображението на няколко поколения читателки и на редица писателки, които започват да рисуват своите любовни истории на фона на екзотичната Сахара. През 1921 г. бива сниман ням черно-бял филм по книгата. В главната роля влиза младият Рудолф Валентино. В кожата на великолепния Ахмед актьорът се изстрелва в орбитата на кинозвездите. Статусът му на сексимвол се затвърждава с продължението „Синът на шейха“.

„Между две души“ е роман за любовта като катарзис. Закоравелият циник маркиз Ален Дьо Гилиак е най-бляскавата личност във френското висше общество, но животът му е белязан от самота и фалш. В търсене на покорна съпруга егоцентрикът среща умната Валдере дьо Ноклар, която го вдъхновява за пръв път да се бори за една жена.

В „Роби на любовта“ бедната Фелисити е отгледана по милост в благороднически дом. Като една нова Пепеляшка тя се примирява с грубостта и надменността на господарите си. Нейната красота и доброта спечелват сърцето на сина на семейството. Неочаквано разбулена тайна дава на девойката правото да застане достойно до своя избраник.

Героите в „Грозната Джейн“ се борят със собствените си убеждения, мисли и страхове. Нейно височество Джейн Чемпиън е мила, състрадателна, с борбен характер и омагьосващ музикален талант. Но всичките й добродетели са в контраст с непривлекателното й лице. Невидимото за очите успява да прозре художникът Гарет Делмън.  Трагично стечение на обстоятелствата дава шанс да двамата да се преоткрият. Публикуван за пръв път в САЩ, през 1905 г., със заглавието „Минути от миналото“, романът има огромен успех и е преиздаван многократно в цял свят.

Елинър Глин създава образа на измъчена и недоверчива красавица, която авторката сравнява с „черна пантера в клетка“. Това е Зара – главната героиня от романа „Заради теб“, последното заглавие от поредицата. Мрачната графиня е неустоимо привлекателна, но нараненото й сърце е заключено и студено като камък. Нежният и добър лорд Тристан ще мине през ада, за да разтопи леда, сковал жената, в която е влюбен.

MIKA e онлайн списание за музика и лайфстайл, което отразява най-новото в музикалния свят както от страната, така и от чужбина. Таргета на списанието са активните хора (18-40 години), които се интересуват от музикални събития и градския начин на живот.

Култура

Излиза „Айхман в Йерусалим” от Хана Аренд

MIKA

публикувано

на

от

Излиза „Айхман в Йерусалим” от Хана Аренд 27

През 1961 г. „Ню Йоркър” поставят задачата на немско-американския политолог и философ от еврейски произход Хана Аренд да проследи процеса срещу нацисткия функционер Адолф Айхман в Йерусалим и да подготви поредица от репортажи за него. С отпечатването им в цялост като книга през 1963 г., допълнени със събитията след изпълнената смъртна присъда, той се превръща в една от най-важните и влиятелни книги на XX век.

По книжарниците след години отсъствие може да бъде открито новото преработено издание на „Айхман в Йерусалим“ – може би най-доброто описание на механизмите на нацистката машина и смайваща историческа картина за трагедията на Холкоста.

В своята безмилостна хроника на злото Хана Аренд проследява отвличането на Адолф  Айхман, укриващ се в Аржентина, от израелските тайни служби в началото на 1960 г. и изправянето му пред съда в Йерусалим – акт, който разбунва духовете в целия свят.

В книгата не само са проследени всички юридически и политически етапи от процеса, но се поставят и основни екзистенциални въпроси за баналността на злото и колко лесно е човек да се превърне в съучастник в непростимо престъпление.

Базирана на протоколите от полицейския разпит на нацисткия идеолог,  безброй свидетелски показания, „правният материал” на обвинението, документите от заседанията, както и седемдесет страници ръкопис, чийто автор е самият Айхман, книгата представлява подробна и безпристрастна хроника на  най-черните страници от историята на миналия век. Както и описание на безпрецедентна възможност за жертвите на нацисткия терор да потърсят справедливост.

„Айхман в Йерусалим“ не е просто разказ за Холокоста, въпреки че го описва по-детайлно от повечето други издания, посветено на тази тема. Не е и изследване на антисеметизма (макар читателят да разбира истинската причина за гонението на евреите през XX в.), не е само онтология на злото, нито пък биографична справка за едно от основните лица на нацистката идея. Преди всичко това е книга за „правосъдието в съвременния свят, изправено пред безпрецедентно явление”. Напомняне, че за злото отговорността се носи от всеки един от нас.

Преводът на български език е дело на проф. Тодор Танев, автор и на задълбочен предговор за значимостта на труда на Хана Аренд в изследването на най-зловещите страници от съвременната история.

Продължете понататък

Култура

Четем „Добри вибрации, добър живот”, бестселър № 1 на „Сънди Таймс”

MIKA

публикувано

на

от

Четем „Добри вибрации, добър живот”, бестселър № 1 на „Сънди Таймс” 28

Как да се научим истински да обичаме себе си? Как да превърнем негативните емоции в положителни? Илюзия ли е трайното щастие? Векс Кинг дава отговори на тези и още много въпроси в своя вдъхновяващ бестселър „Добри вибрации, добър живот“ (превод: Константин Цанков, 232 стр., цена: 16 лв.). От 23 април в книжарниците!

Някои хора намират уют в посредствеността. Те избягват да се впускат в един различен, невероятен живот, защото той е нещо отвъд нормата. Невероятният живот изисква от всеки един да открие своята уникалност, т.е. да се опита да постигне най-съвършената версия на самия себе си. Черпейки от личния си опит и от интуитивната си мъдрост, Кинг подсказва на читателите как да се погрижат за себе си и да се освободят от деструктивната енергия, как да преодолеят страховете си, да открият призванието си и да се превърнат в пътеводна светлина за другите. Според него балансът между начин на мислене и действие ще ни позволи „да вибрираме“ на по-високо ниво. Когато осъзнаем, че заслужаваме нещо по-добро от капана на токсичната ситуация, в която се намираме, е време да дръзнем да продължим напред.

„Не съм философ, психолог, учен или религиозен водач. Аз съм просто един човек, който иска да се усъвършенства и да споделя знанията си с останалите с надеждата, че това би могло да ги освободи от неприятни усещания и да увеличи чувството им на радост“, казва за себе си авторът, 34-годишният Векс Кинг.

Той е британски духовен наставник, писател и предприемач в сферата на лайфстайл културата. Оптимист, визионер и филантроп, основател на търговската лайфстайл марка Bon Vita – платформа, която е източник на духовна мъдрост и житейски уроци, Кинг е следван от над половин милион души в социалната мрежа Инстаграм. „Добри вибрации, добър живот” оглавява над половин година класацията за бестселър на в. „Сънди Таймс”.

Продължете понататък
Излезе „Лес тъмен“ от Никол Краус, определен от критиката като блестящо постижение 39
Културапреди 2 седмици

Излезе „Лес тъмен“ от Никол Краус, определен от критиката като блестящо постижение

Скандал, който свали правителство 40
Кинопреди 2 седмици

Скандал, който свали правителство

Нова книга изд. ЕРА - "Сапфиреният залив" от Холи Мартин 41
Културапреди 2 седмици

Нова книга изд. ЕРА – “Сапфиреният залив” от Холи Мартин

Популярни актьори се предизвикват със спортни постижения в подкрепа на българското образование 42
Lifestyleпреди 2 седмици

Популярни актьори се предизвикват със спортни постижения в подкрепа на българското образование

„Тити рисува букви“, втора част на първата книга-помагало за деца с дислексия 43
Културапреди 2 седмици

„Тити рисува букви“, втора част на първата книга-помагало за деца с дислексия

БГ родители създадоха рецепти за балансирано хранене за своите деца в инициативата на Нестле България 44
Lifestyleпреди 2 седмици

БГ родители създадоха рецепти за балансирано хранене за своите деца в инициативата на Нестле България

Премиери на „Случаят Пипилоти Мист“ и „Машините са кучки“ на Здрава Каменова и Гергана Димитрова 45
Обществопреди 2 седмици

Премиери на „Случаят Пипилоти Мист“ и „Машините са кучки“ на Здрава Каменова и Гергана Димитрова

„Добро момче. Умерено нежно” – пъстър калейдоскоп на живота в първите два романа на Галин Никифоров 46
Литературапреди 2 седмици

„Добро момче. Умерено нежно” – пъстър калейдоскоп на живота в първите два романа на Галин Никифоров

Премиерният японски сериал „Ангели в бяло“ - от 11 април по Bulgaria ON AIR 47
Телевизияпреди 2 седмици

Премиерният японски сериал „Ангели в бяло“ – от 11 април по Bulgaria ON AIR

CMTEN разкри "Music Box" 48
Премиерапреди 2 седмици

CMTEN разкри “Music Box”

Горещо