Connect with us

Култура

Пет любовни романи възкръсват в поредицата „Под знака на любовта“

Avatar

Публикувано

на

kolaj ot purvite tri korici

Пламенна любов, раздираща болка, мъст, ревност и изненадващи обрати кипят в романите от поредицата „Под знака на любовта“, която издателство „Милениум“ пуска на пазара от следващата седмица. Пет заглавия на световноизвестни авторки, изградили основите на жанра „любовен роман“, се събуждат за нов живот. В тях ще откриете силни емоции и горещи страсти, които ще ви върнат в XVIII и XIX век. Героите – лордове, барони, дукеси и графини ще ви поведат към своя красив и далечен свят. Тази епоха очарова с изисканите маниери и възвишените отношения и ни потапя във филм за минало, в който витаят благородство и аристократизъм.

Поредицата включва пет романа: „Шейхът“ на Едит Хъл; „Между две души“ на Марион Дели; „Роби на любовта“ на Ойгение Марлит; „Грозната Джейн“ на Флорънс Бъркли и „Заради теб“ на Елинър Глин.

Роман номер едно – „Шейхът“, отвежда читателя сред безкраен пустинен пейзаж, където управлява величественият шейх Ахмед бен Хасан. Той отвлича английска девойка, за да я направи своя наложница, воден от желание за мъст. В борбата на два силни характера, се раждат буреносни чувства и необуздано привличане. Излязъл през 1919 г., „Шейхът“ става известен като първия „пустинен любовен роман“. С него Едит Хъл запалва въображението на няколко поколения читателки и на редица писателки, които започват да рисуват своите любовни истории на фона на екзотичната Сахара. През 1921 г. бива сниман ням черно-бял филм по книгата. В главната роля влиза младият Рудолф Валентино. В кожата на великолепния Ахмед актьорът се изстрелва в орбитата на кинозвездите. Статусът му на сексимвол се затвърждава с продължението „Синът на шейха“.

„Между две души“ е роман за любовта като катарзис. Закоравелият циник маркиз Ален Дьо Гилиак е най-бляскавата личност във френското висше общество, но животът му е белязан от самота и фалш. В търсене на покорна съпруга егоцентрикът среща умната Валдере дьо Ноклар, която го вдъхновява за пръв път да се бори за една жена.

В „Роби на любовта“ бедната Фелисити е отгледана по милост в благороднически дом. Като една нова Пепеляшка тя се примирява с грубостта и надменността на господарите си. Нейната красота и доброта спечелват сърцето на сина на семейството. Неочаквано разбулена тайна дава на девойката правото да застане достойно до своя избраник.

Advertisement

Героите в „Грозната Джейн“ се борят със собствените си убеждения, мисли и страхове. Нейно височество Джейн Чемпиън е мила, състрадателна, с борбен характер и омагьосващ музикален талант. Но всичките й добродетели са в контраст с непривлекателното й лице. Невидимото за очите успява да прозре художникът Гарет Делмън.  Трагично стечение на обстоятелствата дава шанс да двамата да се преоткрият. Публикуван за пръв път в САЩ, през 1905 г., със заглавието „Минути от миналото“, романът има огромен успех и е преиздаван многократно в цял свят.

Елинър Глин създава образа на измъчена и недоверчива красавица, която авторката сравнява с „черна пантера в клетка“. Това е Зара – главната героиня от романа „Заради теб“, последното заглавие от поредицата. Мрачната графиня е неустоимо привлекателна, но нараненото й сърце е заключено и студено като камък. Нежният и добър лорд Тристан ще мине през ада, за да разтопи леда, сковал жената, в която е влюбен.

Continue Reading
Advertisement